Ne-am castigat dreptul sa ne casatorim din dragoste, si o facem. Dar in ciuda miturilor romantice, intensitatea sentimentelor fata de partener reprezinta un predictor indoielnic al rezistentei relatiilor. Care sunt adevaratii predictori ai fericirii in cuplu?
O persoana pe care o apreciez pentru creativitatea sa debordanta este profesorul Sam Vaknin, un autor israelian care si-a dedicat cariera observarii si teoretizarii tulburarilor de personalitate, cu accent pe tulburarea de personalitate narcisica - fiind autorul lucrarii de referinta Iubirea Maligna de Sine. Ii ascult adesea conferintele publicate pe internet si la un moment dat aud o afirmatie pe cat de simpla, clara si de directa, pe atat de socanta: Dragostea nu este un motiv de casatorie. Da, chiar asa! Incerc sa inteleg ce a dorit sa afirme acest profesor de fapt.
Dragostea este un sentiment complex care presupune emotii puternice de afectiune si tandrete pentru persoana iubita, senzatii placute in prezenta acesteia, devotament manifestat pentru buna-starea sa si sensibilitate fata de reactiile sale fata de noi. Desi iubirea ia multe forme, inclusiv iubirea fraterna, iubirea parinteasca sau iubirea erotica, iubirea de sine ori iubirea de Dumnezeu, teoria triangulara a iubirii (R. Sternberg), afirma faptul ca iubirea are 3 componente esentiale: pasiunea, intimitatea si angajamentul. APA Dictionary Online
Dar cautand mai multe detalii, imi dau seama ca, statistic vorbind, oamenii chiar se casatoresc fiindca se iubesc iar afirmatia lui Vaknin este in mod sever contrazisa de statistica. In special femeile par a-si fi luat foarte in serios emotiile si declara ca s-au casatorit din dragoste. Mai exact, 80% dintre femei spun ca s-au casatorit din dragoste. Desigur, dragostea nu este singurul motiv pentru care oamenii se casatoresc sau se muta impreuna, dar cu toate acestea, statistica si mai bine spus, realitatea, il contrazic pe Sam Vaknin. Atunci ce a dorit sa spuna acest profesor cand a afirmat ca dragostea nu este un motiv pentru a te casatori?
Fig 1. Genul de motive pentru care adultii casatoriti sau in coabitare au facut pasul respectiv (Ex: iubirea, compania, aspectele materiale, dorinta de a avea copii, asteptarea unui copil, etc) Cifrele indica procentul de adulti care au considerat motivele respective ca fiind foarte importante in decizia lor.
Fig 2. Un procent de 73% dintre respondenti considera ca dragostea a fost un motiv major pentru a se fi casatorit sau a se fi mutat impreuna. 80% dintre femei si doar 63% dintre barbati au identificat iubirea ca fiind motivul principal.
Atunci ne gandim ca poate prof. Sam Vaknin a dorit sa spuna ca, logic vorbind, in ciuda faptului ca ne casatorim mai toti din dragoste, dragostea nu ar trebui sa fie un motiv pentru a ne casatori, sau, in orice caz, nu ar trebui sa fie singurul motiv pentru a ne casatori sau a ne muta impreuna. Daca lucrurile stau asa, atunci cum am argumenta logic aceasta afirmatie? Imaginati-va faptul ca vorbiti cu un barbat de varsta mijlocie care este banuit de a fi avut o relatie cu o minora. Si el va spune ca, nu-i asa, au existat sentimente sincere, de ambele parti. Dar nimeni nu doreste sa auda despre argumentul acesta: Sentimente? Ce sentimente? E minora! Baga-ti sentimentele undeva si pleaca invartindu-te!
Cu toate acestea, minora depaseste pragul psihologic de 18 ani iar lucrurile intra intr-o cu totul alta logica. Desi vor fi unii care au o problema ca acest cuplu in care diferenta de varsta este de vreo 20 de ani, acum faptul ca cei doi au sentimente unul fata de celalalt este privit cu mult mai multa indulgenta, iar indulgenta pare a fi direct proportionala cu resursele materiale ale tipului. Si totusi, nu au trecut decat cateva zile dupa majoratul ei... Dar acesta este un exemplu extrem, nu-i asa? Exista un milion de cazuri in care in ciuda sentimentelor sincere ale celor doi, o relatie pare sortita esecului de la bun inceput. Iata cateva exemple:
- LIPSA RESURSELOR MATERIALE ~ Este relevanta nu doar intr-o societate de consum. Atat cuplul cat si odraslele acestuia au nevoi biologice de hrana, adapost si siguranta. In lipsa acestora, este greu de imaginat cum se vor descurca. Desi ar fi frumos sa fie asa, dragostea nu le va oferi o locuinta si nu le va pune paine pe masa.
- VIZIUNI DIFERITE ASUPRA FAMILIEI ~ Poate ca el isi doreste sa plece in Germania, la munca, iar ea isi doreste sa ramana in Romania, pentru a-si ingriji parintii bolnavi. Este doar unul dintre numeroasele exemple de nepotrivire de viziuni.
- CERCURI DE PRIETENI INCOMPATIBILE ~ Ea ar putea sa aiba prieteni care se ocupa cu bursa ori cu arta plastica in timp ce prietenii lui sunt mecanici auto care iubesc fotbalul, semintele si berea. Nu afirm ca au zero sanse impreuna dar aceasta nepotrivire intre prietenii ei si prietenii lui nu va ramane fara consecinte.
- NEPOTRIVIREA DE HOBBYURI ~ Va determina tulburari importante in ce priveste capacitatea lor de a se bucura de timpul petrecut impreuna: a avea un partener care isi doreste sa faca exact ceea ce pe tine te lasa rece sau ti se pare vulgar, inutil si suparator va fi o adevarata corvoada rezervata exact pentru momentele in care ti-ai dori sa te relaxezi.
- NEPOTRIVIREA DE CAZIERE ~ Poate ca ti-ai dorit sa ai un partener cu muschi, in preajma caruia te simti in siguranta iar ceilalti masculi sa te respecte, dar nu ti-ai dat seama ca acest tip are prea multe cunostinte in lumea interlopa si problemele lui cu legea incep sa te oboseasca.
- INVALIDAREA UNOR NEVOI ~ Unii parteneri ne atrag prin anumite atribute dezirabile dar, pe masura ce ii cunoastem mai bine ne dam seama ca nu vom obtine niciodata o vorba de incurajare, o mangaiere sau un gest frumos din partea lor.
- NEPOTRIVIREA STILURILOR DE VIATA ~ Iubirea ta e fara margini si crezi ca il va vindeca pe partenerul tau de aceasta dependenta de droguri care l-a transformat intr-o leguma. Oare vei mai face om din el? Sau poate ca esti genul sportiv si ti-ai dori sa faci miscare impreuna cu partenerul tau, care are 120 de kg, iubind Coca-Cola si shaorma. E greu de crezut ca veti reusi sa gasiti un teren comun, nu-i asa?
Toate aceste exemple vorbesc in principiu despre un subiect deosebit de vast - acela al incompatibilitatii. Caci indiferent cat de frumoase sunt sentimentele noastre, in fond ele nu fac nimic pentru cuplul vostru. V-au adus impreuna, poate, dar nu va pot tine impreuna, din pacate. Si rezultatul nu este altul decat o pierdere de timp si un chin reciproc care ai fi preferat sa nu existe. Asa ajungem sa intelegem de ce Sam Vaknin afirma faptul ca dragostea nu ar trebui sa fie (singurul) motiv pentru care ajungem sa formam cupluri, in ciuda faptului ca dragostea chiar reprezinta mai mereu (poate singurul) motiv pentru care formam aceste cupluri.
Si cu toate ca in ziua de azi casatoriile in lumea civilizata nu mai sunt aranjate de parinti, cum erau in trecut, pentru ca acestia sa beneficieze de tot felul de avantaje ca urmare a legaturilor formate prin casatoria odraslelor, pare ca nici casatoriile din dragoste nu sunt obligatoriu un criteriu exceptional pentru formarea cuplurilor. Este cunoscut faptul ca in jur de 50% dintre casatoriile din SUA se termina cu un divort. Asta in conditiile in care americanii se casatoresc din dragoste. In plus, daca te-ai casatorit intre 20 si 25 de ani, sansele sa ajungi la divort sunt de 60%.
Printre motivele care se ofera in mod normal: lipsa angajamentului, certurile excesive, asteptarile nerealiste, infidelitatea, a te fi casatorit prea tanar, lipsa egalitatii, lipsa pregatirii pentru casatorie, violenta domestica. Iata provocarile cu care se confrunta indragostitii in contact cu realitatea incompatibilitatii lor! Certuri si abuzuri care au la baza o iubire atat de mare si niste asteptari atat de lipsite de realism: fiindca all we need is looooove. Iar dragostea va salva planeta. Oare exista si lucruri care ne-ar putea ajuta, cel putin statistic, protejandu-ne de un divort? Ei bine, da.
Iata o lista de lucruri care spun ceva despre riscul de a ajunge la un divort.
- VARSTA. S-ar parea ca o prima casatorie dupa varsta de 25 de ani iti schimba in mod fundamental sansele de reusita in cuplu, reducand riscul divortului considerabil.
- RELIGIOZITATE. Riscul de a ajunge la divort pare a fi mai mic pentru cei cu convingeri religioase puternice.
- STUDIILE SI EDUCATIA. Cei care au abandonat studiile si nu au reusit sa termine liceul sunt mai expusi divortului decat cei care au studii superioare.
- INTELIGENTA. Sunt in mod semnificativ mai expusi divortului cei care au un IQ mai mic decat media, spre deosebire de cei care au un IQ mai mare decat media, care sunt protejati de divort.
- LOCUL INTALNIRII. In mod interesant, daca ti-ai intalnit iubirea in scoala, liceu sau la universitate, exista sanse ca relatia voastra sa nu ajunga la divort. Daca v-ati intalnit intr-un bar in schimb, sansele de longevitate a relatiei nu sunt exceptionale.
- VIRGINITATEA. Potrivit acestor statistici, atat femeile cat si barbatii care si-au pierdut virginitatea in adolescenta ar avea un risc ridicat de a ajunge la divort, spre deosebire de cei care si-au pierdut virginitatea mai tarziu, dupa varsta de 18 ani.
- PORNOGRAFIA SI FACEBOOK. Da, par niste lucruri diferite dar studiile arata ca ambele iti pot creste riscul de a ajunge la un divort.
- RELATIA PARINTILOR. O relatie fericita a parintilor pare sa iti diminueze riscul de a cunoaste divortul.
- COPILUL TIMPURIU. Un copil avut inainte de casatorie pare a fi un predictor al divortului, in multe dintre cupluri.
- NEINTELEGERILE FINANCIARE. Certurile care au la baza banii si problemele financiare ridica riscul de divort.
- LIPSA RESURSELOR MATERIALE. S-ar parea ca in America, un cuplu care dispune de 10.000 de dolari de la inceputul relatiei, este mai protejat de divort decat un cuplu care nu are astfel de resurse.
- FUMATUL. Este un predictor serios al divortului in cuplurile cu un singur fumator, in special daca fumatorul este ea. Exista sanse ceva mai bune pentru cuplurile in care fumeaza ambii.
- ALCOOLISMUL. Este un predictor al divortului destul de important iar riscul creste direct proportional cu cantitatea de alcool pe care o consumati. Totusi, daca ambii parteneri sunt alcoolici, exista sanse mai bune sa ramana impreuna.
- SANATATEA MENTALA. Bolile psihice nu va protejeaza deloc de divort, dimpotriva, iar dependenta de substante, depresia si stresul post-traumatic va expun in mod serios divortului. Dependenta de jocuri este tot mai des mentionata in ultimul timp ca motiv de divort.
Ceea ce putem intelege din aceste date este faptul ca riscul de divort nu pare sa depinda mai deloc de intensitatea sentimentelor pe care le nutrim la un moment dat fata de partener, asta in ciuda miturilor romantice in care credem cu totii, in special cei care nu au implinit inca 25 de ani. Dar longevitatea relatiei depinde in schimb de cat de maturi suntem, de cat de sanatosi suntem din punct de vedere mental, de cat de sanatoase ne sunt reperele morale si capacitatea de auto-control. Da, pare ca norocul in iubire este cam la fel ca si norocul in viata... au noroc cei care stiu ce vor, au capul pe umeri si cred in ceva.
(1) Imaginea Engagement Ring, de Zara Hamdane, via Pexels
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu