Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

sâmbătă, 22 octombrie 2022

Motivatie Intrinseca si Performanta

Alege un job pe care il iubesti si nu va mai trebui sa muncesti nicio zi din viata ta. Ar putea fi acesta marele secret al persoanelor care dispun de o motivatie puternica? Sa faci ceva care iti face placere, indiferent care sunt recompensele materiale pe care ti le ofera?


☆ ☆ ☆


Cred ca fiecare dintre noi s-a aflat in situatia de a-si propune ceva, fie doar si pentru ca este la moda sa ai ceea ce se numeste New Year Resolution, adica o promisiune pe care ti-o faci sau un angajament pe care ti-l iei sa procedezi diferit in noul an. Si de asemenea, fiecare dintre noi s-a aflat in situatia de a renunta la ceea ce si-a propus, ca urmare a tot felul de factori care intervin pe parcursul acestui proces si care ne schimba prioritatile, le rastoarna, le schimonoseste in fel si chip. 

Dintre factorii mentionati in aceasta categorie se afla lucruri precum 
  • FRICA ~ sau anxietatea cu privire la nou si posibilitatea ta de a face fata provocarilor 
  • INFLUENTELE SOCIALE NEGATIVE ~ sau un efect de contagiune care poate fi pozitiv, daca ai in jur persoane cu motivatie puternica dar la fel de bine poate fi negativ 
  • O FIRE MULTUMITA ~ faptul ca esti prea usor de multumit nu reprezinta un atu atunci cand doresti sa iti depasesti conditia
  • EPUIZAREA ~ faptul ca eforturile asociate sarcinii respective par a fi prea mari, mult mai mari decat ai apreciat la inceput
  • PLICTISEALA ~ fie din cauza ca te regasesti cu greu in respectiva activitate, fie pentru ca activitatea in sine este monotona, fie pentru ca este o trasatura de personalitate
  • SUPRA-SOLICITAREA ~ ai prea multe pe cap ca sa mai conteze ceea ce ti-ai propus la inceputul anului
Cu alte cuvinte, exista un intreg ecosistem de factori pe care trebuie sa ii gestionam, sa ii combatem, de care sa fim constienti si pe care sa ii tinem sub control. Dintre acesti factori as nominaliza unul care-mi pare esential si care ii cuprinde pe toti ceilalti fiindca se leaga de felul cum ne reprezentam mental situatia. Cred ca intre o persoana cu o motivatie puternica si una cu o motivatie slaba exista o diferenta la nivel mental. Persoana cu motivatie puternica are convingeri stabile in timp, s-ar putea chiar spune ca are idei fixe si o reprezentare a situatiei care nu este usor modificabila de factorii care intervin pe parcurs. 




In contrast cu aceasta, persoana cu motivatie slaba dispune de o anumita flexibilitate a convingerilor si a reprezentarii situatiei cu care se confrunta, fiind usor influentabila de factorii situationali. Flexibilitatea aceasta nu este de bun augur pentru motivatie fiindca ea are drept rezultat demobilizarea si scaderea capacitatii de a ne focusa pe sarcina. Schimbarea reprezentarii mentale care survine la persoanele cu motivatie slaba este explicabila (priviti factorii pe care i-am enumerat mai sus). Adevarata provocare este sa intelegem de ce persoanele cu motivatie puternica nu isi schimba pur si simplu perspectiva, in ciuda tuturor factorilor care apar?

Banii nu reprezinta un factor motivational. Banii si recompensele materiale nu ma entuziasmeaza si nici nu determina sa joc mai bine. Eu sunt fericit doar pentru ca am o minge la picior. Motivatia mea vine din faptul ca joc jocul pe care il iubesc. Daca nu as fi fost platit sa fiu un jucator profesionist as fi jucat fotbal de placere. – Lionel Messi.


Vorbim aici despre motivatia intrinseca - acel tip de motivatie in care recompensa si satisfactia sunt asociate activitatii pe care o practici la un nivel de performanta superior. Numeroase studii in domeniul psihologiei motivatiei scot in evidenta faptul ca persoanele care beneficiaza de existenta motivatiei intrinseci nu doar ca reusesc sa execute sarcinile respective la un nivel de performanta superior dar in acelasi timp sunt si dispuse sa faca sacrificii, sa lucreze peste program, fiind niste angajati mai stabili in timp decat restul angajatilor si traind cu convingerea ca viata lor are sens.

Singura situatie in care motivatia intrinseca dauneaza performantei este legata de sarcinile pentru care nu exista motivatie intrinseca, in sensul ca acestea nu pot concura in ce priveste interesul pe care il trezesc si recompensele pe care le ofera cu activitatea pentru care exista motivatie intrinseca. In ce priveste motivatia intrinseca si posibilitatea noastra de a ne bucura de existenta ei in activitatile pe care le practicam, exista doua studii despre care se face mentiune pe situl APA.

  • SUBESTIMAM ADESEA MOTIVATIA INTRINSECA ~ Un studiu a demonstrat faptul ca avem tendinta sa subestimam capacitatea noastra de a ne bucura de o sarcina aparent plictisitoare iar cand suntem realmente angajati in rezolvarea acesteia, ea se dovedeste a fi mai interesanta decat am apreciat la inceput.
  • PREZENTA RECOMPENSELOR EXTERNE POATE DAUNA ~ Un alt studiu demonstreaza faptul ca in situatia in care primim o recompensa externa (bani) pentru a mari performatele intr-o activitate pe care o consideram interesanta (deci pentru care exista motivatie intrinseca), performantele au tendinta sa fie mai modeste decat daca ne-am multumi sa practicam acea activitate doar pentru ca ne face placere. Trebuie sa-i fi fost greu lui Leo Messi sa primeasca bani pentru ceva ce ii facea placere oricum si totusi a gasit o cale

Dupa ce am facut aceasta pledoarie pentru motivatia intrinseca, ne ramane sa ne intrebam daca nu cumva ne-am ales gresit profesiile si provocarile. Dar dincolo de asta, stiti ca eu cred in discursul interior iar uneori putem sa folosim acest discurs interior pentru a ne schimba perceptia asupra situatiilor: spre exemplu, ne putem spune noua insine ca o sarcina pare plictisitoare dar daca incepem sa o executam ea va deveni interesanta si distractiva. De altfel exista dovezi stiintifice in acest sens! Exista o multime de lucruri pe care ni le putem spune noua insine pentru a ne pune in starea necesara performantei si chiar va recomand sa faceti asta. 

In ce priveste acea flexibilitate in gandire a celor cu o motivatie slaba, in anumite situatii poate fi un avantaj fiindca nu suntem mereu echipati corespunzator pentru anumite sarcini pentru care ne si pierdem motivatia. Da, uneori chiar este bine sa iti pierzi motivatia pentru ceva care nu da rezultate (vezi Putin in Ucraina). Suntem muritori si avem resurse limitate de timp, bani, relatii sau oportunitati. Cand toate resursele noastre sunt sacrificate pentru un vis care are tendinta sa ramana un vis, oricat de mult am lupta sa il transformam in realitate, poate ar fi mai bine sa ne dezvoltam acea flexibilitate. Uneori a te recunoaste invins este un castig in sine. 








(1) Imaginea Money Falling, de RODNAE Productions, via Pexels

(2) Clearancejobs, (acc. 22.10.2022), 8 forces that undermine your motivation, website: Clearancejobs.com

(3) Business Insider, (acc. 22.10.2022), Leo Messi would play for nothing, website: BusinessInsider.com

(4) IO at Work, (acc. 22.10.2022), When does intrinsic motivation lead to worse job performance, website: IOatWork.com

(5) Work Stars, (acc. 22.10.2022), Studies highlighting the power of intrinsic motivation, website: WorkStars.com

(6) APA, (acc. 22.10.2022), The science of motivation, website: APA.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu