Se spune ca... "decat batran si sarac mai bine frumos si bogat". E simplu sa te bucuri de viata cand ai primit totul pe gratis. Dar uneori... o binecuvantare se transforma in blestem...
Ati spune ca a arata bine este un mare noroc venit de la Dumnezeu. Tineretea si frumusetea sunt suficient de bine puse in evidenta in acest tip de societate in care, s-ar parea ca au cautare figurile angelice si corpurile bine definite.
Nu vreau sa spulber cu totul aceasta conceptie pentru ca as contrazice faptele. Este adevarat ca, in anumite situatii, frumusetea fizica si tineretea reprezinta secretul succesului social. Totusi, lucrurile nu sunt chiar atat de simple cum par a fi.
Intr-un episod ("The List") al filmului South Park, Kyle este listat de catre fete ca fiind cel mai urat baiat din clasa si, ranit in orgoliul sau, isi pune in minte sa dea foc scolii. Din neant, apare fantoma lui Abraham Lincoln, care aparent a fost un barbat foarte urat, si ii va tine o lectie micutului despre ce inseamna sa fii frumos.
Astfel, fostul presedinte il plimba pe Kyle prin oras, exemplificandu-i modul in care persoanele frumoase nu fac decat sa isi piarda viata cu nimicuri, cum ar fi idilele romantice, pentru ca in final, la varsta de 40 de ani, cand frumusetea lor incepe sa se ofileasca, sa isi dea seama ca si-au ratat existenta.
In schimb, persoanele care nu au primit o frumusete fizica de invidiat, si care, prin urmare, nu au primit nimic pe gratis, au fost nevoite sa munceasca din greu, iar la maturitate, au cules roadele muncii lor. The List
Nu e ca si cum, persoanele tinere si care arata bine sunt in mod automat si inteligente sau morale, ori buni profesionisti, desi exista un asa numit efect de Halo, care sustine ca, la nivelul perceptiei noastre, frumusetea fizica atrage dupa sine si trasaturi de caracter dezirabile.
De ce? Pentru simplul fapt ca, de cand am fost mici, am citit povesti, carti sau am vizionat filme in care personajele pozitive erau frumoase, curajoase, inteligente si bune, dotate cu un caracter minunat, in timp ce personajele negative erau "urate cu crengi" si aveau un caracter respingator.
Dar timpul a trecut, ne-am maturizat si am inceput sa observam ca persoanele care arata foarte bine primesc foarte multe lucruri pe gratis sau cu eforturi foarte putine - bani, cadouri, dar mai ales atentie. Ai spune ca... "bravo lor!", insa de aici si pana la a dezvolta "complexe de superioritate" si tulburari de personalitate, nu este decat un pas.
La ce folosesc complexele de superioritate si tulburarea de personalitate de tip narcisic, spre exemplu? Din punctul meu de vedere nu folosesc la nimic: obisnuit sa primesti pe gratis, nu concepi ca esti chemat sa depui anumite eforturi pentru a obtine o cariera si o reputatie, sau pentru a avea o familie armonioasa.
Cele mai raspandite tulburari de personalitate ce afecteaza persoanele care arata foarte bine sunt, asa cum spuneam mai sus, tulburarea de tip narcisic sau cea de tip histrionic, in care nevoia de atentie este extrem de pregnanta, iar cei afectati au tendinta sa o acapareze prin mijloace ieftine: scandaluri, drame personale interminabile, achizitionarea unor bunuri stridente, vacante, etc
Pe de alta parte, persoanele care nu arata foarte bine, sunt chemate in ziua de azi sa faca eforturi adaptative destul de mari, pentru a reusi sa construiasca un caracter, o reputatie si un succes social. Nu li se va permite in niciun fel superficialitatea - nu in aceasta viata.
Desigur, provocarea este colosala: cum sa faci atat de multe eforturi cand vezi ca altii se descurca elegant, cu niste zambete frumoase si tot ce le-a dat bunul Dumnezeu? Este nevoie de un realism sec si lucid pentru a observa datele acestei realitati, inegalitatea si lipsa de sens a acestei stari de fapt, a le accepta ca atare si a lua decizia de a lupta.
Caci tentatia de a te demoraliza si a "depune armele" in conditiile acestei aparente inegalitati este destul de mare. Va trebui sa accepti o viata in umbra si obscuritate pentru ca intr-o buna zi sa primesti si tu ceva atentie, cand vei ajunge la nivelul de competenta necesara pentru a rezolva sarcini pe care nimeni altcineva nu le poate rezolva: sa programezi, sa tratezi, sa gasesti solutii ingenioase la cele mai crunte probleme ale umanitatii...
Dar oare ce se intampla cu persoanele aratoase, dupa ce aspectul lor fizic incepe sa se ofileasca? Se vorbeste in tratatele de specialitate despre adevarate drame persoanale pe care, spre exemplu, personalitatile de tip histrionic, obisnuite cu atentia ieftina, trebuie sa le parcurga pentru a se reinventa.
Da, pierderea tineretii este o problema majora, dar devine o problema de viata si de moarte - nu exagerez cu nimic - pentru persoanele care au trait pana acum de pe urma aspectului lor fizic, si atat. Fiecare dintre aceste persoane este cheamata acum la un salt adaptativ necesar supravietuirii.
Mi-as dori sa cred ca frumusetea fizica este un atu si atat. Si chiar cred ca exista anumite situatii in care o educatie adecvata reuseste sa ofere copiilor care arata bine si sansa unui caracter puternic, integru. Nu ma indoiesc ca exista astfel de cazuri. Mi-e teama insa ca acestea sunt doar exceptii de la regula si ca tentatiile sunt prea mari... Caci da, suntem fiinte ale minimului efort.
Cameron: "Am muncit din greu pentru a ajunge pana aici."
Dr. House: "Dar nu trebuia sa o faci. Oamenii aleg calea care le ofera recompensele cele mai mari pentru cel mai mic efort. Aceasta este legea naturii iar tu ai negat-o. De aceea te-am angajat. Ai fi putut sa te casatoresti cu un tip bogat sau ai fi putut sa devii un model, ai fi putut sa apari iar oamenii ti-ar fi dat lucruri. O multime de lucruri! Dar tu nu ai facut asta. Tu ti-ai pus fundul minunat la treaba!"
Tanara din videoclipul de mai sus, despre care am mai vorbit pe Psihopedia, este probabil un exemplu despre ce nu trebuie sa faci cu frumusetea ta fizica... Ea a luat in adolescenta decizia de a se sinucide, iar acum trebuie sa traiasca cu consecintele acestei decizii - nu mai are picioare. Erau niste picioare frumoase, btw. Pacat...
Militeaza acum pentru sanatate psihica ca prioritate existentiala si bine face. Ea marturiseste faptul ca psihoterapia pentru depresie si pentru tulburarea de personalitate de tip borderline nu a schimbat-o ca persoana, dar a imbunatatit capacitatea ei de a face fata la frustrare si probleme.
Ar putea fi frumusetea ei angelica unul dintre motivele pentru care a trebuit sa invete, la maturitate, sa faca fata frustrarilor? Eu nu spun ca da. Vreau doar sa va ganditi la asta.
(1) Imaginea Abandoned, de Samzie, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0
(2) Psihopedia, (2014), Terapia prin catastrofa, website: Psihopedia
(3) Psihopedia, (2015), Transa autolitica, website: Psihopedia
(4) Lelord, F., Andre, C., (2003), Cum sa ne purtam cu personalitatile dificile, editura Trei, Bucuresti
(5) Shapiro, D., (2009), Stiluri nevrotice, editura Trei, Bucuresti
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu