Femeile vin de pe Venus iar barbatii vin de pe Marte. Si ne intalnim cu totii pe internet. In acest timp, internetul este atent la felul cum vorbim si ne ajuta sa facem statistici in care atat barbatii cat si femeile vor descoperi ce inseamna sa fii barbat si ce inseamna sa fii femeie.
Cele doua genuri, adica barbatii si femeile, se diferentiaza unul de celalalt prin destul de multe aspecte legate de anatomie, functii sociale traditionale si chiar prin valori si interese. Dar marturisesc ca niciodata pana acum nu am fost atat de surprins de diferentele colosale dintre barbati si femei. Descoperirile fascinante ale celor care analizeaza modul cum folosesc internetul cele doua genuri reusesc sa scoata in evidenta aceste diferente. Desigur, exista stereotipuri culturale: barbatii sunt mai curajosi dar adesea iresponsabili iar femeile sunt generoase dar emotiile le joaca feste.
Cu aceste stereotipuri culturale in minte, am pornit in cautarea adevarului. Iar cartea Toata Lumea Minte, scrisa de Seth Stephens-Davidowitz si care vorbeste despre felul in care internetul si modul in care il folosim ofera tot felul de indicii despre cele mai stranii realitati ale existentei si intereselor umane, are un capitol in care aflam cat de multe diferente exista intre barbati si femei in ce priveste preocuparile, valorile si interesele lor de zi cu zi. Personal consider ca astfel de informatii reprezinta exact reperul de care avem nevoie pentru a intelege cat de reale sunt stereotipurile culturale de gen.
Femeile sunt de pe Venus
Asa cum afirma si autorul, probabil ca nu era nevoie de o echipa de cercetatori sa va spuna ca femeile vorbesc despre cumparaturi si despre parul lor mai mult decat barbatii, care par a fi mai preocupati de sporturi si jocurile pe XBox. Dar alte informatii par a fi ceva mai interesante decat atat: femeilor le place sa foloseasca cuvantul maine, dovedindu-si astfel tendinta de a se gandi la viitor si consecinte. Este o calitate, desigur, fiindca avem nevoie sa ne gandim inainte sa alegem sau sa actionam, dar poate fi si o problema atunci cand incercam sa controlam ceea ce nu poate fi controlat. De aici intelegem si problemele cu anxietatea si chiar cu dificultatea de a accepta orice nu se potriveste cu asteptarile noastre.Iata cateva dintre cele mai folosite cuvinte de catre femei: Cumparaturi, maine, diseara, iubire, dragut, copil, par, ziua de nastere, familie, prieteni, rochie, iubit, recunoscator(oare), binecuvantat(a), fericit(a), minunat(a), dor, sot, sotior, dragalas(a), abia astept, ciocolata, catelus, adorabil(a), entuziasmat(a), curatare, uimitor, te iubesc, cea mai buna prietena, sora, nepot, frate, multa distractie, asa mult, mandru(a) de, indragostit(a), nou(a), dulce.
Observatii: Sunt multe cuvinte pozitive care transmit o viziune idealista si tendinta de a crea o lume in nuante pastelate, plina de frumos, dragoste, armonie si grija pentru ceea ce este viu. De asemenea, se observa si preocuparile legate de familie, prieteni si tot ce inseamna oameni, ceea ce confirma probabil toate stereotipurile culturale pe care le stim despre femei. Cu alte cuvinte, daca toti am fi femei, probabil ca viata pe pamant ar tinde catre mai multa armonie si grja fata de celalalt. Dar in acest mod se creaza si vulnerabilitatile: ce facem atunci cand ziua de maine este imprevizibila sau cand universul nu se manifesta in aceste nuante de pastel care le sunt atat de dragi femeilor?
Sunt limite cu care femeile se confrunta atunci cand viata devine provocatoare, chiar absurda si mi-e teama ca femeile nu sunt tocmai pregatite pentru a da piept cu asa ceva - in lumea lor venusiana nu e loc pentru nori si zile ploioase ori pentru nuante de gri! Cu toate acestea, astfel de lucruri exista iar negarea lor, trimiterea lor in Umbra, nu reprezinta o solutie, dimpotriva.
Barbatii sunt de pe Marte
Pentru habar n-am ce motiv, barbatilor le place sa foloseasca cuvinte licentioase, adica injuraturi, ca si cand ar trai cu aceasta convingere ca barbatul se cunoaste dupa injuratura si limbaj licentios. Este posibil ca tendinta barbatilor de a folosi injuraturi are in spate incercarea de a intimida, de a transmite dominatie si agresivitate, doar asa, pentru orice eventualitate: sa nu zica lumea ca nu esti barbat. Un barbat care injura este un barbat dotat corespunzator pentru conflict, el poate sa-si afirme personalitatea in contact cu provocarile de zi cu zi si specific masculine, sau cel putin acesta este mecanismul prin care barbatul incearca sa transmita toate astea.
Desigur, este indoielnic faptul ca o injuratura te-ar ajuta mai mult decat sa zicem, dau un exemplu la intamplare, niste muschi bine antrenati sau o statura impunatoare, ori un curs de auto-aparare. Iar in cazul in care conflictul este de natura legala, injuraturile ajuta chiar si mai putin: este mai util sa cunosti legea si sa actionezi ca atare. Sau poate ca este vorba despre un conflict inter-personal cu un minor care ar putea sa fie fiul sau fiica ta. In acest caz ai nevoie de asertivitate si de competente in parenting iar injuraturile probabil ca nu vor face decat sa otraveasca relatia barbatului cu acea persoana.
Cu toate acestea, comportamentul masculin al stramosilor din preistorie pare sa-si spuna cuvantul: ei nu aveau nevoie sa isi domoleasca furia, dimpotriva trebuia sa o transmita, sa o exprime, fiindca granitele si limitele comportamentale se marcau prin injuraturi, nu prin asertivitate si negociere civilizata. Apropo: stiati ca tastaturile au acest aspect straniu QWERTY, fiindca acesta este preluat de la masinile de scris mecanice de pe vremuri, care se blocau din cauza suprautilizarii unor taste dispuse in ordine alfabetica? Ei bine, azi tastaturile nu mai sunt mecanice si nu s-ar mai bloca dar am ramas la QWERTY doar fiindca ne-am obisnuit cu aceasta dispunere a tastelor. Asa au ramas si barbatii la injuraturi doar fiindca s-au obisnuit sa injure, desi, in ziua de azi, injuraturile nu prea mai folosesc la nimic. Ah bine, poate daca esti sofer. :P
Iata si cateva dintre cele mai folosite cuvinte de catre barbati (in afara de injuraturi): fotbal, xbox, guvern, buget, economie, cupa mondiala, victorie, batalie, a castiga, a se juca, jocuri, infrangere, infrant, a intalni, nfl, fifa, democratie, politic, drepturi, libertate, tara, putere, sporturi, sezon, jucator, uman, natiune, stat, echipa, fantezie, antrenor, youtube, razboi, razboi modern, barbierit, online, inamic, taxe, gandeste, campionat, arsenal, presedinte, lupta, mintea lui, fani, inginerie, prietena mea, nevasta mea, plata, datorie, nba.
Observatii: Asadar, si cuvintele preferate ale barbatilor reusesc cu brio sa confirme majoritatea stereotipurilor culturale privitoare la preocuparile barbatilor pentru probleme legate de putere, drepturi si lupta. Desigur, hobbyurile sunt importante, asa ca tot ce este legat de sporturi si jocuri reprezinta chestiuni de viata si de moarte, iar nu in ultimul rand, barbatii par a fi precupati de o singura persoana: iubita sau nevasta lor. Ah, era sa-l uit pe presedinte, care ii intereseaza probabil pentru cu totul alte motive. In mod surprinzator, printre cuvintele preferate de barbati nu am gasit cuvantul bere. Nu-i asa ca asta e o surpriza de proportii? Trebuie sa fie o greseala pe undeva.
As dori sa observ ca, in ciuda simplitatii aparente din gandirea barbatilor, ei par a avea ceva ce femeile nu au, cel putin nu in aceeasi masura: preocuparea pentru nuantele de gri si acele lucruri care nu ne fac placere: dusmanii, pierderea, infrangerea si lupta in sine, care nu este obligatoriu ceva confortabil dar pe barbati ii preocupa. Asta ar putea inseamna ca barbatii sunt mai pregatiti sa dea piept cu situatiile mai putin agreabile, mult mai pregatiti decat femeile, ceea ce in termeni psihologici se numeste rezilienta. Asta ar fi si o explicatie pentru faptul ca depresia este de doua ori mai intalnita in randul femeilor, sau cel putin asta ne spun statisticile.
Cu toate acestea, suferintele barbatilor au legatura cu pierderea partenerei (singura fiinta care ii intereseaza) dar si cu problemele legate de dreptate sociala, drepturi, libertati si justitie, abuzuri si inechitate. Desigur, pe barbati ii afecteaza si pierderea banilor ca simbol al puterii in lumea moderna. Nu in ultimul rand, se observa si realismul pragmatic al barbatilor in discutiile despre taxe, economie, guvern si buget. Pentru a sintetiza, femeile par ca isi doresc armonie, ca rezultat al grijii lor generoase fara de toti ceilalti si in special fata de membrii familiei, in timp ce barbatii isi doresc justitie sau democratie ca mod de distribuire echitabila a puterii.
Un lucrul la fel de interesant care vorbeste despre diferentele dintre noi, sunt diferentele dintre diversele grupe de varsta care se manifesta atunci cand folosim motoarele de cautare sau retelele sociale. Daca vi se par interesante aceste analize, voi reveni cu un articol despre psihologia varstelor, inspirat din aceeasi carte, in care voi vorbi despre felul cum diversele grupe de varsta folosesc internetul si despre felul cum imbatranirea ori maturizarea influenteaza comportamentul, valorile si limbajul nostru.
(1) Imaginea Happy young couple doing purchase, de Adrea Piacquadio, via Pexels
(2) Stephens-Davidowitz, S., (2018), Everybody Lies: what the internet can tell us about what who we really are, Harper Collins Publishing, USA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu