Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

vineri, 17 martie 2023

Culte Sexuale pe Netflix

A fost odata One Taste, cultul care iti recomanda meditatia orgasmica si sexul cu parteneri multipli pentru a... progresa spiritual. Povestea acestui cult insa nu trebuie privita doar ca o marturie despre decaderea omului occidental. Ea este mult mai mult decat atat. 



☆ ☆ ☆


Probabil ca fiecare dintre noi se afla in cautarea unor solutii. Ei bine, unele zone ale lumii se intampla sa fie mai deschise la lucruri noi care sa vina in intampinarea problemelor cu care ne confruntam. Asa este spre exemplu orasul San Francisco, de pe coasta de Vest a SUA, oras cu traditie liberala si capitala mondiala a curentului hippy, dar si a tehnologiei, oras cunoscut ca si Parisul Americii. Pare ca tot ceea ce este nou si revolutionar isi gaseste un loc in San Francisco si te poti gasi in situatia ca te miri ce gospodina sa aiba niste revelatii legate de extraterestri, inghetata, alimentatie vagana sau orgasm, de ce nu, si sa simta ca merita sa puna bazele unui cult care ofera solutiile pe care le cautam, fie pentru problemele de sanatate fizica sau mentala, pentru cele de integrare sociala sau de umplere a timpului liber cu sens si semnificatie. 

Multe dintre aceste organizatii pot sa ofere ceva pozitiv si atractiv pentru cei mai multi dintre noi: contact inter-personal, acceptarea si apartenenta, cunoasterea unor oameni noi care, in fond ne seamana, in ce priveste curiozitatea si curajul de a explora, deschiderea pentru solutii noi, neconventionale si chiar fragmente de solutii pentru probleme si nevoi ramase nesatisfacute pentru perioade lungi de timp. De asemenea, astfel de organizatii, daca devin si relevante pe piata, vor avea macar o figura carismatica care iti ofera cel putin iluzia ghidajului si posibilitatea de a te adaposti la umbra carismei sale, pe care o delegi sa iti reprezinte interesele si sa te conduca pe o cale noua, despre care vrei sa inveti cat mai multe lucruri. 

Listen to "Is One Taste a Sex Cult? (Orgasm Inc.)" on Spreaker.

Este cazul organizatiei One Taste, care primeste mai multa atentie odata cu aparitia documentarului Netflix numit Orgasm Inc: Povestea One Taste. Liderul organizatiei banuita de practici caracteristice cultelor, pe numele ei Nicole Daedon, este absolventa Universitatii de Stat din San Francisco, unde s-a specializat in comunicare. De asemenea, declara ca tatal ei a fost condamnat pentru molestarea sexuala a mai multor minore si s-ar parea ca inclusiv Nicole Daedon a fost abuzata sexual de acest individ. Ea spune ca a ales sa nu fie o victima a acestui abuz si s-a eliberat de stigma abuzului, dar modul in care a evoluat ca persoana si entitate sociala... te cam pune pe ganduri. 

Am fost abuzata si tot ce mi-a ramas a fost o poveste de victima.

Nicole Daedon

 

Felul cum a ales Nicole sa gestioneze abuzul suferit este intr-adevar creativ dar, din pacate si periculos. Si tot din pacate, Nicole Daedon cade in stereotipul victimelor abuzului sexual care, daca nu devin frigide si refractare la orice relatie sexuala si cu probleme de adaptare, anxietate si depresie, pot merge la polul opus pentru a manifesta un comportament lipsit de inhibitii si a practica prostitutia ori traficul sexual sau chiar abuzul sexual indreptat impotriva celorlalti, potrivit mecanismului de aparare psihanalitic (vezi identificarea cu agresorul). Pare ca Nicole Daedon nu doar ca si-a iertat tatal pentru raul pe care i l-a facut dar aceasta a ajuns sa vada ceva pozitiv in comportamentul tatalui, monstrul incapabil sa respecte limitele de bun simt ale societatii. Si da, cam asta inseamna o trauma sexuala catastrofal gestionata!





Pericolul de a cadea intr-una dintre cele doua extreme este foarte mare in cazul celor abuzati sexual iar Nicole Daedon s-a trasnformat intr-o bomba cu ceas. Fiind o persoana carismatica, spirituala in felul ei, cu viziune si fiind inzestrata cu puterea de a-i influenta pe ceilalti si de a vinde un concept, Nicole devine o forta a naturii fara sa isi dea seama ca ceea ce o pune in miscare ar putea sa nu fie tocmai sanatos si de natura divina, asa cum ii place ei sa creada. Rezultatul a fost, dupa cum spuneam, o catastrofa pentru toti cei implicati in controversata ei organizatie, care isi ia libertatea sa re-defineasca absolut orice in relatie cu sexualitatea umana, inclusiv abuzul sexual. Dar faptul ca poti re-interpreta un abuz sexual suferit nu inseamna ca acea re-interpretare este una benefica sau social-acceptabila. 


Daca te-a tulburat un fapt, tulburarea nu se datoreaza faptului in sine ci interpretarii pe care i-ai dat-o. Iar asta o poti schimba oricand.

Marcus Aurelius


Te ia prin surprindere si te fascineaza felul cum Nicole Daedon reuseste sa reinterepreteze masculinitatea toxica ca fiind o chestie naturala si benefica si abuzul sexual ca fiind o manifestare a creativitatii dezlantuite dar ajungi sa intelegi ca asta nu poate ramane fara consecinte iar felul cum se manifesta in lumea materiala acest tip de convingeri devine pur si simplu aberant. In acelasi fel, One Taste re-interpreteaza refuzul victimei abuzului sexual ca fiind un refuz fals care trebuie combatut prin ceea ce se cheama violare abila. Dupa cum vedeti, creativitatea umana nu are limite iar atunci cand lucrurile nu au fost gestionate corect si etic, rezultatul nu poate fi altul decat problemele cu legea. Nu in ultimul rand, uneori reinterpretarea traumei, care este o solutie terapeutica recunoscuta, ia forma spalarii creierului.


Tatal meu a murit in inchisoare pentru 52 de acuzatii de molestare sexuala a unor minori. Dar eu nu am acceptat niciodata ideea ca el era o persoana rea. Am ales sa cred ca de fapt el era expansiv si multi-dimensional si o persoana care nu putea fi redusa la legile arbitrare ale lumii tridimensionale. In mintea mea, asta era singura lui crima.

Nicole Daedon

 

Lectia pe care ne-o ofera documentarul Netflix este una speciala. Vindecarea nu se rezuma la a depasi durerea faptului de a fi fost abuzat si fricile pe care ti le lasa abuzul. Vindecarea cuprinde si o dimensiune moral-etica la care au de lucrat victimele abuzului care aleg sa se identifice cu agresorul. Acestea pot avea tendinta sa idealizeze bestia care i-a abuzat si sa considere ca este doar o alta manifestare a bucuriei de a trai, coruperea care a avut loc fiind interepretata ca fiind o abandonare a fricii: cand bestia nu mai este intampinata cu frica, experienta e una pozitiva. Cred ca documentarul are un mesaj subtil si nu este doar despre depravarea omului occidental cum ati fi tentati sa credeti la o privire superficiala. 




 




(1) Imaginea Spooky Witch, de Erik McLean, via Pexels

(2) Wikipedia, (acc. 17.03.2023), One Taste, website: Wikipedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu