Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

duminică, 5 septembrie 2021

E Plin de Pante Alunecoase

De fiecare data cand nu ne convine cursul evenimentelor si simtim pericolul de a ne pierde influenta, devenim niste "micuti Nostradamus" si incepem sa prezicem viitorul, intr-o forma catastrofala, fiindca doar asa vom putea sa trezim ceva in cei care ne asculta si pe care ne dorim sa ii castigam de partea noastra.



☆ ☆ ☆


Se vorbeste mult in spatiul public despre Hitler sau Stalin, despre al 2-lea razboi mondial, despre regimurile totalitare, precum cel nazist sau cel comunist, despre masacre savarsite de culte, cum ar fi cel de la de la Jonestown, si asa mai departe. Aceste informatii sunt folosite in mod impropriu si mult mai frecvent decat ar fi necesar. Da, ele tin de cultura noastra generala si dorim ca lumea sa stie ca dispunem de aceasta. Dar adevaratul motiv pentru care se folosesc aceste detalii sinistre in discutiile noastre de zi cu zi, in mod abuziv, este dorinta de a-i influenta pe cei din jurul nostru, ca sa nu spun a-i manipula, facand apel la rezonanta emotionala a respectivelor informatii.

Aceasta tehnica de oratorie se bazeaza pe ceea ce se cheama argumentul pantei alunecoase - sau slippery slope fallacy. Ii spunem eroare logica fiindca in general rationamentul respectiv este gresit, acesta ajungand la concluzii extreme, pornind de la un detaliu mai curand banal, sau care se va dovedi inofensiv, odata cu trecerea timpului. Iata spre exemplu cum este definit argumentul pantei alunecoase in enciclopedia Britanica si exemplul pe care il ofera enciclopedia pentru a ne ajuta sa intelegem aceasta adevarata tehnica de manipulare:


Un exemplu de argument al pantei alunecoase este urmatorul: legalizarea prostitutiei are consecinte catastrofale deoarece ar distruge numeroase casatorii, ar produce falimentul familiei si, ca urmare a tuturor acestor nenorociri, va surveni in final decaderea implacabila a civilizatiei umane. Enciclopedia Britanica


Argumentul pantei alunecoase este unul de tip emotional si catastrofist, concluziile la care ajunge fiind fortate si ignorand faptul ca fiecare punct dintre A si Z vine cu propriile sale incertitudini si posibilitati. Dar fiindca acest rationament are la origine frica sau dorinta de a genera frica in cei care ne urmaresc rationamentele, caci aceasta emotie are intotdeauna o valoare motivationala accentuata, cel care foloseste argumentul pantei alunecoase nu este preocupat de valoarea de adevar a mesajului sau ci mai curand de impactul mesajului in randul publicului sau. Iata alte exemple interesante de argumente ale pantei alunecoase.

  • CASATORIILE CELOR DE ACELASI GEN - Daca casatoriile celor de acelasi gen vor fi legale atunci probabil ca unii vor cere sa se poata casatori cu minori sau cu animale si obiecte de tot felul. Casatoria isi va pierde caracterul traditional si asta ne va conduce la grave derapaje sociale, esecul civilizatiei, anarhie si decadenta.
  • ATITUDINEA FATA DE IMIGRANTI - Daca vom primi imigranti musulmani, acestia ne vor impune religia si traditia lor, vor organiza atentate teroriste pentru a-si exercita dominatia si, in final vor distruge structura, traditiile si spiritul societatii romanesti.
  • VENIREA LA PUTERE A STANGII - Orice partid cu orientare de stanga nu isi doreste altceva decat sa impuna regimul comunist, unde va elimina orice practica democratica, alegerile libere sau dreptul la proprietate privata, rezultatul fiind intoarcerea la comunism, totalitarism si pierderea libertatilor, caci tot la fel s-au petrecut lucrurile si in Epoca de Aur sau in URSS. 
  • VENIREA LA PUTERE A DREPTEI - Orice partid cu orientare de dreapta nu isi doreste altceva decat sa impuna un regim nazist, va elimina orice practica democratica, ne va deposeda de orice drepturi si libertati personale in numele patriei, si va incepe razboaie cu toata lumea, fiindca tot la fel s-a petrecut si in Germania nazista. 




Dupa cum observati, de fiecare data cand nu ne convine cursul evenimentelor si simtim pericolul de a ne pierde influenta, devenim niste "micuti Nostradamus" si incepem sa prezicem viitorul, intr-o forma catastrofala, fiindca doar asa vom putea sa trezim ceva in cei care ne asculta si pe care ne dorim sa ii castigam de partea noastra. In politica, argumentul pantei alunecoase este la ordinea zilei. Mai mult decat atat, acesta si functioneaza cu destul de multa eficienta, caci omul este o fiinta emotionala si are tendinta sa creada lucruri care ii induc emotii puternice, cum ar fi frica. 

Iata cateva dintre domeniile in care se foloseste din plin argumentul pantei alunecoase:

  • DISCURSUL POLITIC - unde se incearca motivarea populatiei pentru a-si schimba optiunile politice
  • ACTIVISM PUBLIC- care foloseste argumentul pantei alunecoase pentru a determina schimbari de atitudine in ce priveste probleme delicate precum casatoriile gay, avortul, vaccinarea, etc
  • MARKETING, VANZARI - foloseste argumentul pantei alunecoase pentru a ne determina sa achizitionam anumite produse fara de care viata noastra ar fi complicata, sau cel putin asa ni se da de inteles
  • EDUCATIE - cred ca fiecare dintre noi isi aminteste cuvintele intelepte ale unui profesor sau parinte care se straduia sa ne sperie de saracie sau alte nenorociri pentru a ne motiva sa devenim mai implicati in pregatirea examenelor
  • TEORIA CONSPIRATIEI - este o arie unde argumentul pantei alunecoase ne ajuta sa generam scenarii apocaliptice in scopul influentarii celorlalti. Din nefericire, asta chiar reuseste uneori generandu-se adevarate psihoze in masa. Teoria conspiratiei este argumentul pantei alunecoase ridicat la puterea 100. In teoria conspiratiei fricile noastre primesc certitudini, depasind stadiul unor simple posibilitati stanjenitoare.

Auto-victimizarea, care este o atitudine la moda in ziua de azi, este un rezultat direct al manipularii orchestrate prin mijloace media. Cand ceilalti ne conving ca suntem niste victime a tot felul de lucruri (rasism, virusi, vaccin, imigranti, comunism, oculta mondiala, E-urile din alimentatie, etc) vom fi dispusi sa le facem pe plac si sa le promovam cauza - fiindca avem, in sfarsit, un salvator! Pe de alta parte insa, obisnuinta de a ne victimiza produce pasivitate in raport cu provocarile si expectatia ca cineva sa ne salveze in toate situatiile. 

Tendinta de a vedea patternuri acolo unde acestea nu exista cu adevarat poarta denumirea de apophenia  sau pareidolia. O astfel de tendinta sta la baza generarii de teorii ale conspiratiei care, independent de dovezi si fapte, reprezinta o forma de creativitate umana. Fiecare dintre noi face conexiuni intre lucruri.Totusi, atunci cand vedem legaturi intre elemente intamplatoare, lucrurile se pot complica, asa cum vedem spre exemplu in ideatia paranoida, prezenta in anumite disfunctii psihiatrice.

Ne putem proteja de cei care doresc sa ne influenteze deciziile folosind argumentul pantei alunecoase dezvoltandu-ne discernamantul si capacitatea de a gandi critic, precum si capacitatea de a cauta informatii din surse autorizate. Desi, pe termen scurt, gandirea critica poate sa produca discordie, tensiune si conflicte, fiindca zadarniceste incercarile de manipulare, pe termen lung aceasta ne asigura mai multa independenta si autonomie mentala, emotionala si comportamentala fata de astfel de incercari de manipulare. 








(1) Imaginea Slippery Slope, de Andreas Levers, via Flikr, sub licenta CC BY-NC 2.0 

(2) Wikipedia, (acc. 05.09.2021), Slippery Slope, website: Wikipedia

(3) Britanica, (acc. 05.09.2021), Slippery Slope Argument, website: Britanica

(4) Wikipedia, (acc. 05.09.2021), Apophenia, website: Wikipedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu