Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

duminică, 19 februarie 2023

Casatoria cu Sine

Casatoria cu sine nu este o gluma pe care sa o facem in legatura cu cei care au renuntat sa-si mai caute partener si au inceput sa vada jumatatea plina a paharului singuratatii. Numita stiintific sologamie, casatoria cu sine este ceva real, cu drepturi si obligatii, dar in final fiecare o vede asa cum ii dicteaza constiinta. 



☆ ☆ ☆


Suna ca o gluma nu-i asa? Ca atunci cand cineva a inceput sa se obisnuiasca cu situatia de a fi solo si a renuntat sa mai caute un partener, in ciuda celor care pun aceasta atitudine pe seama ranilor nevindecate din copilarie sau a altor explicatii mai mult sau mai putin sfidatoare. Da, suntem o specie care s-a dezvoltat si a prosperat in relatie cu ceilalti. Dar suntem si o specie care a ajuns sa umple planeta si care in urmatorii ani va trebui sa ia niste masuri pentru limitarea popularii excesive. Cu alte cuvinte, faptul ca unii dintre noi au ales sa ramana in afara unui cuplu si sa evite ideea de cuplu traditional, cu doi-trei copii, ar putea deveni foarte curand o noua forma de eroism, despre care nici macar nu vorbim suficient.

Da, lumea se schimba mereu, iar singura constanta din univers este schimbarea. Chiar si daca parintii si bunicii nostri au fost atasati pana la religiozitate de anumite forme de a exista si a ne comporta in comunitate, care au constituit ratiunea noastra de a fi, in acordul cu si in slava datinilor stramosesti, asta nu inseamna totusi ca este singurul mod de a exista ori cel mai bun cu putinta. Conservatorii probabil ca se simt deja deranjati de acest discurs, mai ales ca ei se simt deranjati usor de orice nu se potriveste cu viziunea lor si considera ca exista niste motive extrem de bune pentru care ar trebui sa devinim niste replici fidele ale strabunilor: timpul a demonstrat faptul ca numai prin continuitate si prin respectul datinilor vom putea supravietui si prospera ca specie.

Si daca in unele privinte conservatorii pot avea dreptate, in sensul ca inovatia si experiementul ar trebui sa respecte niste limite, sa nu uitam ca datina stramoseasca a fost si ea la un moment dat, tot o inovatie si un experiment de care am reusit sa ne atasam foarte mult si sa le asociem identitatii noastre. Dar, revenind la casatoria cu sine, aceasta nu este o gluma si am avut ocazia sa descopar si eu acest fenomen social mai curand bizar (cel putin pentru noi, romanii) intr-o emisiune a celebrului om de televiziune american Phillip McGraw, mai cunoscut ca si dr Phil. Sper sa va placa acest episod pe care il postez aici, si in care apar niste persoane care au ales sa faca pasul cel mare, ca sa zic asa. 




Dr. Phil este din Texas si da, este un tip conservator, ca si majoritatea celor din Texas, despre care se afirma adesea ca este cel mai conservator stat american, cei de acolo votand partidul republican cam la fel cum voteaza cei din Oltenia PSD-ul. Cu alte cuvinte, este intr-adevar remarcabil modul in care dr Phil a incercat sa isi mentina neutralitatea si obiectivitatea in aceasta situatie. Cu toate acestea, el a avut grija sa aduca fata in fata persoane care reprezinta punctul de vedere conservator astfel incat dezbaterea care s-a nascut a fost una interesanta si aprinsa pe alocuri. Am sa va redau in cele ce urmeaza o sinteza a celor afirmate de fiecare dintre parti urmand ca in final sa imi exprim o opinie personala cu privire la acest fenomen. 

  • PENTRU SOLOGAMIE ~ Este un angajament pe care ti-l iei fata de tine insuti si care presupune o atitudine constructiva, auto-protectoare si plina de intelegere fata de propria persoana. Ne ajuta sa cultivam o relatie pozitiva cu sine, de respect si apreciere, de care avem nevoie fiecare dintre noi si fara de care sanatatea noastra psihica ar deveni problematica. Ceremonia in sine este neconventionala dar asta nu inseamna ca nu putem sa ne bucuram de petrecere si de faptul ca aceasta persoana care se casatoreste cu sine, si-a gasit fericirea si implinirea, dorindu-si sa impartaseasca cu ceilalti aceasta realizare personala. Faptul ca isi da un pupic in oglinda, dupa ce si-a facut juramantul de credinta fata de sine si in fata comunitatii, poate parea straniu dar e doar un simbol. De asemenea, acest juramant de credinta nu inseamna ca persoana care s-a casatorit cu sine nu poate sa aiba relatii cu ceilalti, inclusiv relatii intime. Casatoria cu sine nu presupune o relatie exclusiva cu sine si nu este imoral sa te casatoresti ulterior cu un partener.
  • IMPOTRIVA SOLOGAMIEI ~ Ceremonia de casatorie cu sine este complet inutila si bizara, si, chiar daca avem nevoie de o doza de respect de sine si auto-apreciere, nu inseamna ca o buna relatie cu sine poate inlocui casatoria traditionala. Exista lucruri pe care asa zisa casatorie cu sine nu ti le poate oferi sau cel putin nu in forma pe care ti le ofera casatoria traditionala. Iar daca raportam totul la societate si ceea ce este perceput ca fiind normal si de dorit in sanul acesteia, casatoria cu sine devine ceva absurd si ridicol, care seamana mai mult cu o inmormantare (o singura persoana in centrul atentiei). Societatea nu poate intelege asa ceva si nici n-ar trebui sa o faca. Sarutul in oglinda seamana izbitor cu sarutul pe care si-l da Narcis din mitologia greaca si simbolizeaza incapacitatea de a relationa, grandomania si lipsa empatiei fata de ceilalti. 

Dupa cum vedeti, fiecare dintre parti isi are propriul punct de vedere, bine conturat si sustinut de principii de interpretare mai mult sau mai putin de legitime. Eu personal cred ca fiecare punct de vedere are ceva de oferit. Cu toate acestea, inclin sa acord ceva mai mult credit celui care respinge nu atat sologamia in sine cat a face din aceasta o chestie demna de centrul atentiei intr-o ceremonie nuptiala. Este minunat faptul ca esti dispus sa iti acorzi respect, iubire neconditionata si apreciere. Consider ca ducem lipsa de asa ceva si este nevoie de anumite eforturi de promovare a acestor concepte care tin de sanatatea noastra psiho-emotionala. 

Cu toate acestea, societatea umana (nici macar cea americana) nu este pregatita pentru o ceremonie nuptiala revolutionara prin care ne casatorim cu propria persoana. Ar putea exista un grup de prieteni si cunostinte care sa ia aceasta petrecere tematica ca pe o gluma si sa se simta bine, ca la orice petrecere tematica, dar este foarte posibil ca unii dintre ei sa ramana cu impresia ca esti o tinta buna pentru orice moment cand nu au de cine sa faca haz. Cu alte cuvinte, oricat ai incerca sa revolutionezi societatea, pana cand revolutia ta va deveni una reusita, ai de tras, ai de indurat si ai nevoie de suficienta tarie de caracter pentru a infrunta astfel de atitudini. Iar aici, da, putina auto-sustinere devine o chestie existentiala! In fond, stiti cum se spune... nu-ti face nevoile impotriva vantului! 

Ca o concluzie a acestui articol, as zice ca nu este usor si nici distractiv sa fii revolutionar. Societatea umana nu este pregatita pentru a trata cu respect minoritatile, pe cei care se abat de la norma si traditie in ciuda eforturilor unora dintre noi. Ai optiunea sa iti traiesti discret soarta de a fi diferit dar si optiunea sa faci nunta, sa atragi atentia asupra ta si sa te expui. Poate ca singuratatea nu este obligatoriu o dovada de narcisism si lipsa a abilitatilor de relatie ci doar un rezultat al unei conjuncturi dificile si al faptului ca este destul de greu sa atragi un partener compatibil cu stilul tau de viata. Cu toate acestea, risti sa fii gresit inteles si se gaseste mereu cineva care sa sara la concluzii in ceea ce te priveste. 

Cu alte cuvinte, daca vreti sa faceti o nunta, asumati-va responsabilitatea pentru riscurile aferente! Pentru cunoscatorii de limba engleza, daca doriti sa urmariti intreg episodul care trateaza subiectul casatoriei cu sine, puteti accesa acest link - Casatorie cu Sine, Dr. Phil.








(1) Imaginea Woman in White Dress, de Red Heart Li, via Pexels

(2) Wikipedia, (acc. 19.02.2023), Narcissus (mythology), website: Wikipedia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu