Ce efect are Craciunul asupra ta? Devii mai dezinhibat? Sau poate esti mai trist si simti nevoia sa te dezinhibi cu ajutorul unui shot? De la efectele dovedite stiintific ale Craciunului, la premiile Darwin si tulburarile de personalitate.
Probabil ca ati sesizat si voi ca lumea intra intr-o alta... "dimensiune" pe durata sarbatorilor de iarna. Se fac tot felul de petreceri tematice, micro si macro revelioane, ne gandim la ce fel de cadouri ne-am dori sa oferim sau sa primim si mass-media are grija sa intretina aceasta atmosfera care poate fi un pretext, nu doar pentru a ne solidariza si a petrece, dar si pentru a vinde si cumpara.
S-a vorbit despre "Christmas Effect" in tot felul de contexte, iar cel mai surprinzator dintre ele este acela al modului cum evolueaza afectiunile psihiatrice pe parcursul sarbatorilor de iarna. Spre exemplu, numeroase studii au infirmat legenda urbana potrivit careia ar creste rata sinuciderilor in perioada Craciunului, iar fiecare dintre aceste studii pare a demonstra ca de fapt rata sinuciderilor scade in aceasta perioada, desi, prin contrast, orice sinucidere care apare acum, este ceva spectaculos.
Cred ca asta seamana cu situatia accidentelor aviatice care sunt mai spectaculoase si mai mediatizate decat accidentele auto, cu toate ca avionul, statistic vorbind, este cel mai sigur mijloc de transport existent. Efectul Craciunului asupra afectiunilor psihiatrice este demn de luat in consideratie, fie macar si pentru faptul ca modul cum ne petrecem poate cea mai relevanta sarbatoare din an, reprezinta un fel de "radiografie" a personalitatii, in care vedem cele mai pronuntate tendinte ale acesteia, ca intr-un glob de cristal.
Ei bine, un studiu a demonstrat faptul ca efectul psihologic al Craciunului nu este obligatoriu unul de "euforizare", cu toate ca, asa cum spuneam mai sus, s-a infirmat infama legenda urbana a sinuciderii de Craciun. Cu alte cuvinte, desi nu ne sinucidem, putem sa ne simtim totusi mai rau in aceasta perioada (mai tristi, mai anxiosi, mai furiosi) -- se pare ca toata "povestea" asta in care ne avantam are un efect frustrant, pana la urma. Sa fie asteptarile nerealiste?
Pe de alta parte, s-a observat, pe fondul disponibilitatii de a consuma mai mult alcool, o crestere a incidentei accidentelor de tot felul in perioada Craciunului. Alcoolul, nu mai este o surpriza pentru nimeni, ne inscrie la un "Premiu Darwin" -- sunt niste premii ignobile ce se acorda post-mortem in caz ca "te-ai eliminat din baza genetica a speciei intr-un mod atat de idiot incat sa inlesnesti supravietuirea unuia mai putin idiot decat tine." - mai simplu spus, iei un premiu fiindca ai murit ca idiotul.
Unul dintre lucrurile tampite pe care le facem sub influenta alcoolului, care, asa cum spuneam, se accentueaza in perioada sarbatorilor de iarna, este comportamentul sexual de risc, caci, pentru candidatii la un premiu Darwin, sexualitatea haotica poate reprezenta un mod de a te auto-elimina din baza genetica a speciei, ori cel putin asta ti-ar spune cele 35 milioane de persoane care au murit de la aparitia HIV, si pe care nu le mai putem intreba nimic.
Miss Bowditch (36, HIV+), iubita de Carl (43, HIV-) |
Este drept ca nu toata lumea se infecteaza cu HIV pentru ca adopta un comportament sexual de risc. Femeia din fotografie, Nici Bowditch, englezoaica ce a descoperit ca are virusul la varsta de 19 ani, marturiseste ca a primit acest "cadou" din partea prietenului ei care murise de pneumonie. Nu a avut o viata sexuala dezordonata, dar este suficient sa fii partenera sexuala a unui tip iresponsabil. In acest cadru de referinta mai ca il intelegi si pe Cristian Boureanu cu istericalele de rigoare la adresa fiicei.
Dar oare suntem atat de dezinhibati de sarbatori incat sa facem sex neprotejat cu absolut oricine ne iese in cale? Depinde. Uneori e o problema de a te afla la locul potrivit in momentul potrivit. Dar depinde de numerosi alti factori. Si totusi, este bine sa stiti ca nu oricine face sex cu strainii pe care tocmai i-a cunoscut intr-un club de noapte, doar pentru ca ne aflam in perioada sarbatorilor si ne vine sa petrecem ca in 1999, "like there's no tomorrow".
Spre exemplu, probabil ca o persoana care se spala pe maini 2 ore pe zi, pentru a se decontamina, nu va accepta sa faca sex neprotejat in toaleta clubului. Nevoia unora de control nu cunoaste limite si, din pacate sau din fericire pentru ei, nu vor primi niciodata un Premiu Darwin pentru asta. Pot sa aibe multe alte probleme de adaptare, dar infectarea intamplatoare cu HIV nu este una dintre ele.
Acest comportament este rezervat celor cu anumite tulburari de personalitate si ma gandesc ca ar fi bine sa aflati care sunt trasaturile acestora, pentru a le recunoaste si, eventual, a evita relatiile sexuale cu respectivii. Pentru asta exista Psihopedia! Deci va invit sa descoperiti care sunt persoanele pe care va doriti sa le iubiti intr-un mod mai curand platonic si ce trasaturi de personalitate au acestea.
(1) Imaginea Gift, de Bayan Asadhan, via Flikr, sub licenta
CC BY-NC-ND 2.0
(2) Mail Online, (acc. Dec 3, 2016), Three HIV+ women share their incredible stories, website: Mail Online
(3) NCBI, (acc Dec 3, 2016), Personality Disorders in Patients Infected with HIV, website: NCBI
(4) HIV Guidelines, (acc. Dec. 3, 2016), HIV Clinical Resource: Personality Disorders, website: HIV Guidelines
(5) NCBI, (acc. Dec 3, 2016), The Relationship between recent alcohol use and sexual behavior, website: NCBI
(6) NCBI, (acc. Dec 3, 2016), The Christmas Effect on Psychopathology, website: NCBI
(7) Darwin Awards, (acc. Dec 3, 2016), Darwin Awards, website: Darwin Awards
(2) Mail Online, (acc. Dec 3, 2016), Three HIV+ women share their incredible stories, website: Mail Online
(3) NCBI, (acc Dec 3, 2016), Personality Disorders in Patients Infected with HIV, website: NCBI
(4) HIV Guidelines, (acc. Dec. 3, 2016), HIV Clinical Resource: Personality Disorders, website: HIV Guidelines
(5) NCBI, (acc. Dec 3, 2016), The Relationship between recent alcohol use and sexual behavior, website: NCBI
(6) NCBI, (acc. Dec 3, 2016), The Christmas Effect on Psychopathology, website: NCBI
(7) Darwin Awards, (acc. Dec 3, 2016), Darwin Awards, website: Darwin Awards
Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, psiholog, membru al Colegiului Psihologilor din Romania, consilier educational si psihoterapeut. E-mail: teleologia@yahoo.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu