Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

luni, 17 aprilie 2017

De Ce Iubesc Sobolanii

Sobolanii sunt un simbol al mizeriei, bolii, amenintarii. Nu intamplator ne apar in vise atunci cand ne confruntam cu lucrurile pe care le detestam. Dar s-ar parea ca sobolanii pot deveni si cei mai buni prieteni ai omului, daca le sunt puse in valoare calitatile unice.




Ceva ma face sa cred ca nu va plac sobolanii. Au fost asociati cu tot ce este mai rau - boala, mizeria, pericolul, moartea. Si poate pe buna dreptate: experienta omenirii spune ca acolo unde apar sobolanii, nu se pot intampla decat lucruri urate, precum cele descrise. Epidemiile evului mediu stau marturie.

Aceasta experienta nefasta a dus la izgonirea sobolanilor, ca reprezentare mentala, in ungherele psihicului uman, in asa-numita Umbra, arhetipul despre care vorbea Carl Jung. Umbra reprezinta o suma a tot ceea ce respingem: mizeria, boala, infractionalitatea, razboiul, invaliditatea si asa mai departe. Obisnuiam sa spun ca realitatea are vrem-nu vrem aceasta configuratie, nedreapta poate.

Pe de o parte avem 'plaja insorita', unde se gasesc toate lucrurile bune si frumoase (tineretea, frumosul, sanatatea, averea, inteligenta, etc), dar si 'plaja intunecata', unde intalnim lucrurile care ne sperie, ne dezgusta si pe care am vrea sa le tinem cat mai departe de noi (dizabilitatea, batranetea, saracia, boala, viciul, parazitismul, etc).

Fireste ca sobolanii au devenit un simbol al 'plajei intunecate', si tocmai de aceea ne si apar in vise uneori, cand suntem mai stresati de evenimentele zilei - Umbra ne spune povestea despre care am vrea sa nu mai stim nimic. Si totusi, uneori, fiintele 'plajei intunecate', ne demonstreaza ca si ele au resurse, cum s-ar spune pot sa se afle si ele pe 'plaja insorita', daca li se ofera o sansa.

Priviti videoclipul urmator si luati aminte!




Sobolanii sunt doar un simbol. In cazul de fata, s-a putut demonstra ca pana si sobolanii in sine au posibilitatea sa fie utili, si sa faca o treaba pe care nimeni si nimic nu o poate face mai bine decat ei. Si parca si perceptia cu privire la ei se schimba, atunci cand intelegem potentialul acestor creaturi.

Dar care este principiul din spatele acestui proces? Care este miracolul care face posibila aceasta manifestare binefacatoare venita de unde ne-am astepta mai putin? Cred ca este vorba despre vocatie, daruri si inzestrari pe care fiecare dintre noi le are, in ciuda faptului ca nu suntem cu totii bogati, frumosi si destepti, intelepti, populari si cautati.

Aceasta este si ideea: a descoperi ceea ce ai de oferit, acel ceva unic si greu de gasit, acel ceva care nu doar ca iti va asigura supravietuirea, dar te va face util societatii si va da un sens vietii tale. Atunci cand iti cunosti resursele si reusesti sa le pui in valoare, nu mai conteaza aparentele si poate ca nici macar reputatia negativa pe care ti-ai cladit-o. Intr-un final, vei gasi pe cineva dispus sa iti ofere o sansa.

Imi vin in minte repede cateva exemple dintre cele care au fost popularizate intens pe retelele sociale: Silverster Stalone, care a devenit un actor celebru desi era dislexic, David Sanders, fondatorul KFC, care a incercat si a reusit, in ciuda faptului ca avea deja varsta pensionarii, sau J.K. Rowling, creatoarea personajului Harry Potter, casnica, somera si depresiva.

Sunt oameni pentru care sansele erau putine, iar pericolul era urias. Se poate spune ca ei fusesera izgoniti in Umbra - locul in care nimic bun nu se mai poate intampla. Dar faptul ca aveau aceste daruri unice, si faptul ca au crezut in sine, in ciuda acestor handicapuri, i-a facut sa razbata in viata in cele din urma, si i-a propulsat catre un statut social de invidiat.

Poate ca si tu esti unul dintre acei oameni ce dispun de daruri unice, care merita si ar trebui puse in slujba societatii. Oare care sunt acelea? Stiu, odata ce ai ajuns pe "plaja intunecata", lucrurile par a intra intr-o "logica a disparitiei", a nenorocirii. Si totusi... Sta in puterea ta sa concepi planul de succes care te va salva, si odata cu tine, poate ca va salva pe multi altii, care pot sa invete din exemplul tau. Succes!








(1) Imaginea Shadowy Figure, de Matt Baume, via Flikr, sub licenta CC BY-SA 2.0



Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, psiholog, membru al Colegiului Psihologilor din Romania, consilier educational si psihoterapeut. E-mail: teleologia@yahoo.com


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu