Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

luni, 13 mai 2024

Timpul Post Adevarului

In timpul post-adevarului cel mai important lucru nu este evenimentul si nici macar daca evenimentul este real sau nu. In astfel de vremuri, mai importante decat faptele, sunt interpretarile. Caci din interpretare decurge emotia iar emotia te impinge la actiune. Dar esti oare beneficiarul propriilor tale actiuni?



☆ ☆ ☆


Va mai amintiti de Seinfeld? E vorba despre acel sitcom despre nimic in care 4 prieteni pierd vremea discutand despre nimicuri. Totusi, modul in care se intampla aceste interactiuni ne poate invata foarte multe lucruri despre chestiuni mult mai profunde, cum ar fi adevarul, obiectivitatea, manipularea ori natura umana. Asa am invatat eu despre post-adevar dintr-un episod Seinfeld in care personajul principal Jerry Seinfeld poate fi observat in doua momente diferite spunand lucuri care se contrazic reciproc, in functie de interesul care sta in spatele fiecareia dintre aceste afirmatii. 

Asadar Jerry Seinfeld este nemultumit pentru ca parintii lui s-au mutat in New York, orasul in care locuieste si el, iar acum simte ca si-a pierdut independenta din cauza apropierii de parinti. Cum parintii lui locuiesc in apartamentul unchiului Leo, tot ce-i ramane de facut este sa-l convinga pe unchi sa se desparta de iubita lui, fiindca astfel acesta s-ar fi intors in apartamentul propriu. In final, sotii Seinfeld, ne-mai-avand unde sa locuiasca vor trebui sa praraseasca orasul, lasandu-i lui Jerry zona tampon de care are atat de multa nevoie. Zis si facut: Jerry se apuca sa ii spuna unchiului Leo ca n-ar trebui sa se limiteze la o singura femeie, deoarece potentialul sau ca barbat este mult mai mare.

Un barbat ca tine... sa te limitezi la o singura femeie... Nu stiu, nu e treaba mea. Dar un barbat ca tine ar putea avea femei cu 20 de ani mai tinere. Am vazut cum se uita femeile la tine! Cand te-ai uitat ultima data in oglinda? Esti un Adonis! Ai trasaturi frumoase, ten catifelat... Esti in floarea varstei! Ar trebui sa zbori din floare-n floare! Daca as fi in locul dumitale i-as spune Lidiei "Este destul", m-as muta inapoi in cuibul meu de nebunii si mi-as pune un semn pe usa pe care scrie "Deschis pentru afaceri". Seinfeld, Ep. 15, S7.


Dar socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ iar, printr-o rasturnare de situatie cum numai intr-o piesa de Shakespeare si la OTV poti vedea, parintii lui Jerry Seinfeld, dupa ce au ajuns cu bine in Florida, afla ca si parintii lui George au hotarat sa faca pasul cel mare de a se muta in Florida, unde clima este prietenoasa cu pensionarii. Nu in ultimul rand, Frank Constanza, tatal lui George, are acum posibilitatea sa le demonstreze sotilor Seinfeld, pe care ii considera niste infumurati, ca este complet ticnit. Dar sotii Seinfeld simt primejdia venind catre ei si iau decizia sa se mute inapoi in New York, si nu oriunde ci in micutul apartament din Manhattan al lui Jerry, fiindca si ei au nevoie de o zona-tampon in relatie cu sotii Constanza.


Cu alte cuvinte, s-a zis cu zona-tampon si cu independenta lui Jerry! Prin urmare se schimba si tactica, iar acum Jerry Seinfeld incearca sa il convinga pe unchiul Leo sa se impace cu prietena sa Lidia si sa se mute la ea, pentru a elibera apartamentul unde, cu putin noroc, vor merge sotii Seinfeld. Nu e ca si cand ar avea o zona tampon suficient de mare, care sa-i asigure independenta dar, dintr-o data, cei cativa kilometri castigati arata mult mai bine decat initial, cand Jerry se simtise sufocat. de prezenta parintilor sai. Iata deci cum se schimba discursul lui Jerry, care il baga in ceata pe unchiul Leo:


Trebuie sa te muti inapoi la Lidia! Esti norocos daca poti avea o relatie cu orice femeie! Cum sa umbli din floare-n floare? Ai innebunit? Uita-te la tine: esti dezgustator! Ai chelie si burta, corpul tau scoate tot felul de sunete tot timpul. Daca te suporta vreo femeie mai mult de 10 secunde ar trebui sa te agati de aceasta ca de-un colac de salvare!  Seinfeld, Ep. 15, S7.


Iata deci cat de mult se poate schimba opinia unei persoane in functie de interesele sale si in functie de scopul urmarit! Si iata cat de greu poate fi uneori sa intelegi care este adevarul obiectiv al unei anumite situatii. De fiecare data cand i-a vorbit unchiului Leo, Jerry nu a facut altceva decat sa incerce sa il manipuleze pe unchiul sau si niciuna dintre afirmatiile sale nu au legatura cu ceea ce crede personajul, in mod real. Si chiar daca exista un adevar obiectiv in ce priveste atractivitatea unchiului Leo si succesul sau real la genul opus, pare ca acel adevar nu il preocupa de Jerry, 


Trecand acum la lucruri mai serioase, trebuie sa ne intrebam daca nu cumva se intampla astfel de lucruri la o scara mai mare decat relatiile din familia Seinfeld. Exista oare persoane pentru care adevarul nu conteaza si ne vor spune lucruri numai in functie de impactul emotional pe care il vor avea asupra noastra? Din pacate, pot sa confirm, exista numeroase astfel de persoane si entitati care beneficiaza de o organizare de invidiat si care propaga informatii nu pentru a-si ajuta publicul sa cunoasca adevarul si astfel sa se adapteze mai bine la realitate ci dimpotriva, pentru a influenta acest public si a profita de pe urma actiunilor sale. 


Post Adevar ~ se refera la situatiile in care apelul la emotie si convingeri personale sunt mai eficiente in formarea opiniei publice decat faptele in sine. Dictionarul Oxford


Este ca si cand v-ati afla intr-o excursie in natura iar ghidul turistic v-ar spune ca sarpele pe care l-ati vazut era de fapt un bat. Sau dimpotriva, v-ar spune ca batul pe care l-ati vazut era de fapt un sarpe. Cand ai un ghid care ofera o astfel de indrumare, usor de inteles, capacitatea dvs de a intelege conotatia situatiei in care va aflati este total sabotata, consecintele posibile fiind dintre cele mai grave. Nu stii ca te afli in prezenta unui pericol mortal din moment ce ghidul are grija sa fii relaxat, in conditiile in care n-ar fi chiar momentul potrivit pentru asa ceva. Sau poate crezi ca te afli intr-un pericol urias desi acesta lipseste cu desavarsire... de aici o reactie de panica extrema cu efecte dezadaptative: de exemplu accidente sau stres post-traumatic. 


Si daca aceste situatii sunt posibile sau chiar probabile intr-o lume imperfecta precum cea in care traim, este oare posibil ca dezinformarea de acest tip sa devina o politica de stat, cu efecte dintre cele mai grave asupra unor populatii de sute de milioane de locuitori? Nu vreau sa credeti ca am intrat pe modul de propaganda pro-occidentala si nu am dovezi cu privire la afirmatiile pe care le fac si va voi lasa pe voi sa descoperiti afirmatiile facute de doamna Olga Skabeyeva la un discurs tinut in fata studentilor rusi care, nu-i asa, au nevoie sa invete si ei cum se practica post-adevarul, mai ales daca aceasta invatatura vine de le profesionistii absoluti ai post-adevarului, adica jurnalistii rusi. Ogla Slabeyeva este ca un magician care isi divulga trucurile - vedeti minutul 37:00 al urmatorului videoclip.



Nu conteaza ce anume se intampla propriu-zis. Ceea ce conteaza cu adevarat este modul cum interpretam evenimentele respective. In lumea noastra moderna acest lucru poarta denumirea de "era post-adevarului". Adevarul este prezent dar poate fi si absent. Spre exemplu, chiar daca un atac a avut loc in realitate, nu acesta este aspectul cel mai important. Ceea ce conteaza este modul cum reactionam la eveniment si modul cum formam opiniile. Ceilalti spun ca atacul nostru in Harkov este un act de agresiune. Dar noi interpretam atacul respectiv ca o actiune de igienizare. (...) Daca ne consideram patrioti, noi trebuie sa imbratisam punctul de vedere al guvernului si sa lucram pentru acesta. Este adevarat, unii numesc asta propaganda. Olga Skabeyeva, propagandist


Deci nu conteaza daca Ucraina este sau nu o tara adevarata, important este felul cum interpretam noi aceasta situatie: Ucraina nu este o tara adevarata, fiindca nu se poate apara de noi. Iata ce se intampla cand propagandistii descopera puterea interpretarii! Adevarul (stiintific) este ca interpretarea situatiilor reprezinta diferenta intre boala si sanatate psihica robusta. Cei care lucreaza ori s-au specializat in psihoterapie stiu asta mai bine ca oricine. Din pacate, asa cum folosim interpretarea in psihoterapie pentru a vindeca anumite rani si a da sens anumitor evenimente, exista si persoane care folosesc interpretarile pentru a corupe inocentii si a-i trimite sa ucida ori sa fie ucisi in numele unor ambitii care le sunt straine. Si asta suna a abuz de la un capat la celalalt... 









(1) Imaginea Puppet Costume, de Kitsune99, via Pexels

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu