Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

vineri, 10 septembrie 2021

Elizabeth Holmes Cucereste Lumea

Urmarind in ultimul timp povestea blondei de la Theranos, care acum isi asteapta procesul pentru frauda, pentru ca aparatul ei de testare sanguina era putin prea magic pentru a fi real, am incercat sa observ modul in care aceasta femeie remarcabila in felul ei a facut epoca.



☆ ☆ ☆


Elizabeth Holmes, spune Google, este o fosta femeie de afaceri din America, care a fondat compania Theranos, acum defuncta, fiind directorul executiv al acesteia. Obiectul de activitate al Theranos era tehnologia de ultima ora din domeniul medical. Mai exact, Theranos promitea dezvoltarea unor tehnologii noi si inovatoare in ce priveste analizele sanguine. O singura picatura de sange ar fi urmat sa fie suficienta pentru cateva sute de teste, sau cel putin asta pretindea tanara si carismatica inventatoare din Silicon Valley. 

Si totusi, ceva nu a mers bine, iar promitatoarea companie americana isi pierde increderea investitorilor si ajunge la faliment intr-un timp record, aproape la fel de repede cum a si atras o multime de oameni si celebritati in acest joc de-a tehnologia. Trebuie sa recunoastem faptul ca ideea nu suna rau si ca te cam astepti la orice din partea celor din Silicon Valley, dat fiind si prestigiul de care se bucura in lumea afacerilor si a tehnologiei. Poate ca doar celor din domeniul testarilor de sange le suna putin cam prea ambitios proiectul Theranos, dar hei... multe lucruri au fost la inceput SF-uri iar apoi au devenit realitate, nu-i asa?

Mai intai vor crede ca esti nebun, apoi se vor lupta cu tine iar in final vei schimba lumea. Elizabeth Holmes, CNBC News.

Elizabeth Holmes pretindea ca a inventat un dispozitiv, numit in mod sugestiv Edison, dupa numele marelui inventator american, care putea analiza o mostra minuscula de sange din care sa extraga o cantitate enorma de informatii despre parametrii starii de sanatate, prin intermediul a vreo 200 de teste. Si uneori, cand suna prea bine pentru a fi adevarat, nu-i asa, se datoreaza faptului ca nu este absolut deloc adevarat. Ramane totusi un mister legat de cat de deliberata a fost frauda: Elizabeth Holmes este doar o visatoare frumoasa, care nu si-a atins scopurile, din cauza ca erau lipsite de realism sau, dimpotriva, este mult mai putin naiva?

Urmarind in ultimul timp povestea blondei de la Theranos, care acum isi asteapta procesul pentru frauda, pentru ca aparatul ei de testare sanguina era putin prea magic pentru a fi real, am incercat sa observ modul in care aceasta femeie remarcabila in felul ei a facut epoca,  daca putem spune asa. Sunt cateva detalii care o fac pe Elizabeth Holmes femeia care este si voi incerca sa le surprind in lista care urmeaza:

  • SCRIE O POVESTE - Nu stiu cum i-a venit tinerei ideea de a incepe o afacere in domeniul medical, dar trebuie sa admitem ca oamenii sunt preocupati de sanatatea lor iar orice le promite mai multa sanatate si un control mai bun asupra propriei stari de sanatate are toate sansele sa le trezeasca interesul.
  • ATRAGE NISTE CELEBRITATI - Vorbim aici de foarte multe celebritati  care au aparut in mass-media impreuna cu aceasta tanara speranta blonda, inclusiv oficiali ai statului american cum ar fi Joe Biden sau Bill Clinton. S-ar spune ca tipa chiar avea lipici, in special la barbati celebri aflati la varsta senectutii, care s-au simtit flatati de dorinta ei de a fi in preajma lor.
  • POZEAZA CA EROINA - Nu doar ca Elizabeth Holmes a creat o poveste cu iz stiintifico-fantastic, dar ea are mereu aerul ca se afla aici pentru a schimba lumea, in bine, cum ar veni, parafrazand tot felul de intelepti cum ar fi Mahatma Gandhi (citatul de mai sus seamana izbitor cu un citat celebru apartinand politicianului indian.) si laudandu-se ca tot ceea ce face o va pune in aceeasi clasa de personalitati cu idolul ei, fondatorul Apple, Steve Jobs.
  • CREAZA MIRAJUL PRESTIGIULUI - Elizabeth Holmes a trecut  pe la Stanford, nereusind sa obtina o diploma din partea prestigioasei institutii. Dar hei, pare ca multi pot sa termine Stanford, dar cei adevarati cum ar fi Bill Gates sau Steve Jobs, idolul blondei, nu rezista in facultate prea mult timp, fiindca... au lucruri mai bune de facut. Ei bine, asta vrea sa spuna Elizabeth Holmes despre sine: am fost la Stanford dar diplomele sunt pentru tocilari, nu pentru persoane providentiale ca mine.
  • CERE MAI MULT DE LA VOCEA TA - Un aspect care devine adesea comic si ridicol este felul in care Elizabeth Holmes, in inocenta varstei sale, a luat decizia sa vorbeasca pe un ton baritonal, probabil in scopul de a crea iluzia autoritatii. Uneori uita sa foloseasca aceasta voce si asta creza in randul publicului intrebarea: oare totul trebuie sa fie o frauda in cazul acestei fete?
  • MERGI LA TED TALKS - Cei care merg la Ted Talks sunt persoane care au ceva de spus, care dispun de idei ce merita sa circule. Elizabeth Holmes, in dorinta ei de a-si face publicitate, apare peste tot, laudandu-se cu dispozitivul ei aflat la limita dintre SF si magie alba, in ciuda faptului ca rezultatele concrete intarziau sa apara, Edison nu se vindea pentru ca trebuia perfectionat iar testele pe care le facea in clinicile Theranos nu aveau absolut nimic diferit de testele facute in restul clinicilor de profil.




In discursul Ted Talks de mai sus, Elizabeth Holmes pare ca realizeaza un fel de hipnoza in masa, iar aici felul cum gesticuleaza si vocea masculinizata, par a juca un rol decisiv. Acum in schimb, in 2021, ea evita reporterii si evita sa isi foloseasca vocea baritonala, plina de autoritate, in asteptarea procesului in care va fi judecata pentru frauda. Ca o impresie generala pe care mi-a creat-o aceasta poveste, dincolo de ceea ce am putea presupune despre narcisismul sau psihopatia personajului, despre care nu as dori sa ma pronunt aici, cred ca cei care acuza Romania si pe romani de coruptie ori necinste, ar trebui sa isi mai stearga lentilele de la ochelari din cand in cand...




Povestea este fascinanta si poate fi urmarita pe HBO Go, sub numele O Inventatoare in Silicon Valley, sau daca preferati varianta fara abonament, puteti accesa linkul din poza de mai sus. Documentarul zugraveste destul de bine realitatea si are puterea magica de a te tine curios. Daca il urmariti, poate imi spuneti si mie ce credeti despre Elizabeth Holmes: sufera ea de vreo tulburare de personalitate, cum ar fi cea narcisica sau cea anti-sociala sau este doar incredibil de naiva si viseaza mult prea mult? Eu vad la blonda din Silicon Valley ca isi joaca rolul cu atat de multa convingere incat iti vine greu sa o suspectezi de ceva. In plus, nici deznodamantul povestii nu pare sa vorbeasca despre prea mult calcul.        








(1) Imaginea Fortune Global Forum 2015, de FGF, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu