Ea face atacuri de panica in drum spre serviciu. Are un sef care o abuzeaza sexual. Daca, prin intermediul tehnicilor de relaxare ea lasa in urma atacurile de panica, nu mai dispune de niciun mijloc de a comunica drama pe care o traverseaza iar atunci, probabil ca seful ei va fi multumit si el.
Exista o intreaga stiinta a relaxarii terapeutice.
Ea cuprinde tehnicile de relaxare (vezi Antrenamentul Autogen Schultz, Metoda Jacobson, etc), dar si meditatia. Daca largim sfera mijloacelor de relaxare la cele care implica activitati de creatie sau activitati care ne sunt foarte dragi, fiecare dintre acestea indeplinesc aceeasi functie de a ne ajuta sa ne relaxam. Exista acest sfat universal-valabil pe care il veti primi in revistele pentru fete si care suna simplu: Fa ceea ce iti face placere! El este adresat adesea persoanelor urmarite de tristeti apasatoare si chiar depresii nediagnosticate fiindca omul comun, in dorinta sa de a face bine, iti va recomanda ceva ce a functionat in cazul sau.
Dar exista o problema cu genul acesta de sfaturi. Trebuie sa tinem cont de faptul ca depresivilor nu le mai face placere sa faca lucruri pe care le faceau cu placere inainte iar acesta este un criteriu de diagnostic al depresiei, in sine. Ceea ce inseamna ca sfaturile care cuprind, in esenta fa ceea ce iti face placere, isi au limitele lor. Iar limita cea mai importanta este data de gravitatea problemelor cu care ne confruntam. Spre exemplu, este oare utila o tehnica de relaxare atunci cand aflam ca au trecut granita niste rusi cu niste tancuri? Probabil ca nu. In astfel de situatii, pare evident ca avem nevoie de cu totul alte masuri sau strategii.
Dar acesta este un exemplu extrem. In viata noastra de zi cu zi se intampla lucruri la o scara mai mica si tot abuzuri se numesc. Suntem victime ale unor astfel de abuzuri dar unele dintre aceste abuzuri le facem chiar noi. Indiferent de care parte ne situam la un moment dat, de partea abuzatorilor sau cea a victimelor, este evident ca tehnicile de relaxare nu reprezinta tocmai cea mai inspirata strategie. Distragerile, din randul carora face parte relaxarea sunt solutii pentru probleme mici. Adica probleme care nu implica schimbari importante care se cer facute.
Impedimente in Calea Relaxarii
Pe termen scurt si foarte scurt, relaxarea poate functiona, daca persoana respectiva chiar isi doreste sa incerce o distragere intr-o situatie critica. Dar nu este ca si cand ar fi disparut problema cu care se confrunta. Cel mai mare impediment in calea relaxarii este tulburarea emotionala in sine. Emotia este o energie de o forta coplesitoare care nu apare intamplator in psihicul nostru. Ea creaza contextul si motivatia schimbarii. Tocmai fiindca suntem atat de tulburati, vom atrage atentia aspra dramei pe care o traim, identificand astfel aliati pretiosi si, probabil, vom incepe sa actionam pentru a schimba ceva. Iata cat de importanta este emotia (da, emotia negativa) intr-o situatie de criza!
Intr-un astfel de moment apare un bine-voitor care iti recomanda sa te relaxezi si sa faci ceea ce iti face placere! Numai ca tuburarea emotionala refuza sa te paraseasca si ai sentimentul ca daca te-ai relaxa pur si simplu, ar fi ca si cand te-ai lega singur la ochi. Dar daca in fata ta e un tigru? Aceasta descriere metaforica si plastica a situatiei este cat se poate de fidela multora dintre situatiile cu care ne confruntam. Din punct de vedere al adaptarii la mediu, emotiile asa-zis negative (furia, frica, tristetea) pot fi considerate adaptative si chiar pozitive, din moment ce ele ne ajuta spre exemplu sa castigam aliati, sa ne comunicam drama, sa ii motivam pe ceilalti sa actioneze in favoarea noastra si chiar sa ne energizam pe noi insine pentru actiune.
Iata care sunt functiile emotiilor, inclusiv ale emotiilor asa-zis negative:
- Comunicare - transmiterea unor informatii cu caracter personal si subiectiv, prin viu grai sau prin intermediul limbajului non-verbal
- Influenta - posibilitatea de a obtine o anumita modificare in comportamentul celuilalt. De ex. copilul care plange obtine mai mereu ceva din partea adultilor
- Contagiunea - proprietatea emotiilor de a contamina persoanele din jur, sau chiar persoanele aflate la departare (tine mai mult de parapsihologie dar nu ar trebui neglijata aceasta proprietate a emotiilor).
- Modulare afectiva - accentuare sau diminuare a starilor afective. De exemplu, prin plans unii se descarca dar altii se incarca si mai mult cu stari afective negative
- Energizare - emotiile sustin comportamentul, facilitand realizarea unor actiuni sau inhiband realizarea altora. Prin emotie suntem motivati sau, dimpotriva, impiedicati sa realizam anumite activitati.
- Feedback existential - prin intermediul emotiilor ne putem da seama cat de multumiti suntem in relatie cu aspectele realitatii
Acum am sa va pun o intrebare: cate dintre aceste functii raman active in cazul in care devenim experti in relaxare si respectiv distragere? Raspuns corect: zero functii. Cu alte cuvinte, nici problemele grave cu care ne confruntam nu se rezolva si nu mai avem nici vant in panze (adica emotii) care sa ne ajute sa identificam solutii adevarate. Ce este de facut intr-o astfel de situatie? Caci se pare ca relaxarea nu este o solutie. Ei bine, in opinia mea, nimic nu ne aduce mai multa relaxare decat rezolvarea problemelor cu care ne confruntam, pe de o parte, iar pe de alta parte acceptarea faptului ca anumite probleme pur si simplu nu au o solutie. Am sa va ofer exemple de astfel de situatii, din ambele categorii.
- PROBLEME GRAVE REZOLVABILE [PGR]: un loc de munca unde suntem abuzati, un loc de munca in care nu ne regasim sau pentru care ne lipsesc competentele, un partener care ne abuzeaza, un partener cu care nu suntem compatibili, o forma de scolarizare (facultate) in care nu ne regasim si pentru care nu avem interes sau abilitati, un examen pe care nu l-am luat, etc
- PROBLEME GRAVE NEREZOLVABILE [PGN]: pierderea unui copil, decesul partenerului, un iubit sau o iubita care nu doreste sa aiba de-a face cu noi, pierderi de resurse pe care nu le putem recupera cum ar fi timp, bani, joburi, proiecte, imobile, etc
In niciuna dintre aceste situatii, adica nici in cazul unei probleme grave rezolvabile si nici in cazul unei probleme grave nerezolvabile relaxarea sau distragerile nu reusesc sa faca diferenta. Motivul este simplu: pentru ca ne confruntam fie cu situatii in care este nevoie de actiune curajoasa (cazul PGR), fie cu situatii in care este nevoie de acceptare detasata (cazul PGN). Cu alte cuvinte, avem nevoie sa privim problema respectiva in fata, sa ne confruntam cu ea si sa luam o decizie. Pana nu vom face asta, ne vom chinui a-la-longue sa ne relaxam, fara absolut niciun succes si, daca-mi dati voie, fara absolut niciun sens. Nu, in astfel de situatii nu este nevoie de relaxare ci de confruntare, decizie si actiune.
O persoana care se afla in dezechilibru emotional nu isi doreste obligatoriu sa se linisteasca si nici nu va reusi sa o faca. Fiindca emotiile sale nu se afla in dezechilibru in mod intamplator. Ea isi doreste sa schimbe situatia cu care se confrunta iar emotia este instrumentul asigurat de evolutia noastra filogenetica in acest sens. Persoana X face atacuri de panica in drum spre serviciu. Descoperim faptul ca are un sef care o abuzeaza emotional sau sexual. Daca, prin intermediul relaxarii aceasta persoana lasa in urma atacurile de panica ea nu mai dispune de niciun mijloc de a comunica drama pe care o traverseaza in organizatia unde activeaza. Iar atunci, probabil ca seful ei va fi multumit si el, caci nu mai exista nimic care sa atraga atentia asupra stilului sau de leadership.
Cu alte cuvinte, in multe dintre situatii, nu doar ca nu exista o motivatie pentru a imbratisa aceste metode de relaxare ceea ce le face zadarnice, dar relaxarea in aceste situatii este una dintre cele mai ilogice strategii de lupta cu stresul. Ceea ce va propun in schimb este sa va intrebati daca situatia cu care va confruntati se poate schimba sau nu. Daca se poate schimba, aveti nevoie de curaj pentru a o schimba. Daca nu se poate schimba, aveti nevoie de liniste pentru a o accepta. Cineva mi-a spus la un moment dat ca are nevoie de curaj pentru a accepta un anumit lucru. Caci da, uneori este nevoie de curaj si pentru asta.
Da-mi Doamne curajul pentru a schimba ceea ce pot schimba, linistea pentru a accepta ceea ce nu pot schimba si intelepciunea pentru a face diferenta intre ele. Serenity Prayer
Iata o lista de lucruri, poate neasteptate, care va vor ajuta sa va relaxati atunci cand nicio metoda de relaxare nu o va putea face:
- A incepe sa schimbi ceva ~ O situatie care nu te multumeste dar pentru schimbarea careia nu faci nimic, va continua sa roada din tine pana in momentul cand vei lua atitudine.
- A avea asteptari mai realiste ~ Sunt multe: sa crezi ca toata lumea trebuie sa te iubeasca, sa crezi ca toti oamenii sunt datori sa-ti faca pe plac si sa stie ce te supara fara a le spune. Pana nu iti vei schimba asteptarile, realitatea va ramane pentru tine o trauma fara sfarsit.
- Aprecierea partilor pozitive ~ Este incredibil de relaxant sa poti sa observi ca in viata ta se intampla si lucruri pozitive. De prea multe ori, uitam sa facem asta, din pacate.
- Detasarea si Acceptarea ~ Adica a renunta la ce nu poti avea. Este o componenta importanta a fericirii umane. Poti sa decizi ca nu ai cu adevarat nevoie de anumite lucruri si din acel moment viata ta devine mult mai relaxata si fericita, desigur. Uneori, pana nu vei accepta ca anumite lupte au fost pierdute pentru totdeauna si ca nu mai are rost sa investesti in anumite proiecte, nu vei cunoaste relaxarea.
- Optimismul ~ Gandurile optimiste au consecinte la nivelul proceselor biochimice din organismul uman. Ele activeaza emisiile de opioide endogene si creaza un fel de betie a sufletului de care uneori avem nevoie. Siempre hay esperanza!
Cand crezi ca 2+2=5, realitatea devine o trauma fara sfarsit. Fiindca realitatea se transforma intr-un clown care se afla mereu langa urechea ta si iti aminteste mereu, in stil umilitor, insensibil, obsedant si suparator ca nu este corecta credinta ta. Este inutil sa incerci sa te relaxezi, oricat de sofisticat ar suna faptul ca folosesti Antrenamentul Autogen Schultz pentru a te relaxa. Relaxarea isi are timpul ei dar probabil ca si lupta isi are timpul ei. Tot la fel si acceptarea isi are timpul ei. Sa nu asteptam din partea relaxarii mai mult decat ne poate oferi! Acesta este mesajul articolului de azi.
(1) Imaginea Beautiful Blond Screaming, de Nenad Stojkovic, via Flikr, sub licenta CC BY 2.0
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu