Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

miercuri, 19 aprilie 2017

Atentie la Mine!

Fara atentia celor din jur, ei bine, esti pierdut. Dar ce esti dispus sa faci pentru a primi aceasta atentie? Este oare suficient sa o acaparezi cu forta?




Esti om si ai nevoi. Unele sunt innascute, asociate biologiei tale. Altele sunt artificiale, asociate societatii de consum in care te dezvolti. Dar de orice fel ar fi ele, stii ca pot fi satisfacute pe o singura cale: prin intermediul celorlalti oameni. Si pentru ca stii asta, faci tot ce poti sa le atragi atentia.

Povestea incepe in copilarie, cand incercai sa atragi atentia parintilor tai pentru ca ei sa vina si sa isi puna la dispozitia ta toate resursele de care dispuneau. Atentia a devenit o "moneda de schimb", care iti asigura supravietuirea. Miza este uriasa. In functie de atentia pe care o primesti, poti fi un om important sau poti sa devii un ratat - ce unitate mai buna de masura ai putea avea?

Cand oamenii iti ofera atentia lor, stii ca in scurta vreme iti vor oferi si resursele lor. Asocierea este ca si garantata. Si stii ca ai o misiune importanta: aceea de a atrage atentia, pe orice cale, daca s-ar putea. Unii incearca prin eforturi oneste, dar pentru altii, scopul scuza mijloacele - important este sa straluceasca si conteaza mai putin de ce stralucesc asa de tare.

Chiar si in lumea animalelor exista o lupta pentru atentie. Animalele se lupta pentru atentia potentialilor parteneri sexuali, dedicand eforturi insemnate misiunii lor fundamentale de a atrage atentia, a se imperechea si a-si transmite genele. Provocarea este una teribila si eforturile sunt pe masura. Priviti ce miracole este dispus sa faca un mic pestisor pentru a atrage atentia partenerei sale.




Da, atragerea atentiei nu este un lucru usor. Odata cu inaintarea in varsta, societatea pare tot mai putin dispusa sa ne ofere atentie "pentru nimic". Obtinem atentia cu eforturi mari, iar esecul este o adevarata tragedie. Si chiar daca ai esuat, nu inseamna ca nu ai in continuare nevoie de atentie. Ce esti dispus sa faci in acest caz?

Pentru o persoana care a esuat in atragerea atentiei, provocarea atinge proportii existentiale. E adevarat ca esecul este un invatator exceptional, insa nu intotdeauna esti pregatit sa inveti. Ai vrea mai curand sa le oferi tu o lectie celorlalti. Nu iti sta mai bine asa? De ce ai deveni un elev modest si silitor, cand poti sa devii "Taticul"?

Cred ca ceva similar i s-a intamplat si lui Steve Stephens, "ucigasul de pe Facebook", cel care, suparat pe iubita lui, Joy Lane (numele ei s-ar traduce, in mod ironic, "Aleea Bucuriei") si afectat de datoriile sale uriase acumulate ca urmare a obiceiului ingrat de a juca la cazino, incepe sa se laude, in direct, pe Facebook, ca a ucis o multime de oameni si va continua sa o faca, pana este capturat de politie.

Si-ar fi dorit sa ne castige atentia intr-un alt mod: venind cu o suma uriasa de la Cazino. Dar planul sau de succes a esuat. Cu toate acestea, acum are un plan nou. S-a reprofilat putin, dar scopul este acelasi: acapararea atentiei noastre. O incercare trista de a-i produce sentimente de vinovatie femeii care l-a lasat in urma, pentru o viata normala: ii spune "Mielului de Pasti" sa pronunte numele iubitei sale. Apoi apasa pe tragaci si il ucide pe acest om care i-ar putea fi tata.

Poti sa spui Joy Lane? Ea este motivul pentru care ti se intampla asta!

Cred ca se simte neputinta acestui om aflat intr-o dramatica criza de solutii. El se plange ca nu este inteles si nu are pe nimeni de partea sa. Unica solutie care ii vine in minte este Facebook Live, oportunitatea de a-si transforma durerea intr-un spectacol ingrozitor. Uneori nu ai suficiente resurse pentru a-ti invata lectia si a o lua de la capat. Uneori vrei atentia desi stii ca nimeni nu este dispus sa ti-o ofere.

Ce este de facut? S-ar parea ca exista o prevalenta a tulburarilor de personalitate in randul jucatorilor la Cazino, de cariera. Se vorbeste mai ales despre Clusterul B: tulburarile de personalitate dramatice, in care labilitatea emotionala este accentuata (Borderline, Narcisica, Antisociala). Lipsa studiilor si apartenenta la o minoritate etnica reprezinta factori de risc suplimentari, care ne vunerabilizeaza la jocurile de noroc.

Pentru Clusterul B al tulburarilor de personalitate, tentatia de a obtine atentia in moduri dramatice este uriasa. Labilitatea lor emotionala nu ii ajuta sa gaseasca solutii adevarate ale problemelor cu care se confrunta si atunci transforma totul intr-un spectacol, care le garanteaza atentia tuturor. Insa oricat de mult ne-am dori atentia celor dragi, este bine sa ne intrebam daca merita sa o obtinem in acest fel.








(1) Imaginea A Harley Quinn, de Andy Ihnatko, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) Psychcentral, (acc. Apr. 18, 2017), Gambling Issues Often Linked to Personality Disorders, website: Psychcentral

(3) Heavy, (acc. Apr. 18, 2017), Steve Stephens: 5 Fast Facts You Need to Know, website: Heavy



Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, psiholog, membru al Colegiului Psihologilor din Romania, consilier educational si psihoterapeut. E-mail: teleologia@yahoo.com


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu