Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

duminică, 30 aprilie 2023

Exploratorul din Tine

Esti sanatos si iti place sa explorezi. Curiozitatea ta este fara-de-margini! Dar exista si lucruri care n-ar trebui explorate? Ei bine, da, exista astfel de lucruri si ele ne aduc cele mai mari probleme! 



☆ ☆ ☆


M-a impresionat videoclipul acela cu time-lapse in care vrabiuta isi construieste cuibul iar puisorii iesiti din oua raman cu ciocul cascat saptamani intregi asteptand ca pasarea-mama sa puna ceva acolo. Iar dupa acest timp in care viata lor este sustinuta de mama, pe masura ce puisorii prind puteri, ei devin tot mai curiosi in ce priveste viata din jur si, intr-o buna zi... isi incep propria aventura. Acest interes indreptat catre exterior este o dovada de sanatate si capabilitate. Puiul care nu are astfel de manifestari este probabil bolnav. Sau poate ca a gasit ceva interesant de explorat in perimetrul cuibului? Nah... In niciun caz. 

Cred ca si la noi oamenii apar astfel de manifestari ale interesului fata de lumea din jur care ne determina sa exploram. In teoria psihanalitica acest interes era denumit libido si se lega de sexualitate. Insa Carl Jung a observat ca interesele si curiozitatile noastre sunt mai mult decat sexuale: energia psihica se manifesta in relatie cu tot felul de aspecte ale vietii, nu doar cele de natura sexuala. Suntem niste exploratori ai lumilor de tot felul care se desfasoara in exteriorul nostru dar chiar si in interiorul nostru. Explorarea fiintei umane este nelimitata iar setea noastra de cunoastere este pe masura. 

In fiecare om exista un gol in forma de Dumnezeu. Blaise Pascal


Dar oare de ce trebuie sa exploram? Poate ca traim cu convingerea ca ne lipseste ceva? Asta ar avea sens fiindca omul nu poate exista prin sine insusi, auto-suficient: avem nevoi de tot felul, multiple si diversificate. Piramida lui Abraham Maslow le sistematizeaza destul de cuprinzator: nevoile de baza (hrana, adapost), nevoile de siguranta si protectie, nevoile sociale si de apartenenta, nevoia de recunoastere si nevoia de dezvoltare personala. Pare ca de fiecare data cand una dintre aceste nevoi este satisfacuta, apare imediat o alta, asa ca ramanem niste exploratori permanenti si pare ca nici nu se poate altfel.


In tipul de societate in care traim si noi nevoile de baza in general au tendinta sa fie satisfacute. Asa ca explorarea noastra se leaga de alte aspecte ale vietii. Si aici, dincolo de nevoia de hrana si de adapost, observam ca lumile noastre tind sa devina destul de diferite intre ele. Explorarea noastra se indreapta catre religie, sau poate catre sport, moda, psihologie practica, masini, literatura ori muzica. Diferenta o face directia catre care se orienteaza curiozitatea noastra. In psihologie asta mai poarta denumirea de valori (definite ca idei bazale despre ceea ce este important in viata). 




Limitele Realitatii Sociale

Exista oare si lucruri pe care pur si simplu nu le putem explora? Cred ca felul cum este conceputa societatea noastra face unele lucruri dificil sau chiar imposibil de explorat - consecintele ar fi prea dureroase. Dintre lucrurile dificil de explorat as numi drogurile, jocurile de noroc, violenta, si promiscuitatea sexuala. O sa-mi spuneti ca lumea e plina de asa ceva, semn ca oamenilor le cam place sa le exploreze. Cu toate astea, fiecare dintre acestea iti complica semnificativ viata, iti afecteaza reputatia, increderea pe care ceilalti o au in tine si capacitatea de a te integra in societate. Asta inseamna ca, daca ne dorim o viata normala exista totusi limite dincolo de care ar fi mai bine sa nu exploram. 


Cred ca una dintre cele mai importante lectii pe care le avem de invatat noi oamenii este cea privitoare la gestionarea limitelor realitatii. Sau altefel spus, cum faci sa iti gasesti fericirea (adica ceva interesant de explorat) intre limitele realitatii sociale. Probabil ca cel mai dificil este pentru cei care provin din medii sau familii pentru care limitele realitatii nu erau percepute ca atare. Daca in mediul de provenienta atitudinea fata de droguri era una relaxata, probabil ca nu ti-e usor sa intelegi de ce viata are mai mult sens fara droguri. Din fericire, fiinta umana este inzestrata cu puterea de a invata si cu cea de a alege - cele mai mari puteri din universul unei persoane! 


Faptul ca parintii tai erau narcomani nu inseamna ca trebuie sa inveti si sa practici asta toata viata. Poti foarte bine sa inveti contrariul - ca fara droguri esti mai capabil sa iti valorifici potentialul si sa realizezi mai mult in aceasta viata, cel putin mai mult decat au realizat parintii tai. Un studiu a demonstrat faptul ca suntem mai fericiti cand avem mai putine optiuni! Din pacate, acesta este si secretul longevitatii dictaturilor si explicatia faptului ca democratiile lumii sunt o sursa consistenta de instabilitate sociala. Dar a avea multe optiuni inseamna de fapt sa descoperi mereu limitele alegerii tale si sa traiesti cu regretul ca nu ai ales diferit. De asemenea, dificultatea de a alege intre optiuni este un chin in sine. 


De aceea, cred ca este util sa privim unele dintre alegerile noastre ca fiind singurele optiuni valabile. Spre exemplu, daca ne referim la o viata fara droguri, fara jocuri de noroc, fara violenta, fara pedofilie si fara necinste, probabil ca nici macar nu exista optiuni alternative. Gestionarea limitelor realitatii cu care va confruntati poate fi facuta doar cu ajutorul gandirii. Daca sunteti o persoana care face ceea ce simte, probabil ca va va fi imposibil sa va opriti in fata unora dintre limitele realitatii sociale. Dar ceea ce simtim poate fi schimbat atunci cand va propuneti si atunci cand cunoasteti felul cum functioneaza psihicul dvs. Un alt mod de a trai in limitele realitatii sociale este sa descoperi ceva ce poate fi explorat in interiorul acestor limite. 

Dar mai bine, iata o sinteza a acestor recomandari:

  • ACCEPTAREA PIERDERII ~ In viata nu poti avea chiar toate experientele iar asta inseamna sa inveti sa pierzi. Spre exemplu, puteti invata sa pierdeti satisfactia pe care ati auzit ca v-o ofera drogurile, in mod iluzoriu si trecator. De asemenea, puteti invata sa pierdeti satisfactia pe care v-ar oferi-o o relatie extra-conjugala care v-ar putea afecta reputatia. 
  • NEGAREA SATISFACTIEI ~ Atunci cand aveti deja o concluzie pe care o re-iterati in mintea dvs mereu, e greu sa va mai tenteze depasirea limitei respective. De asemenea, curiozitatea dispare. Negarea satisfactiei este simpla atunci cand intelegi ca orice situatie isi are avantajele si dezavantajele sale.
  • EVITAREA EXPUNERII ~ Se pare ca cea mai importanta trasatura a persoanelor cu vointa puternica este aceea ca stiu sa evite expunerea la anumite tentatii, in special cele pentru care au o vulnerabilitate. Cand stii ca iti este greu sa iesi din bar treaz, eviti barul si prietenii de pahar. 
  • IDENTIFICAREA ALTERNATIVEI ~ Pe masura ce acordam interes si atentie unor aspecte inofensive ale vietii (literatura, sportul, afacerile sau muzica de ex), acestea devin tot mai interesante si apare o curiozitate sanatoasa in ceea ce priveste astfel de preocupari.
  • APRECIEREA LIMITELOR ~ Aprecierea in general este unul dintre secretele fericirii. Fara ganduri pline de recunostinta si apreciere, fericirea ar fi imposibila. In acest sens, putem foarte bine sa apreciem existenta acestor limite si a vietii normale pe care ele o securizeaza. Este o problema legata de a invata sa pretuim normalitatea. 


Cred ca fiecare tentatie auto-distructiva isi are particularitatile sale. De aceea, uneori functioneaza unele dintre aceste solutii iar in alt context pot functiona altele. Daca va aflati in situatia sa va doriti sa explorati lucruri care n-ar trebui explorate, este bine sa vorbiti si cu un psiholog. Nu de alta dar cele mai mari probleme din viata unui om sunt generate tocmai de astfel de situatii. Se vorbeste mereu despre auto-depasire si a-ti depasi conditia, ca si cand acesta ar fi singurul mod prin intermediul caruia am putea fi fericiti. Dar de multe ori fericirea presupune a invata sa traim intr-o lume in care exista limite. 









(1) Imaginea Explorer, de Jarod Lovekamp, via Pexels

(2) Harvard Medical School, (acc. 30.04.2023), Having fewer choices can promote happiness, website: Harvard.edu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu