Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

luni, 19 iunie 2023

Mai Presus de Pace

Exista lucruri mai importante decat pacea? Pe termen scurt, nu. Pe termen lung insa, invatatura ar putea fi mai importanta. Fiindca un conflict care se finalizeaza repede cu o sclavie indelungata ar putea fi o alegere mai nefericita decat un conflict care se finalizeaza greu, dar cu justitie, prestigiu si independenta.



☆ ☆ ☆


Nu stiu daca v-a mai spus cineva pana acum: aceasta nu este o lume corecta. Poate ca tinde catre mai multa corectitudine si se fac eforturi in acest sens, dar drumul pana la o lume corecta este inca lung. Faptul ca aceasta nu este o lume corecta se manifesta prin intermediul abuzului. Pestele cel mare il consuma pe cel mic, iar animalul de prada il vaneaza si il consuma pe ierbivorul vulnerabil, potrivit regulilor lantului trofic. In societatea umana, orice regula specifica lantului trofic din lumea animala devine pur si simplu un abuz iar atunci cand este expus publicului, abuzul pe care l-ai comis te face vulnerabil la pedeapsa. Dar sa va dau niste exemple! 
Poliţiştii din Ilfov au deschis o anchetă, după ce au fost sesizaţi cu privire la faptul că doi adolescenţi au fost agresaţi de un al treilea, într-un parc din Mogoşoaia. Incidentul a fost filmat, imaginile ajungând pe reţelele de socializare.

În imaginile postate pe Facebook se vede cum un adolescent ameninţă şi loveşte doi copii de 13 – 15 ani.

”Nu, te rog”, spune unul dintre copii, la începutul filmării, în timp ce agresorul replică: ”Ba da, trebuie să plăteşti”.

Apoi, agresorul îi loveşte violent cu pumnii, pe rând, pe cei doi copii, iar pe unul îl pune să se aşeze în genunchi. Una dintre victime pleacă de la faţa locului cu sânge pe faţă, dar susţine că se simte bine. Sursa: News.ro

Probabil ati recunoscut aceasta stire recenta despre doi pusti din Mogosoaia care au fost batuti fiindca nu au dorit sa plateasca taxa de trecere a soselei, instituita de catre un baiat mai mare. Acest incident aparent banal, fiindca abuzurile de acest fel sunt frecvente intre copii si adolescenti, reflecta la scara mica ceea ce se poate intampla si la scara mare. Spre exemplu marile companii pot savarsi abuzuri impotriva oamenilor simpli si pot lua tot felul de masuri pentru ca nimeni sa nu afle asta. Exemplele sunt numeroase dar v-as aduce in atentie situatia companiei americane DuPont, producatoare de ustensile pentru gatit, cum ar fi tigaile din teflon. 

A existat un scandal urias in SUA dupa ce s-a demonstrat faptul ca DuPont, prin practicile sale abuzive (devarsari ale unor reziduri chimice periculoase)  a cauzat imbolnavirea unor comunitati intregi de persoane. Iar boala despre care vorbim nu este o raceala de sezon ci infioratorul cancer. Cand apar astfel de intrigi, in care sunt implicati colosi economici cu resurse financiare de invidiat, misiunea celor care isi permit sa acuze este una complicata si riscanta. Companiile respective au resurse si relatii atat de solide incat vor putea cumpara cei mai valorosi chimisti si pe ce mai reputati avocati pentru a demonstra, fie prin studii stiintifice frauduloase, fie prin dovezi contrafacute, ca toate practicile companiei sunt etice si sanatoase, compania fiind chiar un exemplu pentru societate. 

Mai mult decat atat, o astfel de companie va fi interesata sa se intoarca impotriva celor care au venit cu astfel de acuzatii pentru a se asigura ca nimeni nu o va mai face vreodata. Cu alte cuvinte, cei care isi permit sa se confrunte in justitie cu o astfel de entitate trebuie sa fie inzestrati cu un curaj nebunesc pentru a-si risca cariera intr-o astfel de confruntare. Este o alta forma de abuz dar efectele sale nu sunt cu nimic mai putin importante sau mai putin dureroase pentru cei afectati. Si totusi, apar vocile disperate ale celor abuzati, care isi striga durerea si avocati care sunt dispusi sa fie de partea buna a istoriei, cu toate ca recompensele financiare pentru eforturile si riscurile asumate nu sunt nici pe departe la fel de importante cum ar fi daca ar apara interesele unei companii precum DuPont.  

Probabil ca unii dintre dvs ar considera ca acesti oamenii sunt niste extremisti care urasc pacea: copiii care s-au plans ca sunt obligati sa plateasca taxa de trecere a strazii sau bolnavii de cancer care au atras atentia asupra abuzurilor companiei DuPont, ei bine, ar trebui sa taca si sa indure! Copiii ar trebui sa plateasca taxa de trecere a soselei si nu ar mai merge acasa cu fata plina de sange. Iar bolnavii de cancer ar trebui sa isi tina gura fiindca o companie precum DuPont ii poate da in judecata iar avocatii acesteia le-ar putea face viata chiar si mai grea! Un astfel de mod de gandire se bazeaza pe ideea ca pacea este valoarea suprema. Fiindca in fond, a accepta faptul ca esti abuzat si nu poti schimba asta promite mai multa liniste si mai putin stres decat lupta pe care esti nevoit sa o sustii cu dusmani a caror forta pare coplesitoare. 




In psihologie se vorbeste despre 3 tipuri de comportament. 

  • COMPORTAMENTUL AGRESIV ~ Este egocentric si violent. Violenta poate fi verbala sau chiar fizica ori poate imbraca diferite forme: razbunare, pedepsire sau umilire. Persoana agresiva nu tine cont de drepturile celorlalti, este aroganta si isi sacrifica relatiile in lupta sa pentru a-si impune punctul de vedere. 
  • COMPORTAMENTUL PASIV ~ Persoanele care practica acest tip de comportament au drept valoare suprema pacea si sunt dispuse sa isi sacrifice propriile drepturi pentru a evita confruntarea cu abuzatorul. Comportamentul pasiv se poate transforma in comportament agresiv atunci cand persoana pasiva nu poate sa mai suporte abuzurile acumulate. De altfel, abuzurile pot lua amploare ca urmare a lipsei confruntarii. 
  • COMPORTAMENTUL ASERTIV ~ Este o agresivitate care a mers la scoala si a invatat respectul. Presupune afirmarea de sine, exprimarea propriilor nemultumiri intr-o forma constructiva, plina de diplomatie si respect. Afirmarea de sine este importanta fiindca in absenta acesteia, abuzatorul este incurajat sa practice abuzul si considera ca acest status quo este normal. 


Asertivitatea este o solutie in multe cazuri. In special atunci cand partile implicate in conflict sunt suficient de mature si educate. Uneori nu este nevoie decat de putina comunicare deschisa, respectuoasa si onesta. Dar asertivitatea este un fel de inventie a civilizatiei. Ea nu are nimic natural. Oamenii nu prea au auzit de aceasta iar cand au un conflict apeleaza la instinctele lor primitive: fuga, atac, inghet sau supunere. Fiecare dintre aceste optiuni sunt asociate fie cu agresivitatea (de ex. atacul) fie cu pasivitatea (inghetul si supunerea). Pentru a practica asertivitatea unii au nevoie sa isi tina sub control violenta, sa o imbine cu putina diplomatie iar altii au nevoie sa isi gaseasca curajul, fiindca fara curaj nu exista afirmare de sine. 

De asemenea, asertivitatea nu garanteaza rezolvarea tuturor problemelor cu care ne confruntam. Motivul principal este acela ca entitatea cu care ne confruntam este extrem de primitiva si nu poate renunta la pozitia sa de forta si la avntajele pe care aceasta pozitie i le asigura. Ea poate trai intr-un basm care ii confera o pozitie de superioritate iar a renunta la acest basm este ca si cand si-ar pierde identitatea. Ce este de facut in aceasta situatie? Ei bine, nu sunt decat doua optiuni: ne acceptam umilita, cu avantajul ca reducem din pierderi si dezavantajul ca riscam sa ne pierdem o parte dintre drepturi si ii oferim inamicului niste drepturi care nu i se cuvin intr-o lume corecta. A 2-a optiune este lupta. Sau chiar razboiul, cu tot ce presupune acesta: pierderea sanatatii, a linistii, a vietii. 

Pe termen scurt, pasivitatea are avantaje clare: sunt evitate distrugerile, stresul, pierderile, imbolnavirile si ranile cauzate de conflict. Pe termen lung insa, cedarea independentei sau a drepturilor proprii unei forte abuzive este o pierdere uriasa pentru comunitate, societate si chiar pentru umanitate. Fiindca lectia cu care ramanem devine temelia viitorului nostru comun. Putem ramane cu ideea ca stima de sine nu foloseste la nimic si nu ne meritam libertatea sau dimpotriva, ca suntem niste persoane puternice care merita sa fie tratate cu respect si de pe pozitie de egalitate. De asemenea, abuzatorul poate invata ca a fost usor sa faca rost de niste avantaje nemeritate prin intermediul fortei si ca abuzul vine cu recompense importante. Iata deci ca, pe termen lung, exista lucruri mai importante decat pacea!








(1) Imaginea Woman Wearing Gloves, de James Superschoolnews, via Pexels

(2) News Ro, (acc. 18.06.2023), Ilfov - Ancheta a politistilor dupa ce..., website: News.ro

(3) Wikipedia, (acc. 18.06.2023), Robert Bilott, website: Wikipedia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu