Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

sâmbătă, 6 mai 2023

Serbia si Cultul Armelor

Cu cat transpiri mai mult in timp de pace cu atat sangerezi mai putin in timp de razboi spune Norman Schwarzkopf. Fiindca a construi cere mai multe eforturi decat a darama. 



☆ ☆ ☆


Ca si multi dintre voi, m-am simtit miscat de evenimentele care au avut loc in aceasta saptamana in Serbia si care au avut drept rezultat un ingrijorator numar de 17 morti si 21 de raniti, in majoritatea lor tineri si foarte tineri (copii). Dupa cum stiti, in doar 2 zile au avut loc cele doua incidente de tip mass shooting - o raritate in spatiul balcanic. Cu toate acestea cred ca merita sa vorbim despre aceste evenimente din perspectiva psihologica si psiho-sociala: ce reprezinta ele, care sunt cauzele si particularitatile acestui tip de incidente si in special al celor din Serbia.

O prima obsevatie care merita facuta de la bun inceput este ca ambele incidente au cateva lucuri in comun: violenta fara margini desigur, respingerea perceputa de catre autori (bullying) si preocuparile revansarde ale acestora, accesul facil la mijloace de lupta si aparare cu potential distructiv major (arme de foc). De asemenea, lipsa capacitatii autorilor de a gestiona probleme inter-personale reale dar care puteau fi solutionate in multe alte moduri, cu mai putine pierderi si consecinte negative, chiar si pentru acestia, caci presimt ca ii astepata ani lungi de re-abilitare. Am putea observa, nu-i asa, si faptul ca ambii autori sunt foarte tineri si apartin genului masculin. 

Fiindca in anii de masterat m-a preocupat in mod deosebit devianta ca fenomen social, v-as propune o scurta incursiune in teoriile deviantei, in special cele care par a fi confirmate de cele intamplate in Serbia. Desigur, la modul general vorbim despre (sfanta) triada constituita de (1) genetica - (2) mediu - (3) educatie, care explica (insuficient as spune eu) majoritatea lucrurilor, dar putem aprofunda.

  • CULTURA VIOLENTEI ~ Este un fenomen real: ne rezolvam multe dintre probleme in stil old school, adica prin violenta si agresivitate. Filmele in care se descriu solutiile extreme sunt spectaculoase avand succes de box office si ne delecteaza in fiecare seara iar gamerii prefera jocurile in care nu doar ca se exprima violenta dar se si educa gustul nostru pentru violenta. De asemenea, Serbia este unul dintre putinele state in care exista o sustinere larga pentru invazia Rusiei ceea ce vorbeste despre imbratisarea unor anumite modele si valori. Cultura este o sursa de inspiratie si ne ofera un repertoriu de solutii pentru momentele critice. 
  • IMITATIA SI INVATAREA SOCIALA ~ Imitatia se face simtita chiar si in succesiunea celor doua evenimente care, aparent, nu au vreo legatura intre ele (cei doi autori nu se cunosc personal si nu au planuit nimic impreuna) dar cu toate acestea pare evidenta influenta primului incident asupra celui de-al 2-lea. Nu in ultimul rand, se simte influenta tuturor incidentelor de acest fel care au loc in mod constant in SUA, in conditiile in care America reprezinta pentru foarte multi dintre noi o solida sursa de inspiratie in ce priveste stilul de viata, valorile modelele culturale si, implicit, solutiile practicate pentru rezolvarea unor probleme, chiar daca vorbim despre solutii care nu sunt obligatoriu de succes. 
  • PERSONALITATEA DE MASS-SHOOTER ~ Vorbeam mai sus despre succesul solutiilor de acest tip. Dar succesul este un concept relativ si subiectiv. Pentru niste adolescenti lipsiti de stima de sine, profund tulburati de emotiile lor scapate de sub control ca urmare a respingerii si bullyingului suferit, o solutie de succes este probabil cu totul altceva decat pentru niste adulti cu experienta de viata, intelepciune si echilibru emotional. Mass-shooterii nu sunt niste singuratici, cum ati fi tentati sa credeti iar majoritatea nu sunt nici bolnavi mental - dimpotriva, ei sunt niste sociabili esuati. Esecul acesta creaza perceptia nedreptatii, furia si in final violenta. Desi nu sunt bolnavi mental ei pot prezenta o tulburare de personalitate de tip borderline, anti-sociala sau narcisica care ii face dificili si instabili emotional. S-a mai observat la mass shooteri si dorinta de notorietate: a lasa un semn in obrazul societatii asa cum unii cioplesc copacii din padure sau deseneaza pe un perete proaspat vopsit, ca sa stie toata lumea ca ei au trecut pe-acolo.
  • OPORTUNITATEA VIOLENTEI ~ Am fi naivi sa credem ca regimul armelor din SUA, atasamentul cultural pentru arma de foc si faptul ca este tara cu cele mai multe incidente de tip mass shooting este o simpla coincidenta. Armele sunt usor de procurat legal sau ilegal iar asta le da idei celor care au probleme nerezolvate, ca sa zic asa. De altfel, singurele incidente care implica uzul abuziv de arma in restul lumii (chiar si la noi) sunt mai mereu legate de cei care au acces la arme prin  natura profesiei. Cu alte cuvinte, cand ai un contact cu armele de foc ai tendinta sa iei in consideratie solutionarea unor probleme de natura personala cu ajutorul acestora. Nu zic ca este valabil in toate cazurile dar acolo unde maturitatea emotionala este deficitara si resursele / rezilienta personalitatii sunt limitate, poate aparea o astfel de tentatie. 

As fi putut sa va vorbesc despre pulsiunea mortii, in stil psihanalitic, ca explicatie pentru teribila saptamana care tocmai se incheie dar probabil ca n-ar folosi la absolut nimic. Ceea conteaza este sa intelegem felul cum tendintele sociale scapate de sub control au consecinte care ne ingrozesc si cum obiceiurile pe care ni le facem si preocuparile pe care le avem ajung in final sa isi spuna cuvantul atunci cand ne coplesesc problemele. Cred ca cele doua incidente sunt simptomul a ceva si anume a directiei catre care evoluam si ele ar trebui sa ne determine sa constientizam anumite lucruri.

Nu sunt de parere ca orice poate fi preintampinat si ca orice victima poate fi salvata. Ar fi nerealist sa gandim astfel. In schimb putem incepe sa constientizam ce s-a intamplat cu noi in ultimii ani si sa ne gandim ce ar fi de schimbat daca ne dorim un viitor diferit. Lectiile ne-invatate se vor repeta la infinit cam la fel cum se repeta incidentele de mass shooting peste ocean. Stiati ca pana in acest moment au existat peste 180 de incidente de acest fel doar in anul curent 2023? Practic au fost mai multe atacuri decat zile!  

Am mentionat mai sus faptul ca autorii celor doua atacuri sunt adolescenti si sunt de gen masculin. De altfel este mai rar ca auorii de mass shooting sa fie femei tot la fel cum femeile nu se inghesuie sa devina criminali in serie. Conform studiilor din domeniu hormonii masculini si functionarea sistemului endocrin la barbati are un impact asupra agresivitatii masculine si implicit asupra incidentelor de mass shooting. Si daca in trecut, barbatul agresiv avea tot felul de oportunitati de adaptare la mediu, imperechere si transmitere a genelor, nu acelasi lucru se intampla in prezent cand agresivitatea scapata de sub control este pedepsita, reprimata si respinsa, aducandu-ne tot felul de probleme si consecinte. 

De aici si necesitatea de a ne pune in valoare alte resurse ale personalitatii: dezvoltarea inteligentei emotionale, a disponibilitatii la cooperare si negociere, a aptitudinilor sociale si a capacitatii de a gestiona pierderea si nedreptatea societatii in moduri mai constructive. Mi-ar place sa vad mai multe eforturi in acest sens dar deocamdata, nu-i asa, ramanem sa admiram violenta in arta, joc si relatii inter-personale. 

RIP.








(1) Imaginea Gun and Ammunition, de Jey Rembert, via Unsplash

(2) Carnegie Endowment, (acc. 06.05.2023), Untarnished by war, website: CarnegieEndowment.org

(3) New Personality Self Portrait, (acc. 06.05.2023), Is there a mass-shooting personality, website: Npsp25.com

(4) ABC News, (acc. 06.05.2023), There have been more mass shootings than days in 2023, website: ABCNews.go.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu