Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

sâmbătă, 29 octombrie 2022

Cu Putin la Psiholog

Doua amintiri din copilaria lui Vladimir Vladimirovich Putin pe care le-am intalnit intamplator intr-o carte publicata de acesta in anul 2000 mi-au provocat interesul si m-au facut sa-mi pun intrebari. Daca m-ar fi interesat Putin in anul 2000, oare as fi reusit sa prevad ce avea sa devina?



☆ ☆ ☆


Tehnicile proiective in revelarea si analiza personalitatii se bucura si azi de o popularitate crescuta in domeniul psihoterapiei si al conslierii psihologice, in ciuda faptului ca tindem catre mai multa obiectivitate si standardizare in testarea psihologica iar tehnicile proiective sunt tributare subiectivitatii psihologului. Aceasta popularitate nu este intamplatoare: ceea ce porneste ca o solicitare adresata creativitatii artistice a clientilor, pentru a destinde si a dezinhiba, ajunge sa scoata in evidenta temele centrale ale personalitatii clientului respectiv.

Termenul de proiecţie a fost folosit pentru prima dată de către S. Freud, în lucrarea sa Psihonevrozele de apărare (1894). Freud îi dădea termenului semnificaţia unui mecanism de apărare prin intermediul căruia un subiect expulzează din sine şi localizează în altcineva calităţi, emoţii, dorinţe, pe care nu le cunoaşte ori le refuză în sine însuşi.

Un sens mult mai apropiat de preocupările psihoterapiei este cel clarificat de către Dumitraşcu: proiecţia este tendinţa oamenilor de a fi influenţaţi de trebuinţele, emoţiile şi structura lor psihologică de ansamblu, în interpretarea realităţii, ori de câte ori câmpul peceptiv prezintă o anumită ambiguitate.

In Psihoterapia Adleriana, instrumentele fundamentale de evaluare a personalitatii sunt Amintirile Timpurii, Metafora si Analiza Viselor. Toate acestea sunt tehnici proiective, avand urmatoarele caracteristici:

  • SARCINA VAG DEFINITA ~ in cazul amintirilor timpurii sarcina este sa reproducem o amintire din copilarie, mai exact o intamplare distincta survenita inaintea varstei de 10 ani. In mod ideal relatarea ar trebui sa contina textul: "Intr-o zi s-a intamplat..."
  • SUBIECTUL NU CUNOASTE SEMNIFICATIA RASPUNSURILOR SALE ~ el va colabora deci la aceasta sarcina aparent banala, fara sa-si dea seama cat de multe lucruri transmite despre sine, pe care altfel nu le-ar putea comunica cu aceeasi sinceritate si limpezime. 
  • O DOZA DE SUBIECTIVITATE IN INTERPRETARE ~ deoarece interpretarile, desi pot fi similare daca sunt reluate de un alt psiholog, poarta totusi amprenta psihologului, acesta avand rolul de a sintetiza si a da sens relatarilor respective. 

Memoria umana, ca si atentia sunt procese psihice profund selective. Imaginati-va ca din noianul de intamplari la care am fost martori sau protagonisti pana la varsta de 10 ani am selectat doar cateva pe care sa le retinem, sa le tezaurizam si sa le folosim. Faptul ca am retinut aceste intamplari si nu altele este de o importanta colosala pentru structura personalitatii umane. Prin informatiile pe care ni le furnizeaza despre sine, despre lume, despre bine si rau, si despre ceea ce poate sa faca o persoana ca noi intr-o lume ca aceasta, ele ne ajuta sa facem alegeri, sa urmarim scopuri si sa atribuim semnificatie intamplarilor actuale. 

Cu alte cuvinte, fiecare intamplare din copilarie reprezinta o bucatica din harta lumii pe care noi o folosim in prezent pentru a ne orienta in cadrul realitatii sociale. Si pentru ca in tot anul acesta ne-a preocupat Vladimir Putin, din perspectiva sanatatii sale mentale, nu-i asa, voi incerca sa va prezint modul in care se lucreaza cu amintirile timpurii in psihologia adleriana pornind de la 2 amintiri timpurii pe care presedintele Federatiei Ruse le-a facut publice, fiind relativ bine cunoscute. Abia astept sa descopar ce anume transmit cele doua amintiri! 

  • AT 1: Cand karatele au devenit populare si cand scolile de karate de toate felurile au inceput sa apara, noi le vedeam ca si intreprideri de produs bani. Pe de alta parte noi nu plateam niciodata pentru lectiile noastre (de judo). Noi toti proveneam din familii sarace. Din moment ce lectiile de karate costau bani, copiii care le urmau credeau ca ei sunt clasa privilegiata. Intr-o zi am mers la sala cu Leonid Ionovich, antrenorul senior din Trud. Practicantii de karate se aflau inca pe saltea desi era randul nostru. Leonid s-a dus la antrenorul lor si i-a spus ca era timpul ca noi sa incepem atrenamentul. Antrenorul de karate l-a ignorat total. Asa ca Leonid, fara sa-i mai spuna nimic, l-a apucat si l-a trantit, l-a luat si l-a scos de pe saltea. Tipul isi pierduse cunostinta. Apoi Leonid s-a intors catre noi si ne-a spus sa mergem sa ne ocupam pozitiile. Cam aceasta era atitudinea noastra fata de karate. 

Sentiment pregnant: Forta, afirmare, revansa

Moment pregnant: Folosirea fortei de catre antrenor

Tema amintirii: conflictul, stabilirea limitelor

Problema: nu ni se respecta drepturile

Raspuns: apelam la forta, umilim adversarul

Calitati: dorinta de afirmare, curajul, iubeste dreptatea, nu se lasa umilit

Interes social: nepasare fata de interesul celuilalt, considera ca are scuza

Imagine de sine: urmaresc si invat de la cei mai buni

Ideal de sine: curajos, agresiv, dominator, puternic, rezolva problemele prin forta

Etica (Valori): este bine sa-i calci in picioare pe cei care nu te respecta

Weltbild: lumea este nedreapta si insensibila, plina de conflicte

Metamesaj: intr-o lume nedreapta apelezi la forta pentru a-ti rezolva problemele


  • AT 2: Am primit o lectie scurta dar rezistenta in timp in ce priveste semnificatia ideii de a fi incoltit. Erau multimi de sobolani chiar la intrarea in cladirea unde locuiam. Eu si prietenii mei obisnuiam sa-i fugarim cu betele. Intr-o zi am vazut un sobolan mare si l-am urmarit pe hol pana l-am inghesuit intr-un colt. Nu avea pe unde sa fuga. Dintr-o data s-a dezlantuit si s-a aruncat catre mine. Am fost surprins si ingrozit. Acum sobolanul ma fugarea el pe mine. Sarea pe scari si din fericire am fost mai rapid decat el si am reusit sa ii trantesc usa in nas. 

Sentiment pregnant: groaza, uimire, pierderea controlului

Moment pregnant: cand sobolanul incoltit s-a aruncat catre Vladimir Putin

Tema amintirii: pierderea controlului, conflictul, confruntarea

Problema: am pierdut controlul

Raspuns: voi fi mai rapid decat adversarul si ma voi proteja de acesta

Calitati: abilitate, rapiditate in gandire si actiune, gaseste solutii in situatii critice

Interes social: se afla in conflict cu restul, dispret, cruzime, repulsie fata de adversar

Imagine de sine: sunt agresiv, crud, competent, plin de resurse

Ideal de sine: a domina adversarul, a te proteja de adversar

Etica (Valori): in viata este bine sa fii rapid, sa gasesti solutii, sa neutralizezi adversarii

Weltbild: lumea este un loc plin de adversari dezgustatori, pericole si conflicte

Metamesaj: daca esti suficient de abil si de rapid, te poti proteja de adversar


Dupa cum observati din aceste repere de analiza, se profileaza o structura de personalitate profund conflictuala si agresiva care foloseste orice pretext pentru a te pune la punct atunci cand ii oferi ocazia sa o faca. Exista o hipersensibilitate la lipsa de respect pe care o manifesta ceilalti. Aceasta lipsa de respect este luata drept scuza pentru a umili, fara a tine cont de proportionalitatea mijlocelor folosite sau de ideea de asertivitate. Cred ca tot ceea ce ne povesteste Putin despre copilaria sa explica foarte bine comportamentul sau actual, inclusiv fata de adversarii politici din Rusia, carora le inchide o usa in nas (cea de la penitenciar, sau chiar de la cavou). Ideea de lupta pe viata si pe moarte, lipsita de orice reguli, altele decat regulile junglei este o tema recurenta si pare ca ea explica foarte bine de ce acolo unde este Putin este si conflictul, inclusiv cel armat. 

Un joc pe care il faceam in timpul workshopurilor tinute de profesorul de la scoala Adleriana din Chicago, dr. Paul Rasmussen, presupunea ca dansul sa ne relateze amintirea timpurie iar noi sa incercam sa intuim pentru ce anume venise clientul respectiv la psiholog. In cazul celor 2 amintiri timpurii de mai sus, daca nu as sti absolut nimic despre Putin, cine este si cu ce se ocupa, as spune ca un astfel de client poate prezenta ideatie paranoida si neintelegeri cu colegii de lucru (vezi tema conflictului) sau este cunoscut pentru impulsivitate si lipsa auto-controlului (vezi solutia radicala a profesorului de judo Leonid). 





Ar putea fi un student sau un elev care isi bate colegii sau ar putea fi chiar un detinut care invata de la psihologul penitenciarului ca in viata mai exista si alte solutii decat forta bruta si fara-de-legea, desi considera ca are cele mai bune scuze din lume pentru a folosi astfel de mijloace. Mentalitatea de sef al mafiei este destul de limpede si se exprima in viziunea cinica cu privire la nedreptatea si insensibilitatea lumii care iti ofera scuza perfecta pentru a fi nedrept si insensibil la randul tau sau a regla orice neintelegere prin intermediul brutalitatii. In aceeasi ordine de idei, in viziunea lui Putin, ceilalti sunt intotdeauna adversari ce trebuie redusi la tacere (rapid, fara batai de cap inutile, fara diplomatie, fara asertivitate), si nu parteneri cu care sa poti coopera si sa evoluezi impreuna cu ei. 








(1) Imaginea Protest Against Russian War on Ukraine, de Katie Godowski, via Pexels

(2) Putin, V.V., First Person: An Astonishingly Frank Self-Portrait by Russia's President, (Mai 5, 2000), Public Affairs Reports

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu