Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

duminică, 21 februarie 2016

Super Puterea Emotionala

Circul, adica revarsarile emotionale caracteristice copilariei mici, cand totul se rezolva prin circ, este o metoda de negociere in sine. Daca celalalt nu cedeaza, inseamna ca nu te iubeste?




Se pune mult accent zilele acestea pe emotii si capacitatea lor de a influenta, de a schimba anumite lucruri in favoarea noastra, etc. Tocmai pentru ca emotiile sunt atat de puternice, reusind sa schimbe cursul lucrurilor, nu le putem folosi oare si pentru a obtine sau negocia intr-un mod altfel ilegitim?

Cu alte cuvinte, daca "stam bine cu emotiie", in sensul ca suntem capabili sa degajam foarte multa emotie si deci foarte multa influenta, inseamna oare ca ne aflam in posesia unei "super-puteri", care ar fi capabila de... practic orice, chiar si de abuzuri?

Sa va dau un exemplu: tocmai pentru ca pot sa influentez pe cale emotionala pe cineva, pot, spre exemplu sa trec clasa fara alte eforturi? Sau pentru ca detin aceasta "super-putere emotionala", inseamna ca pot sa obtin un loc de munca bine platit, in ciuda faptului ca altii sunt mai bine pregatiti decat mine? Nu este exclus...

Iata functiile identificate ale expresiilor afective:

a. Comunicare - transmiterea unor informatii cu caracter personal si subiectiv, prin viu grai sau prin intermediul limbajului non-verbal 
b. Influenta - posibilitatea de a obtine o anumita modificare in comportamentul celuilalt. De ex. copilul care plange obtine mai mereu ceva din partea adultilor 
c. Contagiunea - proprietatea emotiilor de a contamina persoanele din jur, sau chiar persoanele aflate la departare (tine mai mult de parapsihologie dar nu ar trebui neglijata aceasta proprietate a emotiilor). 
d. Modulare afectiva - accentuare sau diminuare a starilor afective. De exemplu, prin plans unii se descarca dar altii se incarca si mai mult cu stari afective negative 
e. Energizare - emotiile sustin comportamentul, facilitand realizarea unor actiuni sau inhiband realizarea altora. Prin emotie suntem motivati sau, dimpotriva, impiedicati sa realizam anumite activitati. 
f. Feedback existential - prin intermediul emotiilor ne putem da seama cat de multumiti suntem in relatie cu aspectele realitatii

Asadar, in fata unei revarsari emotionale, ne aflam de fapt in fata unei realitati alternative, la care suntem foarte vulnerabili: cineva ne transmite starile sale, ne contamineaza cu acestea si, mai ales, ne energizeaza pentru a realiza anumite activitati, poate contrare propriilor noastre prioritati. Unii au numit asta "santaj emotional".

Putem ceda sau putem tine piept acestei incercari de deturnare a propriilor activitati si a propriilor scopuri. Dar daca cineva ne va confisca scopurile, energia si obiectivele de fiecare data, atunci cine mai suntem noi si care ne mai este autonomia si liberul arbitru?

Observati cat de puternica poate fi Super Forta Emotionala? Poate ca nu ne mai ramane nimic de facut pe aceasta lume decat sa ne dezvoltam cat mai mult emotivitatea, sa activam la maximum centrul emotiilor din creier, "amigdala", iar prin influenta la mica sau la mare distanta, sa obtinem dominatia asupra oricui, sa ii confiscam idealurile si sa il punem in slujba noastra... Chiar asa de simplu sa fie?

Ori-de-cate ori cineva manifesta o tendinta contrara nevoilor, scopurilor sau preferintelor noastre, nu avem decat sa punem in scena o revarsare emotionala de pomina, prin care sa deturnam orice fel de astfel de initiative. Vom domina cu totul arena conjugala si pe oricine vrea sa ne impuna ceva.

Dar atentie - acest mod de functionare, daca in copilarie este acceptat ca atare, mai tarziu este calificat ca fiind mai curand nepotrivit manifestarilor sociale si chiar incadrat in termenii si diagnosticele manualelor de psihopatologie: depresie, manie, anxietate, atac de panica sau probleme de control al furiei. Deci, pana la urma, cei care au aceasta Super-Forta Emotionala, chiar au ceva in plus sau le lipseste ceva?

Diversitatea emotiilor umane, are totusi 4 "poli" destul de bine definiti:

  • Furia -- impune cu forta anumite conditii, pornind de la premisa ca noua ni se cuvine un anumit lucru. Din pacate, doar pentru ca esti furios, nu inseamna ca ti se si cuvine ceva. Iar asta te va infuria si mai tare! Si daca ti se cuvine acel ceva, nu inseamna ca violenta este cea mai buna cale de a-l obtine.
  • Tristetea -- influenteaza pe cei din jur pe care ii mobilizeaza in slujba noastra atragandu-le atentia asupra neputintei si dramelor pe care le traversam. Dar oare am putea sa convingem pe oricine, de orice, daca am fi destul de nefericiti? 
  • Bucuria -- unii sunt atat de bine dispusi incat prezenta lor te inveseleste, te contamineaza. Din pacate, de dragul lor, ajungi sa accepti cele mai nedrepte conditii si cele mai dureroase sacrificii. Ati risca oare sa ii pierdeti? 
  • Frica -- cand cineva se teme, vei fi tentat sa iti asumi responsabilitatea in locul sau, si sa ii oferi lui o pozitie calduta si sigura, "ca sa isi mai revina". Dar exista atatea pozitii caldute si sigure pentru toti cei care se tem de responsabilitate? In plus, frica ii asigura ca cei din jur vor da dovada de caritate, de bun simt si ii vor primi cu incurajari, oferindu-le conditii speciale.

Un copil - Jim Carrey - caruia ii iese manipularea emotionala mai mereu... Dar pana si pentru entuziasmul exagerat s-a gasit un diagnostic psihiatric!


Poate ca am suparat pe unii, demascandu-le strategiile in acest articol conspirationist. Totusi, o emotivitate exagerata reprezinta un mod infantil de a-ti rezolva problemele si a aborda sarcinile existentiale. Faptul ca ai emotii puternice nu va schimba datele problemei (mereu), iar cand strategia ta nu va mai da rezultate, probabil ca un psihiatru iti va recomanda niste pastile. Eu insa iti recomand niste psihoterapie!

O educatie reusita, consider eu, este si aceea care reuseste sa il determine pe viitorul adult sa foloseasca logica, eforturile si bunul simt pentru a obtine. Atunci cand ramanem la stadiul bebelusului a carui singura arma sunt emotiile sale, capacitatea noastra de adaptare la mediu este una deficitara. Nu ar trebui sa ne fie rusine in astfel de cazuri sa obtinem re-educarea de care avem nevoie.








(1) Imaginea The SOlid Gold Kid, de Nathalie Babineau-Griffiths, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu