Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

vineri, 29 ianuarie 2021

Pamantul Este Plat

Cred ca teoriile conspiratiei pot fi si inteligente, chiar plauzibile, iar dintre acestea unele se dovedesc a fi adevarate. Totusi, in ciuda raspandirii si influentei sale, teoria pamantului plat nu face parte dintre acestea. Ea este doar un simptom al preocuparilor noastre paranoide, care au primit o voce si un public la fel de ignorant dar pregatit sa o mestece pe nerasuflate.



☆ ☆ ☆


Nu stiu cati dintre voi sunt la curent cu chestia asta numita "Flat Earthers" - cei care cred ca pamantul este plat. Veti spune ca nu pot sa cobor atat de jos cu blogul meu dar, hei, si acestia sunt tot oameni, au si ei procese cognitive si stil de viata, prin urmare pot sa vorbesc despre dansii fara probleme. De asemenea, ei, preocuparile lor si mai ales faptul ca au reusit sa transforme totul intr-un curent social, intr-o moda, daca doriti, ar putea fi simptomul a ceva mult mai subtil si care se petrece la scara mare in Vest, cel putin.

Asadar, exista niste persoane carora le place sa vada o conspiratie in absolut orice. Ca sa citez pe cineva din filmul Netflix "Orizontul Plat", acolo unde cineva vede un pahar de apa pe jumatate plin, aceste persoane vor vedea grupuri de interese cu relatii guvernamentale, care au interesul ca paharul respectiv sa fie doar pe jumatate plin. Aceste persoane, creative din fire, observa faptul ca avioanele nu zboara peste oceanul Pacific si pot sa lanseze ipoteza ca Oceanul Pacific este "marginea Pamantului". 




Marturisesc faptul ca nu am stiut pana acum ca avioanele nu zboara peste Pacific si este cat se poate de adevarat. Explicatia este aceea ca drumul cel mai scurt din Los Angeles pana la Tokyo trece de fapt pe deasupra Alaskai, prin urmare consumul de combustibil este mai mic. De asemenea, pilotii isi doresc sa zboare pe deasupra unei intinderi de uscat mai curand decat pe deasupra unei intinderi de ape, din motive de siguranta. Cu alte cuvinte, exista motive multiple pentru care avioanele evita zborul deasupra Pacificului. 

Cu toate acestea, un tip numit Mark Sargent, care este un prolific flat earther, cel putin prin activitatea sa pe retelele sociale, a observat acest pattern al zborurilor si a generat o ipoteza noua si surprinzatoare: "avioanele evita Pacificul fiindca acolo se termina Pamantul". Mark Sargent observa tot felul de astfel de lucruri si vorbeste despre ele pe canalul sau de YouTube (markksargent). Fireste ca ipotezele sale starnesc internautii cu mintea odihnita care incep sa vada in Mark Sargent un fel de Mesia, venit sa ne izbaveasca de "Astia". Cum care "astia"? Ei, stiti voi... Clasa dominanta, care doreste sa ne tina in intuneric, pentru a ne putea manipula si exploata corespunzator. 

Cand apare o persoana atat de interesanta care doreste sa impuna o atat de radicala schimbare de paradigma, fireste ca lumea simte ca se afla in prezenta genialitatii si atunci isi doreste sa se ridice la inaltimea momentului. Prin urmare apar tot felul de factiuni de flat earthers, miscarea ia amploare, oamenii se intalnesc, se cunosc, se exprima, ba chiar isi fac si o retea proprie de internet dating, fiindca aceasta credinta in faptul ca pamanul este plat ca o farfurie poate sa devina un puternic "turn on" si atunci isi vor dori sa pastreze credinta pentru ei si pentru odraslele lor care, cel mai probabil vor crede ca pamantul este plat. 

Cum explicam insa acest fenomen social al flat earthersilor? Si ce spune el despre starea omenirii? Cine sunt cei care adopta aceasta credinta? Unii psihologi, precum cei aparuti in filmul Netflix "Orinzontul Plat" au incercat niste explicatii individuale: prin intermediul Efectului Dunning-Kruger. Acesta are loc atunci cand o persoana cu ceva cunostinte legate de un domeniu sau altul are sentimentul ca este mult mai cunoscatoare al acelui domeniu decat este in realitate. Prin urmare avem de-a face cu un soi de megalomanie caracteristica tulburarii de personalitate de tip narcisic.

O alta trasatura a acestor flat earthers este ideatia paranoida, evidenta din descrierea pe care am realizat-o mai sus. Ei cred ca exista "unii" care stiu adevarul si il ascund in mod intentionat in scopul de a ne exploata. Dar narcisismul si ideatia paranoida a unora nu ar putea explica amploarea pe care a luat-o aceasta teorie a conspiratiei. Din cate am inteles, sunt incarcate pe internet aproape 20 milioane de videoclipuri despre aceasta teorie, ceea ce, nu-i asa, este mai mult decat suficient pentru a intelege dimensiunile fenomenului. 

Exista deci un loc unde creativitatea paranoizilor narcisici se intalneste cu ignoranta si nevoia de senzational a maselor iar acel loc este internetul. Pe internet orice informatie poate fi prezentata intr-un mod nou, cu o interpretare senzationala si se vor gasi acolo cateva mii de persoane care sa devina fanii tai si sa iti multumeasca in fiecare zi pentru ca le-ai deschis ochii. Mark Sargent recunoaste ca nu exista niciun om de stiinta in grupul pe care il pastoreste dar are o explicatie care i-ar parea plauzibila pana si lui Albert Einstein: "cei care te-au educat, te poseda". 




In esenta, dupa cum observati si voi, exista aceasta compatibilitate intre creativitatea paranoid-narcisica a unora si ignoranta dornica de senzational a altora, prin urmare nu putem decat sa admiram formele aberante pe care le iau preocuparile umane din secolul in care telefoanele sunt mai inteligente decat noi insine. Cred ca teoriile conspiratiei pot fi si inteligente, chiar plauzibile, iar dintre acestea unele se dovedesc a fi adevarate. Totusi, in ciuda raspandirii si influentei sale, teoria pamantului plat nu face parte dintre acestea. Ea este doar un simptom al preocuparilor noastre paranoide, care au primit o voce si un public la fel de ignorant dar pregatit sa o mestece pe nerasuflate. Sa cunoastem ca, daca aceasta e o strategie de obtinere a atentiei, ea este una reusita, cel putin in ziua de azi.








(1) Imaginea Electric World, de GPA Photo Archive, via Flikr, sub licenta CC BY-NC 2.0

(2) Wikipedia, (acc. 29.01.2021), Dunning-Kruger Effect, website: Wikipedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu