Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

luni, 13 februarie 2023

Ce Este Copium?

Facem o multime de lucruri pentru a gestiona durerea. Printre acestea, luam copium. Probabil ca daca esti tanar, ai intalnit acest termen sau chiar il folosesti in mod curent pentru a ridiculiza pe cate cineva. Dar oare stii chiar totul despre copium? Daca nu esti tanar, afla totul despre copium in acest articol. 



☆ ☆ ☆


Imi plac multi dintre termenii pe care ii putem gasi in dictionarul urban si gasesc ca ei reflecta adesea niste fenomene cat se poate de serioase care privesc modul cum functioneaza societatea sau anumite segmente de populatie din cadrul acesteia. Daca acesti termeni ar fi tratati cu mai multa atentie si seriozitate, nu vad de ce nu ar putea deveni intr-o buna zi parte din dictionarul de Psihologie LaRousse. Unul dintre acesti termeni este acela de copium. Si da, este evident faptul ca el provine din condensarea a doi termeni: to cope (a gestiona) si opium (substanta administrata pentru pacientii cu dureri si care poate produce dependenta cu destul de multa usurinta). 

Copium ~ (jargon de internet, neologism, peiorativ, folosit pentru a ridiculiza) Se refera la un opiaceu metaforic si fictiv pe care ti-l administrezi pentru a gestiona situatiile in care te confrunti cu pierderea. Wiktionary

Copium ~ a te minti pe tine insuti in scopul de a gestiona ceva. Urban Dictionary 1

Copium ~  un opiaceu metaforic pe care ti-l administrezi atunci cand te confrunti cu pierderea sau infrangerea, in special in domenii precum sportul, politica sau alte contexte tribale. Efectele pot include dar nu se rezuma la rationalizari extreme, teorii stranii ale conspiratiei, furie extrema indreptata impotriva celuilalt, acuzatii neconvingatoare de frauda, abuz de sistem si respingere a sistemului ca intreg. Urban Dictionary 2


Cred ca va puteti face o parere cu privire la ce anume inseamna acest termen dar am sa va ofer si niste exemple, pentru a observa care este nevoia din care a izvorat acest termen. 

  • Persoana X: Linia parului meu este ok. Persoana Y: Ai luat copium prietene. 
  • Suporterii candidatului pierzator pretind ca pierderea alegerilor nu a fost legitima si afirma faptul ca aceasta se datoreaza unor interventii straine si fraudei electorale. In mod clar au luat copium!
Cu alte cuvinte, atunci cand cineva nu raspunde prea bine la pierdere sau infrangere, facand afirmatii lipsite de fair play si incercand sa te priveze de bucuria victoriei, poti la randul tau sa il ironizezi si sa il ridiculizezi, aducandu-l in mod simbolic la nivelul narcomanilor. Fiind incapabili sa suporte realitatea cu limitele ei, cu infrangeri si pierderi, ei isi administreaza niste copium pentru a-si pastra stima de sine si a depasi durerea si chinul, chiar si daca, in esenta, ei nu fac altceva decat sa se refugieze intr-o poveste sau intr-o fantezie, cam la fel cum fac si narcomanii adevarati care se refugiaza intr-o iluzie.

Dar pe masura ce intelegem mai bine acest termen, ne dam seama ca exista foarte multe lucruri pe care noi oamenii le facem pentru a gestiona durerea pierderii sau a infrangerii. Altfel spus, acest copium este doar o fateta a unui fenomen psihologic bine-cunoscut si care tine de nevoia noastra de a gestiona, intr-un fel sau altul, pierderea si durerea. Din categoria lucrurilor pe care le facem pentru a gestiona durerea fac parte mecanismele de aparare (vezi psihanaliza freudiana) dar si mecanismele de coping care reprezinta un nivel superior al luptei cu durerea pierderii prin faptul ca implica deliberare si constientizare.




Mecanisme de aparare ~ procese mentale initiate inconstient in scopul evitarii conflictului si anxietatii

  • Negarea ~ respingerea anumitor adevaruri sau realitati ca o incercare inconstienta de a gestiona durerea, anxietatea sau trauma. Ex: nu am probleme cu alcoolul, s-a intamplat sa vin baut la munca doar de vreo 2 ori.
  • Proiectia ~ tendinta de a te lasa influentat de propriile nevoi, valori sau conceptii atunci cand interpretezi o situatie cauzatoare de anxietate. Ex: ceilalti intentionau sa ma atace deci am pornit razboiul impotriva lor
  • Rationalizarea ~ reprezinta reinterpretarea anumitor situatii care genereaza sentimente neconfortabile de vinovatie astfel incat atentia sa fie distrasa de la propriile actiuni ori in scopul de a genera impresia de corectitudine si lipsa vinovatiei. Ex: totusi, altii fura cu acte in regula.
  • Sublimarea ~ reprezinta canalizarea energiei mentale asociata unor trairi neplacute intr-un sens pozitiv si social acceptabil. Ex: devii autor de fictiune si scrii carti despre pedepsirea celor care te-au umilit
  • Deplasarea ~ Tendinta inconstienta de a ne transfera energia psihica negativa de la o persoana sau obiect catre o alta, mai convenabila. Ex: cineva ti-a stricat ziua la serviciu (seful) iar acasa iti versi nervii pe cineva mai slab decat tine (partenera de viata).

V-am oferit doar cateva exemple de mecanisme de aparare dar tineti cont ca acestea sunt extrem de multe, din moment ce modurile in care oamenii reactioneaza in fata stresului si a pierderii sunt deosebit de variate. Dintre aceste mecanisme de aparare cred ca v-a atras si dvs atentia negarea fiindca, daca te gandesti bine, acest copium despre care vorbeste dictionarul urban, nu este altceva decat o negare. De asemenea, ne-a atras atentia si proiectia, fiindca, la fel ca si in cazul copiumului, atribuim celorlalti niste calitati si interpretam actiunile lor intr-un anumit mod care ne este caracteristic. 

Ceea ce doresc sa scot in evidenta este faptul ca cei care vorbesc pe internet despre copium, nu au descoperit absolut nimic nou. Daca au aceasta senzatie este pentru ca nu au citit suficienta psihanaliza, nu-i asa? Si mai doresc sa precizez un lucru, in ciuda numelui copium, acesta nu este o strategie de coping ci mai curand un mecanism de aparare, avand trasaturile acestuia: este inconstient si are scopul de a ameliora starile noastre emotionale, cu mai mult sau mai putin succes. 

Cand vorbim despre mecanismele de coping, trebuie sa mentionam strategiile de coping focalizate (constient) pe problema (iei decizia sa faci ceva pentru a rezolva problema care iti cauzeaza stresul), cele focalizate pe emotie (alegi sa iti dedici timpul unor activitati care iti fac placere) sau cele focalizate pe gandire (alegi sa interpretezi situatia intr-un mod diferit pentru a ameliora starile tale emotionale in situatii care nu pot fi schimbate). 

Ca o concluzie, cred ca este clar faptul ca mintea umana este un instrument extrem de puternic pe care il putem folosi pentru a ne gestiona starile emotionale negative. Si nu in ultimul rand, poate ca in fabula Vulpea si Strugurii, insasi vulpea se minte pe sine pentru a gestiona durerea si pierderea. In fond, aceasta este definitia copiumului! 








(1) Imaginea Skeleton, de Andrea Piacquadio, via Pexels

(2) Wiktionary, (acc. 12.02.2023), Copium, website: Wiktionary

(3) Urban Dictionary, (acc. 12.02.2023), Copium, website: Urban Dictionary

(4) Lhote, Jaquet, Ionescu, (2007), Mecanisme de aparare. Teorie si aspecte clinice, editura Polirom

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu