Cercetatorii de la Harvard afirma despre acest comportament uman simplu, gratuit si care nu necesita un echipament costisitor, ca ar putea fi cel mai apropiat lucru de un medicament minune pe care il avem. Nu pierde acest articol care iti poate schimba viata!
☆ ☆ ☆
Cred ca, in sinea lui, fiecare se asteapta sa descopere lucruri miraculoase care, luate separat sa produca schimbari majore si sa aiba un impact asupra starii noastre de sanatate. Din pacate, de cele mai multe ori, lucrurile nu stau asa si e nevoie de eforturi sustinute si pe multiple planuri (mental, fizic, social, de stil de viata, etc) pentru a avea rezultate. Si totusi, as dori sa va aduc in atentie cateva articole publicate pe situl prestigioasei universitati Harvard, care fac referire la ceea ce oamenii de stiinta ai universitatii considera a fi cel mai apropiat lucru de un medicament minune pe care il avem. Inca de la inceput vreau sa afirm ca nu este vorba nicidecum de un medicament propriu-zis.
Cu toate acestea, luati in considerare faptul ca orice exista in natura are o compozitie chimica si orice comportament uman sau animal produce anumite transformari chimice si hormonale. De aceea, in numeroase situatii, ati putea avea surpriza ca ceea ce reusiti sa rezolvati cu ajutorul unor medicamente farmaceutice ati putea sa rezolvati si prin intermediul unor schimbari in stilul dvs de viata. Aceste schimbari de stil de viata (alimentatie, odihna, miscare) sunt atat de importante incat o serie intreaga de parametri functionali sunt ameliorati in plus fata de ceea ce v-ati propus initial.
Spre exemplu, daca v-ati dorit sa reduceti colesterolul cu ajutorul medicamentelor farmaceutice, poate ca prin intermediul modificarilor ce privesc stilul de viata sa reusiti inclusiv sa va ameliorati santatea mentala. Ei bine, ca sa nu va mai tin in suspans, cercetatorii de la Harvard considera ca cel mai apropiat lucru de un medicament minune, pe care il avem la ora actuala este... mersul pe jos. Poate ca va asteptati la ceva mai sofisticat decat atat, mai ales ca vorbim, nu-i asa, despre Ivy League si despre o universitate de prestigiu mondial. Ca fapt divers, Ivy League este un grup de universitati de prestigiu si cu traditie academica din SUA si care include Yale, Harvard, Cornell, Princeton si Columbia.
Un articol publicat pe situl universitatii vorbeste despre cateva efecte miraculoase ale mersului pe jos, fiecare dintre acestea avand in spate ani intregi de cercetare si studii minutios realizate:
- Reduce influenta genelor asociate cu obezitatea
- Reduce pofta de a consuma dulciuri
- Reduce riscul de cancer la san
- Reduce durerea de articulatii
- Ameliorarea problemelor asociate diabetului
- Imbunatatirea sanatatii cardiace
- Reducerea riscului de depresie si imbunatatirea dispozitiei afective
Asa cum afirmam mai sus, orice comportament uman este chimie in desfasurare iar atunci cand operam anumite schimbari ale stilului de viata, lovim mai multe pasari cu o singura piatra, ca sa ma exprim anglofon. Cei de la Harvard ne spun ca nu ar trebui sa ne surprinda faptul ca data viitoare cand ne adresam medicului acesta sa ne recomande niste mers pe jos, ca forma de exercitiu fizic usor dar cu efecte miraculoare cum ar fi reducerea nivelului colesterolului, scaderea in greutate, reducerea problemelor cardiace, imbunatatirea memoriei, ameliorarea riscului de diabet, cancer si chiar depresie. Iata deci cate beneficii ale mersului pe jos ratati atunci cand nu practicati acest comportament simplu care nu necesita echipament sofisticat, nu prezinta efecte adverse si se poate efectua in majoritatea locurilor.
Un studiu despre care am mai vorbit pe acest blog demonstreaza faptul ca locurile de munca care implica statul pe scaun pentru perioade mai lungi de timp va poate afecta dispozitia emotionala si anume in rau, in sensul ca va predispune la sentimente depresive si de anxietate. Prin urmare, daca va bucurati de un astfel de loc de munca, (si stiu ca pare tentant sa lucrezi intr-un birou caldut si cu aer conditionat, cel putin la prima vedere) v-as recomanda sa luati in consideratie mersul pe jos, fie sub forma de scurte pauze necesare pe care le luati in timpul programului, fie ca mod de a compensa sedentarismul de la locul de munca, in timpul dvs liber.
Mersul pe jos poate avea un impact mai insemnat asupra riscului de imbolnavire decat orice alt remediu disponibil. Mai mult decat atat, este gratuit si nu are efecte secundare negative.
Cu doar 20 de minute de mers pe jos pe zi va puteti imbunatati sanatatea cardiaca cu 30%. (...) Potrivit unor estimari, mersul pe jos regulat ar putea sa economiseasca 100 miliarde de dolari in fiecare an, sub forma de cost al ingrijirilor medicale. Un studiu al universitatii Utah a gasit ca pentru fiecare minut de mers pe jos femeile si-au diminuat riscul de obezitate cu 5%.
Incepe sa mergi pe jos si vei ajuta la imbunatatirea sigurantei comunitatii tale! Cercetatorii sociali au descoperit faptul ca pe masura ce mai multi oameni ies pe strada, scade si rata criminalitatii in zona respectiva iar activitatea economica locala se imbunatateste. Este de asemenea un bun mod de a cunoaste noi oameni si de a cultiva relatiile cu vecinii. Iesi la plimbare alaturi de copii dupa cina! Asta va imbunatati comunicarea cu acestia, va reduce problemele comportamentale si va stimula rezultatele scolare!
Mersul pe jos iti poate imbunatati si dispozitia emotionala. Un numar de studii au demonstrat ca mersul pe jos este la fel de eficient ca si medicamentele anti-depresive si, de asemenea, poate reduce nivelul stresului zilnic.
Eu personal sunt un mare fan al mersului pe jos si recunosc ca ma ajuta si orasul in care locuiesc, cel putin prin cateva elemente: este curat, aerul este respirabil, orasul in sine este agreabil cu oameni de treaba, iar rata criminalitatii, slava domnului, este tolerabila. Probabil ca este mai dificil sa practicati mersul pe jos in zone urbane neingrijite, murdare sau unde riscati sa atrageti atentia nedorita a tot felul de personaje incomode si dizagreabile. In acest caz, probabil ca va puteti comanda un stepper pe care sa il folositi in timp ce priviti un film sau conversati cu o prietena sau o ruda, ca mod de a imbina utilul cu placutul.
(2) Harvard Health Publishing, (acc. 25.02.2023), 5 Surprising Benefits of Walking, website:
Harvard.edu
(3) Harvard Health Publishing, (acc. 25.02.2023), Walking for Health, website:
Harvard.edu
(4) Science Daily, (acc. 25.02.2023), Sitting More Linked to Increased Feelings of Depression and Anxiety, website:
ScienceDaily.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu