Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

luni, 1 februarie 2021

Om Bogat, Om Sarac

Care este diferenta intre bogati si saraci? Va veti grabi sa raspundeti "banii". Si totusi... Exista trasaturi de personalitate care ii diferentiaza pe cei bogati de cei saraci? Cercetatorul german Rainer Ziltemann a avut aceasta curiozitate de a cerceta mai multi milionari iar efortul sau a dat rezultate surprinzatoare. 



☆ ☆ ☆


Oamenii pot fi impartiti in multe feluri: bogati sau saraci, frumosi sau urati, destepti sau prosti, cu studii sau fara, de stanga sau de dreapta, etc. Mie imi place sa-i impart si in oameni cu bun simt si oameni fara bun simt. Mai nou, am descoperit ca oamenii pot fi impartiti si intre cei care abia asteapta sa cada si cei care abia asteapta sa se ridice. Nu vreau sa par vreun insensibil, incapabil de empatie si sustinere fata de cei pe care viata ii pune la pamant temporar sau permanent. Si totusi... Exista oameni care intr-adevar, abia asteapta "sa pice"? Sau e doar o problema de context, resurse si ajutor extern?

Exista oameni pe care viata ii pune la pamant dintr-o singura lovitura. Altii in schimb se ridica de fiecare data cand viata ii loveste, pana cand viata oboseste sa mai dea in ei. Pera Novacovici 

Daca ipoteza mea ca exista oameni care abia asteapta sa cada si, respectiv, oameni care abia asteapta sa se ridice, este corecta, atunci cele doua categorii "ideale" si pur teoretice ar avea trasaturi dupa cum urmeaza:

  • CAZATORII - sunt nevrotici, adica sufera tot timpul pentru ceva, sunt pesimisti, hiper-sensibili, au nevoie de foarte multe incurajari externe, sunt usor de ranit si se refac greu, nu stiu sa piarda, in sensul ca nu pot trece peste vreo pierdere, de orice fel ar fi aceasta, arunca de regula vina pe ceilalti, si, mai ales, nu incearca sa isi schimbe atitudinea. Lasa impresia ca asteapta un salvator care, daca demonstreaza ca are tot ce ii trebuie, Cazatorii i-ar putea face aceasta favoare sa ii permita sa ii salveze. In terapie nu ii preocupa solutiile ci mai curand confortul si sustinerea. 
  • SUPRAVIETUITORII - sunt optimisti, trec usor peste vorbe rele, neajunsuri sau critici, se refac repede dupa pierdere, sunt descurcareti, competitivi, rezistenti la "tavaleala" (conflicte), invata repede si cauta informatii care sa ii ajute in aceasta opera de auto-mantuire in care cred din toata inima. Nu ii precupa sa faca pe plac, pot merge contra curentului, dar sunt constiinciosi si isi asuma raspunderea pentru erorile comise. In terapie vin pentru scurte perioade de timp, doar pentru a invata.

Un studiu despre care am citit pe internet demonstreaza faptul ca, intr-adevar, bogatii si saracii acestei lumi sunt foarte diferiti intre dansii, nu doar din punct de vedere al resurselor materiale de care dispun, asa cum ati fi tentati sa spuneti, in special daca sunteti socialisti radicali, ci si din punctul de vedere al resurselor personalitatii. Studiul respectiv a evaluat personalitatea unor "self-made" milionari in euro (cu averi de peste 30 milioane euro), folosind celebrul instrument de testare "BIG FIVE", prin intermediul caruia s-au evaluat 5 dimensiuni ale personalitatii, dupa cum urmeaza:

  • CONSTIINCIOZITATEA - eficienta, organizare, ambitie, perseverenta, punctualitate.
  • NEVROTISMUL - inclinatia catre ingrijorare, vulnerabilitate, impulsivitate, instabilitate emotionala.
  • AGREABILITATE - dorinta de armonie, tendinta de a face pe plac si de a avea incredere in ceilalti.
  • EXTRAVERSIUNEA - tendinta de a fi vorbaret, energia crescuta, curajul afirmarii personale.
  • DESCHIDEREA LA NOU - imaginatie creatoare, creativitate, curiozitate.

Asadar, care credeti ca ar fi diferenta intre cei bogati si cei saraci, din punctul de vedere al acestui instrument de evaluare a personalitatii? Sa fie oare cei bogati mai constiinciosi? Sau poate mai agreabili? Sunt ei niste nevrotici, suferind pentru fiecare letcaie, precum afirma legenda miliardarului Rockefeller? Ei bine, studiul a demonstrat urmatoarele:

  • Cei bogati sunt mai stabili dpdv emotional, mai putin nevrotici
  • Cei bogati sunt si mai constiinciosi decat cei saraci
  • Cei bogati sunt mai curand extrovertiti
  • Cei bogati sunt deschisi la experiente noi
  • Totusi, cei bogati nu sunt obligatoriu foarte agreabili, dar acesta poate fi o calitate: ei pot merge contra curentului si nu se multumesc sa faca pe plac.
In cadrul aceluiasi studiu, cercetatorii au evaluat alte doua trasaturi de personalitate: narcisismul (dorinta de a fi in centrul atentiei si de a primi recunoastere) si, respectiv, "locul controlului" intern sau extern, adica tendinta de a atribui cauze interne evenimentelor (a-ti asuma raspunderea) sau cauze externe (a arunca vina pe altii). Bogatii au demonstrat aici ca tendintele narcisice nu le sunt straine (isi doresc sa fie centrul atentiei si sa primeasca recunoastere), iar inclinatia lor fireasca este mai curand aceea de a-si asuma raspunderea pentru esec, in contrast cu aruncarea vinei catre ceilalti sau catre imprejurarile potrivnice.

Milionarii "self-made" (nu au mostenit averea) au jucat sporturi competitive sau chiar au avut mici afaceri in timpul scolii, mai curand decat sa primeasca note bune. Acestia sunt extrem de optimisti in general, invata din experienta mai curand decat prin analiza si au personalitati puternice, simtindu-se confortabil in conflict cu ceilalti. Sursa: Market Watch

OKAY, o sa-mi spuneti ca acesta este un studiu care incearca sa demonstreze ca saracii ar trebui sa primeasca un salariu mai mic iar bogatii ar trebui sa fie taxati mai putin, fiind deci elaborat de catre niste oameni rai cu orientare politica de extrema dreapta. Cu toate acestea, studiul merita luat in serios, nu pentru a le confisca scuzele "Cazatorilor" ci pentru a-i incuraja sa recunoasca faptul ca atitudinea chiar face diferenta, in majoritatea situatiilor, un lucru pe care, din cate am observat, nu doresc sa il recunoasca, simtindu-se chiar "acuzati" atunci cand li se atrage atentia asupra modului in care ei insisi contribuie la situatia in care se afla. 

Cele doua categorii despre care va vorbeam mai sus, sunt mai curand "ideale", in sensul ca, in realitate, majoritatea dintre noi suntem o combinatie intre cele doua, desi, cred ca nu v-ar fi chiar greu sa va recunoasteti in una sau cealalta dintre categorii. Iar daca ne dorim sa invatam ceva de la cei bogati, sau "Supravietuitori", cum i-am numit eu, studiul despre care am vorbit in acest articol demonstreaza ca exista suficiente lucruri la care ne putem apuca sa lucram chiar de azi, cum ar fi constiinciozitate, deschidere sau dorinta de afirmare. Mai presus de orice, bogatii par a ne transmite urmatorul lucru: "norocul si-l face omul cu mana lui".








(1) Imaginea For Rich or For Poor, de Thomas Hawk, via Flikr, sub licenta CC BY-NC 2.0 

(2) Market Watch, (acc. 01.02.2021), These self-made millionaires made one thing in school, website: Market Watch

(3) FORBES, (acc. 01.02.2021), How the wealthy really are different, website: Forbes

(4) Ziltemann, R., (acc. 01.02.2021) The Weath Elite, website: The Wealth Elite 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu