Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

miercuri, 20 ianuarie 2021

Civilizatia Idiocratica

Timpul trece si pare ca aceste curente nu cunosc absolut nicio limita, la fel ca si ignoranta acestor tineri. Provocarile devin din ce in ce mai absurde, cu fiecare vara, si toata lumea se lasa purtata de val, pe aripile ignorantei umane.


☆ ☆ ☆


Cred ca ati vazut si voi cel putin cateva videoclipuri in care persoane fara pretentia de a fi genii sau pretendenti la premiul Nobel, savarsesc tot felul de grozavii, pentru motive numai de ele stiute. Acestea isi asuma niste riscuri irationale si se comporta ca si cand ar avea 9 vieti, asa cum se crede despre pisici. Internautii, in special cei minori, par sa rasplateasca astfel de "initiative antreprenoriale" cu milioane de vizualizari si like-uri, ca si cand ar dori sa se asigure ca va exista intotdeauna acest rezervor de "talente", de unde isi vor incarca bateriile si se vor simti inspirati, poate si putin superiori, nu-i asa?

Exista de altfel o compatibilitate foarte buna intre publicul care urmareste aceste videoclipuri si cei care le produc, in sine. Pe de o parte este publicul, care vine pe internet sa se distreze si nu este pregatit pentru lucruri cu grad de dificultate ridicat, nu are rabdare pentru asa ceva si evita sistematic orice material care are pretentia de a le ridica nivelul de inteligenta sau cultura. Motivul? Sunt plictisitoare! Viata este si asa stresanta, plina de adulti care le cer eforturi de crestere personala, cum ar fi profesorii sau parintii, si orice le ofera o alternativa la aceasta "inchisoare a realitatii", fie si una iluzorie, este bine-venit.

Pe de alta parte vin eroii acestui public, cei care au tot ce le trebuie pentru a-l satisface: curaj vecin cu inconstienta, spirit de aventura imbinat cu nebunia si, desigur, foamea de validare si de venituri usor realizate - fast money. Ei vor face literalmente orice pentru a te determina sa le acorzi atentie si stiu exact cum sa o atraga. Probabil ca nu toti sunt atat de idioti cum se pretind a fi, dar asta nici macar nu mai conteaza. Iata doar cateva dintre lucrurile pe care le-ar face acesti eroi ai disolutiei umane:

  • SKULBREAKER CHALLENGE - Presupune "cooperarea" a trei tineri. La un moment dat, cel din mijloc sare in sus iar ceilalti doi vor incerca sa il dezechilibreze lovindu-i fiecare dintre ei cate un picior. Aterizarea nu are sanse de izbanda si, de cele mai multe ori, tanarul din mijloc aterizeaza in fund, pe spate si chiar lovindu-se la cap, dupa cum spune si numele provocarii: "spargerea de craniu".
  • CONCUSION CHALLENGE - Un grup de astfel de "eroi civilizatori" arunca in sus diverse obiecte, cum ar fi o minge de baschet sau un bidon de plastic (in cazurile cele mai fericite) si va fi o surpriza absoluta in capul caruia dintre ei va cadea respectivul obiect. Scopul acestei provocari, da, ati inteles, este sa descopere care dintre ei este cel mai ghinionist (incat sa ii pice in cap obiectul respectiv). Sau poate este un alt scop si nu am inteles eu corect provocarea.
  • CEREAL CHALLENGE - Numita si MouthBowl Challenge, presupune sa consumi cereale cu lapte din gura unei alte persoane, care indeplineste functia de bol. Am vazut ca uneori apare si cainele familiei care incepe sa lipaie laptele din gura persoanei respective, fiindca nu mai este distractiv daca totul este previzibil, iar acesti tineri dispun de creativitate cand este vorba sa ne atraga atentia. 
  • CORONAVIRUS CHALLENGE - Nu este foarte raspandita insa cei care au creat-o si-au facut datoria sa o promoveze in lume. Ea prespune sa lingi tronul de la toaleta pentru a demonstra ca acest Coronavirus nu exista, sau, daca exista, atunci nu este periculos. 
  • KIKI CHALLENGE - In urma cu vreo doi ani parea o provocare inofensiva, desi forta limitele unora dintre tineri in timp ce incercau sa iasa dintr-un vehicul aflat in miscare. Dar fiind tineri si dispunand de cele mai performant echipament fizic existent sub soare, se descurcau destul de bine, fara a-si distruge articulatiile. In schimb, unii dintre ei au fost loviti de masini in timp ce dansau pe strada sau li s-au intamplat tot felul de accidente neprevazute de mintea lor... Eternal Sunshine of the Spotless Mind.




Nu cred ca are rost sa lungesc aceasta lista in mod inutil, desi as putea, o da! Sunt o multime de lucruri pe care le fac tinerii, din motive la care voi incerca sa ma refer in continuare, si al caror rezultat este de multe ori dramatic. Te poti intreba daca se aflau in deplinatatea facultatilor mentale, daca consumasera substante care le-au afectat judecata, daca nu cumva erau prea bine dispusi, sau daca se merita tot acest efort. Dar iata si motivele pentru care tinerii dau curs acestor provocari:

  • DISTRACTIE
  • AUTO-DEFINIRE
  • IMITATIE
  • PRESIUNEA SEMENILOR
  • DORINTA DE APARTENENTA
  • ATENTIE
  • CELEBRITATE (IEFTINA)
  •  BANI
  • TESTAREA LIMITELOR PERSONALE
  • SFIDAREA AUTORITATII

Pe langa faptul ca par a fi niste auto-umiliri sau niste comentarii cinice la adresa rasei umane, provocarile sunt adesea periculoase, irationale, te lasa prada hazardului si comunica ceva despre persoana care le pune in scena: despre felul cum se percepe pe sine, despre notiunile pe care le detine cu privire la aceasta lume, despre cat de profunda ii este ignoranta in ce priveste aspecte precum traficul auto, legile fizicii, posibililtatile corpului uman, s.a.m.d.. 

Timpul trece si pare ca, la fel ca si ignoranta acestor tineri "legendari", aceste curente nu cunosc absolut nicio limita. Provocarile devin din ce in ce mai periculoase, cu fiecare vara, si toata lumea se lasa purtata de val, pe aripile ignorantei umane, promovandu-se valori noi, modele lipsite de orice discernamant, care imping limitele a ceea ce este social acceptabil nu doar dincolo de marginea bunului simt comun, dar si dincolo de ceea ce este rational, sigur pentru organismul uman si demn de urmat in viata. 

In acest timp, vizualizarile depasesc record dupa record, la fel si like-urile, caci ce este mai interesant decat sa descoperi pe cineva care isi testeaza limitele, afundandu-se in ridicol. Orice functioneaza merita exploatat, si cel putin pe internet, comportamentul aberant este ca o mina de aur. Imaginati-va o persoana din perioada interbelica, cu problemele specifice acelor timpuri, care, printr-o minune, ar vedea in viitor, toate aceste asa-zise provocari si cum unii dintre noi isi pierd viata ori sanatatea pentru aceste mostre de comportament aberant. Cred ca acea persoana ne-ar compatimi. 

Dar asa cum au aparut curente care promoveaza mentinerea in anonimat a criminalilor in serie prin evitarea identificarii si numirea lor, pentru ca astfel acele persoane sa nu primeasca o notorietate nemeritata, probabil ca si noi ar trebui sa generam o tendinta similara, prin intermediul careia sa evitam nu doar numirea acestor personaje de teatru al absurdului, ci si sa evitam cu totul sa acordam atentie la asa ceva. Caci ceea ce primeste atentia noastra, creste, si nu sunt sigur ca ne dorim sa vedem cum astfel de provocari penibile iau amploare si sunt practicate de toti tinerii, inclusiv de cei la care tinem, fiindu-ne poate odrasle.

Marea problema este ca ei isi vor acorda intotdeauna atentie unii altora, din curiozitate si dorinta de stimulare. Poate si din dorinta de a se simti superiori cuiva - "cel putin nu sunt atat de tampit cum sunt cei din acest videoclip!". Teribilistii vor avea intotdeauna un public care va astepta cu sufletul la gura sa vada care va fi urmatoarea provocare la limita supravietuirii, iar noi s-ar putea sa fim lipsiti de realism atunci cand ne dorim sa ii deposedam de atentie pe acesti impostori idiocratici ce nu ofera in schimbul timpului nostru pretios decat mostre de comportament aberant. 

Daca va aflati printre putinele persoane care imi citesc blogul, atunci va doriti sa ignorati astfel de fenomene care fac de ras specia umana. Ar fi prea mult sa cerem acestor tineri sa puna pret pe arta sau stiinta, si cu cat o vom face mai vehement, cu atat si ei isi vor lua revansa, promovandu-si propriile valori, inutile si periculoase, asa cum le-am prezentat in acest articol. Exista lucruri mai importante decat vizualizarile si likeurile si singura noastra sansa este sa intelegem acest lucru cat mai curand. Pentru unii, este deja prea tarziu. 








(1) Imaginea Funny, de Victoriafee, via Flikr, sub licenta CC BY-SA 2.0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu