Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

joi, 11 februarie 2016

Cereri Onorate

Ar fi mult mai simplu pentru femei daca barbatii ar ghici nevoile lor - cat de iubite s-ar simti! De asemenea, ar fi mult mai simplu pentru barbati daca femeile le-ar spune direct si frumos ca au nevoie de ceva - cat de importanti s-ar simti! Ce este de facut?




Cred ca nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca ... ei bine, comunicarea este ingredientul principal al unor relatii reusite. Poate ca nu veti avea parte de prea mult mister sau picanterii, lucru care s-ar putea sa va lipseasca, dar veti avea in schimb, prin intermediul unei excelente comunicari, un tablou realist al nevoilor si asteptarilor celuilalt.

Totusi, comunicarea nu poate fi la voia intamplarii, iar o comunicare anapoda, evaziva si indirecta, cu lipsa de respect si fair-play, nu va ajuta cu abosolut nimic niciuna dintre relatiile pe care le aveti, dimpotriva.  

In cuplu, este oarecum nedrept faptul ca femeia are parca mai multa nevoie de ajutorul partenerului si trebuie sa il ceara, in timp ce barbatul are nevoi sexuale si atunci are ocazia sa isi dea seama ca, una dintre nevoile partenerei sale a ramas neluata in seama, cand ea ii spune direct si fara ocolisuri ca "o doare capul", iar el intelege ca ea si-a gasit pe cineva.




John Gray, un consilier de cuplu cu o experienta de zeci de ani si cu o reputatie exceptionala, afirma faptul ca femeile, "fiind de pe planeta Venus", unde iubirea nu trebuie sa ceara, se asteapta ca barbatii sa le ghiceasca gandurile, dand dovada de acelasi nivel de empatie ca si ele. 

Din pacate, pe Marte, adica pe "planeta de unde provin barbatii", daca ai nevoie de ceva, nu ai decat sa ceri. Iar daca nu ceri frumos, inseamna ca cererea este lipsita de iubire, si este luata de catre barbat mai curand ca o declaratie de razboi. 

In mentalitatea masculina, o femeie care nu cere nimic, este considerata o femeie fericita, in timp ce o femeie care cere in mod agresiv, cu disperare sau denigrandu-l pe barbat, este considerata un adversar. Iata de ce este esential ca ea sa invete sa ceara intr-un mod adecvat.

Asa cum am mai observat intr-un articol anterior, exista anumite incompatibilitati fundamentale intre viziunea masculina asupra lucrurilor si cea feminina, iar incompatibilitatea despre care tocmai va vorbesc se adauga acestei realitati - barbatii si femeile inteleg in mod diferit solicitarea pentru suportul celuilalt.

Desigur, ar fi mult mai simplu pentru femei ca barbatii sa ghiceasca de ce au ele nevoie, (s-ar simti iubite) iar pentru barbati ari fi mult mai simplu daca femeile ar vorbi intr-un mod agreabil despre lucrurile de care au ele nevoie (s-ar simti importanti).

Asa cum spuneam, femeia traieste potrivit devizei "Iubirea nu trebuie sa ceara". Din pacate, tot asteptand ca partenerul sa devina sensibil, receptiv si empatic fata de nevoile ei, si sa ii ofere din proprie initiativa lucrurile de care are nevoie, femeia acumuleaza frustrari care la un moment dat vor rabufni intr-un mod mai putin decat gratios, lucru care pe el, il va ingrozi.

O intrebare pe care indraznesc sa o adresez cititoarelor mele este urmatoarea: "Voua va place cand va cauta politia acasa?" Nici mie - ma gandesc la ce este mai rau si simt o presiune extraordinara! Ei bine, cam asta simte un barbat atunci cand va luati de viata lui fiindca nu a observat ca aveti nevoie de ceva. 

Fiindca, desi ii este greu sa observe ca aveti nevoie de ceva, barbatul este totusi foarte sensibil la semnele de dispret pe care i le aratati. De asemenea, atunci cand femeia se manifesta intr-un mod disperat, cu o emotivitate exagerata, el percepe faptul ca, desi ii cereti ceva, totusi nu aveti incredere in capacitatea sau disponibilitatea lui de a oferi, iar asta, de asemenea il raneste.

Una dintre solutiile pe care consilierii de cuplu le propun, poate nu singura, este aceea ca femeia sa invete sa ceara si nu oricum, ci intr-un mod agreabil pentru barbat.

Iata cativa pasi de care ati putea sa tineti cont:






(1) Imaginea I'll give you all I can, de Brandon Warren, via Flikr, sub licenta CC BY-NC 2.0

(2) Gray, J., (2011) Barbatii sunt de pe Marte, Femeile sunt de pe Venus, editura Vremea, Bucuresti

(3) Iftimie, M., (2015), Incompatibilitatea Fundamentala, website: Psihopedia
Show comments
Hide comments

2 comentarii:

  1. Iar articolele tale ma fac mai inteleapta. :) Pentru cineva care a perceput (inconstient) relatiile ca pe "un camp de lupta", unele informatii despre normalitatea comunicarii barbat-femeie (in cuplu) sunt extrem de pretioase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru feed-backul tau generos. Se pare ca este mai usor sa facem comentarii negative la articole care nu ne plac decat sa facem comantarii pozitive la articole bune. Natura umana?

      :)

      Ștergere