Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

marți, 27 iunie 2023

Vreme si Muzica

Ne influenteaza vremea gusturile muzicale? Cercetatorii britanici au pregatit raspunsul la aceasta intrebare dupa ce au analizat cele mai de succes cantece din topurile pop ale Regatului Unit.



☆ ☆ ☆


Probabil ati observat si dvs modul in care, in toate filmele romantice vremea se comporta ca si cand ar fi parte din actiunea filmului: eroina primeste vestea cea rea si atunci se intuneca cerul, apar nori de furtuna si eventual eroina este nevoita sa faca un drum periculos cu trasura printr-o ploaie salbatica. Se prea poate ca eroina sa-si luxeze o glezna alunecand pe o stanca umeda ceea ce ii complica si mai mult situatia. Cu alte cuvinte, in toate filmele romantice vremea se comporta ca un catelus care reactioneaza cu devotament la starile emotionale ale stapanului. Nu e ca si cand s-ar putea intampla nenorociri si drame emotionante dar afara vremea e numai buna de plaja si mici la gratar. 




Aceasta este de altfel una dintre trasaturile curentului romantic al literaturii: vremea se armonizeaza cu trairile si evenimentele momentului respectiv - cand evenimentele sunt dramatice, atunci si vremea este aspra (cu episoade severe) iar cand evenimentele sunt fericite vremea este blanda si paradisiaca. Cand vorbim despre filme romantice se adauga si coloana sonora care este de fiecare data sugestiva si se armonizeaza la randul ei cu evenimentele si cu vremea. Doar in ultima vreme cineastii creativi au tendinta sa abandoneze aceasta traditie si sa experimenteze cu sunete neobisnuite in contextul dat sau absenta totala a acestora, dar e vorba despre exceptii de la regula. 

Lasand aceasta traditie romantica la o parte, realitatea este ca se pot intampla nenorociri si pe vreme frumoasa, si chiar se intampla: stiati ca vara au loc mai multe violuri, crime si accidente decat iarna? Iar vremea nu trebuie sa rezoneze obligatoriu cu evenimentele din viata noastra. Dimpotriva, s-ar putea ca noi sa rezonam cu vremea iar aceasta sa trezeasca in noi anumite trairi. Un studiu realizat de cercetatorii britanici (da, stiu, dar vorbesc serios), demonstreaza faptul ca vremea frumoasa are o influenta importanta asupra preferintelor noastre muzicale. Potrivit acestui studiu, cantecele de top au succes nu doar datorita calitatilor artisitice ale acestora ci si datorita momentului cand ies pe piata. 

Probabil ca exista mult mai multe motive pentru care anumite cantece au succes relatia dintre vreme si cantecele de top fiind una de co-variatie, nu de cauzalitate. Totusi cercetatorii au observat ca vremea buna pare sa genereze emotii pozitive in noi ceea ce determina nevoia noastra de cantece optimiste, pozitive si energice. Nu este valabila insa si reciproca: succesul cantecelor triste nu depind obligatoriu de vreme, cercetatorii considerand ca factorii individuali ar putea ocupa un rol mai important in ceea ce le priveste. 








(1) Imaginea Woman in White, de Marcelo Chagas, via Pexels

(2) Oxford University, (acc. 27.06.2023), Here comes the sun..., website: OX.AC.UK

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu