Craciunul nu ar avea niciun sens daca nu i-am da unul. Noi insa uitam ca putem face asta si ne lasam coplesiti de sensul dat de societate acestei zile, care nici macar nu corespunde cu ziua nasterii Mantuitorului. Despre sensul pe care il dam Craciunului si despre starea in care acesta ne gaseste din punct de vedere al succesului personal si al energiei de care dispunem.
Emil Cioran spunea ca viata nu are niciun rost, dar fiecare gaseste unul. Iar Viktor Frankl, fondatorul Logoterapiei (o specie de psihoterapie) spunea ca "Sensul vietii este sa dam sens vieii". Ambele citate sunt valabile si in cazul Craciunului si a orcarei alte sarbatori. Craciunul nu are niciun sens dar fiecare dintre noi ii da unul iar sensul Craciunului este sa primeasca un sens din partea fiecaruia dintre noi. Si primeste un sens, nu-i asa? Spre exemplu, Craciunul poate fi acel moment cand trebuie sa iti plangi de mila daca esti singur sau sa fii fericit daca nu esti singur. :)
Sau poate, este acel moment in care trebuie sa ajungi la Serviciul de Urgente al spitalului, fiindca te-ai indopat cu sarmale si friptura? Ori poate, ar trebui sa fie pur si simplu un moment in care ne apropiem de Dumnezeu, pentru a imbunatati relatia cu Acesta, fiindca in fond, Craciunul este o sarbatoare religioasa! Cu toate ca este o sarbatoare religioasa, Craciunul are un sens social si, daca ati fost atenti, oriunde te duci in aceasta perioada se repeta in mod obsedant aceasta expresie "impreuna este mai bine". Da, societatea alege oarecum sensul Craciunului, in locul nostru, iar noi acceptam alegerea societatii.
Avem desigur optiunea sa ne alegem singuri sensul Craciunului, dar forta constrangerii sociale ne copleseste si, fara macar a fi constienti de faptul ca dispunem de acest liber arbitru, care ne permite sa alegem sensul Craciunului, acceptam fara impotrivire ceea ce societatea a decis pentru noi ca trebuie sa fie Craciunul. Si ce a decis oare societatea ca este Craciunul? Cred ca nu trebuie sa demonstrez eu aici ca sensul religios al Craciunului nu pare sa mai conteze foarte mult - societatea nu se mai da in vant dupa legatura cu Dumnezeu, prin urmare, cu toate ca aceasta sarbatoare este in mod traditional una religioasa, ei bine, pentru foarte putini dintre noi Craciunul mai are vreo conotatie religioasa.
In acest articol am dorit sa va fac constienti ca puteti alege singuri care este sensul Craciunului pentru voi, dar si sa va prezint sensul Craciunului si mai exact functiile acestuia la nivel social. Dupa cum veti observa, din perspectiva sociala, Craciunul are tot felul de functii legate de relationarea cu cei din jur.
- FUNCTIA DE SOLIDARITATE ~ Craciunul este un moment in care ne amintim de rude, prieteni, fosti colegi care inseamna ceva pentru noi si a caror prezenta in viata noastra dorim sa o pastram. Prin urmare, le adresam urari si ganduri de bine, pentru a ne re-afirma noua si celorlalti apartenenta, faptul ca relatiile cu acestea sunt inca vii si dorim sa le pastram astfel. In acest sens, putem face mici cadouri de Craciun care au rolul, nu-i asa, de a mentine marile prietenii.
- FUNCTIA DE SOCIALIZARE ~ Pe langa faptul ca ne revedem membrii familiei si prietenii cei mai apropiati, de Craciun au loc, in mod normal, tot felul de reuniuni unde putem sa cunoastem oameni noi si chiar sa incepem relatii. In general, sarbatoarea implica contact uman, schimb de energie si de idei, adunari de persoane, petreceri in aer liber sau petreceri private.
- FUNCTIA DE AFIRMARE PERSONALA ~ Este un moment in care fiecare dintre noi doreste sa afirme ceva despre sine si o face prin intermediul felului cum se prezinta celorlalti: imbracaminte, bunuri detinute, vacante, locatii unde alege sa petreaca Craciunul s.a.m.d.. Craciunul prezinta nivelul de succes personal, relational sau material ca nimic altceva. Cadourile de Craciun au si rolul de a vorbi despre puterea noastra financiara si nivelul de succes de care ne bucuram. Prin afirmare atragem si mentinem aliante, resurse, incredere, clienti, relatii, posibili parteneri intimi sau de afaceri, etc.
- FUNCTIA DE REGLARE A STATUSULUI RELATIONAL ~ Da, de Craciun nu declaram lucruri doar despre noi insine, despre nivelul de succes personal, cum am vazut la functia de Afirmare Personala ci si despre stadiul in care se afla relatiile noastre: (mai) suntem suficient de apropiati? Sau suntem suficient de apropiati incat sa trecem la nivelul urmator si sa petrecem Craciunul impreuna? Este valabil pentru prietenii, relatii intime sau de colegialitate. Cand iti petreci Craciunul cu cineva anume, e ca o declaratie de presa: persoana asta inseamna ceva pentru mine.
- FUNCTIA AXIOLOGICA ~ Axiologia se refera la valorile pe care le imbratisam si care ne definesc. Prin intermediul acestei functii devenim creativi si definim ce inseamna Craciunul pentru noi: este despre relatii, despre distractie si placerea simturilor, despre succesul personal sau despre Dumnezeu? Omul devine astfel creator de sens in ce priveste Craciunul si semnificatia acestuia. Felul cum ti-ai petrecut Craciunul spune ceva despre cum vezi sensul vietii tale si destinatia catre care te indrepti in viata ta.
- FUNCTIA DE REZILIENTA PERSONALA ~ Craciunul nu este doar despre lucruri exterioare, despre succes si felul cum il prezentam celor din jur ci si despre energie si emotie, despre relatia cu noi insine. Iar asta spune ceva despre succesul nostru psiho-emotional, inteligenta noastra emotionala si felul cum ne gestionam emotiile. Succesul exterior este trecator, poate sa apara si sa dispara in functie de context. Energia cu care intampinam Craciunul vorbeste cu adevarat despre locul unde ne aflam din punct de vedere al evolutiei interioare, al fortei personale si nu este trecatoare, asa cum nici personalitatea umana nu se schimba prea usor.
Primele 4 functii identificate de mine tin mai curand de presiunile sociale si ceea ce presupun relatiile dintre noi. Functia Axiologica este legata de directia de evolutie a vietii noastre, caci valorile imbratisate vorbesc despre sensul vietii fiecaruia dintre noi. Functia de Rezilienta Personala este una speciala prin conotatia sa profund personala, intima, in sensul exprimarii resurselor noastre psihologice. Aceasta functie spune mai multe despre identitatea noastra profunda decat Functia de Afirmare Personala, prin care incercam sa punem pe o taraba, la vedere, nivelul nostru de succes exterior si cumva, deconspiram cate zerouri se afla pe cardul nostru bancar si pe cine avem alaturi in viata intima, profesionala sau sociala.
Succesul poate fi si de natura psihologica, si mie personal mi-ar placea daca noi oamenii am avea ochiul la fel de format in ce priveste succesul psihologic, asa cum putem sa remarcam nivelul de succes de care se bucura cineva, la un moment dat. Oare cate zerouri ai pe cardul personalitatii tale? Succesul psihologic este un element care vorbeste mai bine despre posiblitatile si resursele noastre, inclusiv cele legate de succesul material sau de implinirea in relatii, tocmai fiindca se leaga de increderea noastra in procesul vietii si in fortele proprii. Succesul psihologic este o stare de spirit care se traduce prin sintagma: Universul este plin de resurse.
As zice chiar ca o persoana care se afla intr-un punct modest al vietii sale (sa zicem ca este singura sau ca si-a pierdut jobul de curand) dar care emana energie pozitiva, incredere in fortele proprii si forta personala, este intr-un punct mai bun al vietii sale decat cineva care isi prezinta succesul personal prin vacante in locuri exotice, bogatie si opulenta, dar care in sinea sa, se intreaba mereu daca maine va mai avea posibilitatea sa isi pastreze acest statut, de care depinde, daca se va afla in libertate sau daca se va afla in viata si va reusi sa-si vada copiii crescand.
In acest articol, intentia mea a fost sa va determin sa priviti Craciunul intr-un mod mai putin superficial, sa nu va mai lasati coplesiti de aparente si sa constientizati faptul ca aceasta sarbatoare semnifica fix ceea ce alegeti voi. Daca ne-am afla izolati pe o insula, probabil ca prioritatea noastra ar fi supravietuirea, mai curand decat sa ne prezentam intr-un anumit fel. De asemenea, pentru o persoana izolata pe o insula, mai curand decat data de 25 Decembrie in sine, Cracinul ar fi momentul in care ar fi gasita de cei care o cauta, pentru a o salva. Craciunul este atunci cand ai luat un examen, cand s-a ridicat sechestrul de pe bunuri sau atunci cand ti-ai gasit un partener potrivit. Craciunul poate fi in fiecare zi pentru unii.
Aplicatie: Pentru tine ce este Craciunul?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu