Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

miercuri, 1 februarie 2023

Secrete Universale ale Succesului

Daca v-ar cere cineva 3 secrete ale succesului ce i-ati raspunde? Poate sa fii draguta, sexy si funny? Orice ati considera ca este important in viata pentru a obtine succes si prosperitate, va prezint in acest articol opinia mea personala, cu toate ca nu am autoritatea morala a fratilor Tate sa va invat despre succes si cum se obtine acesta. 



☆ ☆ ☆


Sunt prea draguta si amuzanta ca sa traiesc in saracie. Acesta nu poate fi planul lui Dumnezeu. E doar un citat intamplator de pe o retea de socializare dar care poate sa reflecte o intreaga filosofie de viata si, mai mult decat atat, filosofia de viata a unei intregi generatii. As dori sa ofer o replica aici, dar fiindca replica este atat de complexa si cuprinde atat de multe idei, ea se va transforma intr-un articol de blog. De asemenea, daca aveti completari sau o viziune proprie si diferita cu privire la mesajul respectiv sau cu privire la replica mea va rog sa imi lasati un comentariu. 


Cred ca fiecare dintre noi are o viziune cu privire la succesul in viata, o conceptie care ne si ghideaza actiunile si comportamentul cu scopul firesc pana la urma, de a avea succes si de a nu trai in saracie, caci nimeni nu-si doreste asta. Mai cred ca aceasta viziune sufera anumite transformari pe masura ce trece timpul, pe masura ce acumulam informatii din tot felul de surse, despre lumea si societatea in care traim. Experienta proprie interactioneaza cu mentorii sau persoanele care ne ofera indicii cu privire la modul in care putem prospera in aceasta lume, pentru a genera, in final, o opinie proprie. 

Varsta isi va spune cuvantul aproape sigur, in sensul ca, felul cum vedem succesul (ce este si cum se obtine) la 20 de ani poate sa difere extrem de mult de felul cum il vedem la 30 de ani sau mai tarziu. Cel mai probabil, pe masura ce avansam in varsta devenim mai realisti, mai rationali, mai pragmatici si mai constienti de ceea ce suntem si ceea ce putem obtine. Dupa ani de zile in care vanam cai verzi pe pereti, cu mai mult sau mai putin succes, incepem sa intelegem ca nu vom putea face asta pentru tot restul vietii noastre, in principal pentru ca facturile trebuie platite (de tine, nu de partenerul tau sau de parinti).

Un studiu demonstreaza faptul ca, intr-adevar, bogatii si saracii acestei lumi sunt foarte diferiti intre dansii, nu doar din punct de vedere al resurselor materiale de care dispun, asa cum ati fi tentati sa spuneti, ci si din punctul de vedere al resurselor personalitatii. Studiul respectiv a evaluat personalitatea unor "self-made" milionari in euro (cu averi de peste 30 milioane euro), folosind celebrul instrument de testare "BIG FIVE". Studiul a demonstrat urmatoarele: 1. Cei bogati sunt mai stabili dpdv emotional, mai putin nevrotici 2. Cei bogati sunt si mai constiinciosi decat cei saraci 3. Cei bogati sunt mai curand extrovertiti 4. Cei bogati sunt deschisi la experiente noi 5. Totusi, cei bogati nu sunt obligatoriu foarte agreabili, dar acesta poate fi o calitate: ei pot merge contra curentului si nu se multumesc sa faca pe plac. Psihopedia - Om Sarac, Om Bogat

Adesea suntem nevoiti sa parcurgem crize existentiale majore care si acestea ne ofera niste lectii importante despre ce este succesul si cum se obtine - ne pierdem locul de munca sau insusirile care ne aduceau venituri in tinerete, ne putem pierde sanatatea sau sprijinul celor dragi. Fiecare criza este, nu-i asa, o oportunitate in felul ei, fiindca odata iesiti dintr-un decor intram direct intr-unul diferit, de partea cealalta a usii e o lume noua, unde ne putem adapta sau nu, putem descoperi resurse noi sau ne pierdem increderea si dezvoltam o tulburare afectiva, Dar sa revenim la raspunsul pe care l-as oferi la o asemenea preocupare. Pe scurt, el suna in felul urmator:

Succesul in viata adulta este despre a fi o persoana puternica, cu strategie si de incredere. Umorul si frumusetea pot sa ajute putin in anumite cariere. 


Iar acum sa detaliez acest raspuns! 


1. A fi Puternic

Se refera ca rezilienta noastra in fata obstacolelor, frustrarilor si socurilor emotionale. O persoana puternica este capabila sa treaca peste asa ceva, peste cele mai multe dintre situatiile asociate acestora. Tine de stabilitatea emotionala, de inteligenta sa emotionala, de capacitatea de a ne gestiona emotiile si de a ne pastra increderea in ciuda semnalelor de invalidare pe care ni le transmite mediul social, profesional si in ce priveste relatiile intime. A fi puternic inseamna sa stii in fiecare moment ca problemele au un inceput dar si un sfarsit, ca si asta va trece, si ca universul este plin de resurse la care vei avea acces la un moment dat. A fi puternic inseamna sa nu supra-estimezi necazul si sa vezi jumatatea plina a paharului. Uneori a fi puternic inseamna sa refuzi suferinta si sa nu lasi nimic sa iti afecteze seninatatea spiritului. A fi puternic se naste din interactiunea atitudinii pozitive (optimism) cu realismul. 


2. A Avea o Strategie

Cand nu stii unde mergi, nu stii unde ajungi. Persoana cu strategie stie niste lucruri despre succesul intr-un anumit domeniu, s-a documentat, a invatat de la cei cu mai multa experienta si stie cum se poate obtine acel succes. De asemenea, avand o viziune, si-a facut un plan pe termen lung, si il urmareste cu rabdare si persistenta. In legatura cu a fi puternic, persoana cu strategie si-a facut un plan pentru ca stie ce este si ce are de oferit, dar si cum poate dezvolta ceea ce are de oferit. Tot in legatura cu a fi puternic, persoana cu strategie este preocupata de rezultatul alegerilor sale pe termen lung si mai putin de validarea instantanee. Timpul este cel mai bun prieten al persoanei cu strategie fiindca cele mai multe lucruri de valoare vin odata cu trecerea timpului, cu conditia sa iti pastrezi atitudinea si sa faci eforturi constante pentru a-ti atinge scopul. Desigur, strategiile pot fi gresite, tampite, rudimentare si lipsite de realism. Dar strategiile devin mai valoroase si eficiente atunci cand sunt pragmatice, realiste, curajoase, impartite in pasi si termene, fiind urmarite cu dedicatie. 


3. A Fi de Incredere

Cum obisnuiesc sa afirm pe acest blog, increderea (sau reputatia) este capitalul nostru social cel mai important. Daca ceilalti nu au incredere in tine, ei bine, nu poti avea relatii, nu poti avea un partener, nu poti avea un loc de munca si, in esenta, nu poti avea nimic. Increderea se castiga greu si se pierde usor. Dupa ce ai pierdut-o, cel mai probabil vei avea o sansa noua intr-un alt context, dar tineti cont ca in ziua de azi lumea este mai mica ca oricand, in sensul ca informatiile sunt destul de usor de aflat si secretele sunt greu de pastrat. Cu alte cuvinte, nu ai alta sansa decat sa iti vezi de treaba si sa nu ii deziluzionezi pe cei care iti ofera increderea lor. Oamenii au asteptari din partea noastra si merita sa venim in intampinarea acestora atunci cand ele sunt realiste si de bun simt. De asemenea, daca ai un produs de oferit, oricat de valoros ar fi acela (poti fi un artist, meserias sau un sportiv cu abilitati iesite din comun) nimeni nu te poate lua in serios daca nu livrezi in momentele cheie. 


Cred ca aceste trei secrete ale succesului sunt universale. Poate ca fiecare domeniu de activitate, fiecare profesie si fiecare compartiment al existentei isi are propriile sale secrete ale succesului. M-am referit in acest articol la 3 secrete care transcend orice altceva, fara a avea pretentia ca eu personal am reusit in viata mea sa pun in aplicare aceste secrete asa cum mi-as fi dorit sau aceea ca ma aflu in postura in care sa ofer sfaturi fiindca am realizat cine-site-ce in viata mea. Chiar si asa insa, faptul ca am trecut prin viata si mi-am pastrat mintea deschisa, observand permanent ce functioneaza si ce nu, probabil ca imi ofera ceva credibilitate. Stiti cum se spune da-i Doamne romanului mintea cea de pe urma! 



Cred ca fiecare dintre noi poate avea momente cand pur si simplu traieste in saracie, isi permite doar iaurt si o chifla la masa de seara si ar prefera mai curand sa se trezeasca mai devreme cu 1 ora si sa mearga la serviciu pe jos decat sa ia autobuzul, desi lucreaza la capatul celalalt al orasului. Daca nu ai trecut niciodata prin asta, o situatie de acest fel te poate destabiliza. Te face sa iti pui intrebari penibile si iti activeaza acele frici fataliste care iti vor ruina potentialul. Asa ajungi sa-ti petreci timpul intrebandu-te De ce mi se intampla mie? in loc sa iti faci un plan de a scapa de saracie probleme sau nenorocire si sa il pui in aplicare in cel mai scurt timp. Asa zisul destin poate fi fluctuant, cu suisuri si coborasuri, cu suisuri prea grele si coborasuri prea abrupte si brutale... si asta este okay! 









(1) Imaginea Woman Raising Hands, de Andrea Piacquadio, via Pexels

(2) Seligman, M., (2004), Optimismul se Invata, editura Humanitas, Bucuresti

(3) FORBES, (acc. 01.02.2021), How the wealthy really are different, website: Forbes

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu