Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

joi, 22 septembrie 2022

Stresul (NU) Ne Doboara

Este adevarat: stresul are o influenta asupra sanatatii noastre fizice si psihice. Dar nu ar trebui sa subestimam factorii stilului de viata. Ameliorarea stilului de viata este cel putin la fel de importanta ca si gestionarea adecvata a factorilor de stres.



☆ ☆ ☆


Dupa cum ati observat, fiecare dintre noi are cateva credinte stranii care ne fac nu doar diferiti unii de altii dar si influenteaza modul in care se desfasoara viata noastra, alegerile pe care le facem si consecintele pe care le suportam. Cele mai importante dintre aceste consecinte sunt acelea care privesc sanatatea noastra fizica si mentala, caci ce este mai dramatic pentru om decat pierderea sanatatii? Blogul Psihopedia si-a facut un obicei din a pune in lumina cele mai raspandite mituri urbane care ne influenteaza existenta si, desigur, starea de sanatate de care ne bucuram. 

Azi mi-am propus sa vorbesc despre credinta potrivit careia stresul este principala cauza a imbolnabirilor. Ei bine, exista ceva adevar aici, caci nu degeaba exista domeniul medicinei numit Psihosomatica, dar mi-e teama ca multi dintre noi au luat aceasta realitate drept scuza pentru a-si permite un stil de viata si in special o alimentatie care nu tine cont de absolut nimic. Voi incerca sa sintetizez aceasta credinta in cele ce urmeaza:

Bolile precum diabetul sau cancerul sunt cauzate de furie si problemele in familie. Atunci cand ne certam si tipam unii la ceilalti, rezultatul este o boala precum diabetul. 


 In primul rand, de fiecare data cand vorbim despre etiologia unei boli ajungem la explicatii multi-factoriale, indiferent ca vorbim despre o boala a corpului fizic sau despre o boala psihica. Cu alte cuvinte, exista intotdeauna mai multi factori care interactioneaza pentru a ne aduce la un anumit rezultat. In ciuda progreselor stiintei nu am reusit inca sa izolam acesti factori cauzali pentru a putea spune cu certitudine care este ponderea fiecareia dintre cauze in etiologia bolilor. Este cert insa faptul ca o explicatie precum cea citata mai sus nu poate fi luata in serios, fara a mentiona restul factorilor implicati.



Iata care sunt factorii luati in calcul in etiologia celor mai multe dintre boli, inclusiv a celor psihice:

  • MOSTENIREA GENETICA ~ (tipul de sistem nervos mostenit, posibilitatile sistemului imunitar, anumite vulnerabilitati genetice, etc) La acest capitol nu sunt prea multe de facut, din moment ce ai castigat sau nu loteria genelor, desi, mai nou exista teoria potrivit careia stilul de viata poate influenta in bine (dar si in rau) modul in care bagajul genetic ne ajuta pe noi, dar si pe urmasii nostri, acesta producand anumite schimbari in configuratia genelor.
  • STILUL DE VIATA ~ (alimentatie, miscare, odihna) - pe langa toate problemele pe care le cauzeaza alimentatia de tip fast food, aceasta este asociata si cu depresia, potrivit unui studiu realizat in Spania. De asemenea, un studiu realizat in Australia demonstreaza faptul ca riscul de a dezvolta depresie si ideatie suicidala creste direct proportional cu [virgula] cantitatea de sucuri (soft drinks) consumate pe zi. 
  • FACTORII DE STRES ~ Vorbim aici, la modul general, despre tot ceea ce reprezinta o schimbare a modului cum se desfasoara viata noastra: pierderea unui membru al familiei, schimbarea scolii sau a serviciului, pierderea serviciului sau o unei relatii precum si prezenta riscului legat de astfel de lucruri. 
  • MODUL CUM GESTIONAM STRESUL ~ Prezenta factorilor de stres in viata noastra este asociata conditiei umane si nu putem preintampina si nici elimina astfel de factori. In ciuda acestui fapt, putem invata sa gestionam mai bine stresul produs de acestia prin tot felul de strategii despre care voi vorbi spre finalul articolului. 


Dupa cum am incercat sa va sugerez, pana si bolile psihice par a avea o legatura cu alimentatia noastra, desi, s-ar putea argumenta aici faptul ca exista factori cognitivi si legati de modul de a gestiona stresul care atarna mai greu decat dieta in sine. Dar intrebati-va cat de importanti sunt factorii legati de stilul de viata in ce priveste bolile corpului fizic daca aceastia sunt asociati inclusiv cu sanatatea mentala! Nu doresc sa va povestesc despre toate studiile prin intermediul carora s-au stabilit legaturi intre alimentatie sau sedentarism si diabet, cancer si alte boli care aduc atata suferinta in viata noastra dar fiti convinsi ca ele exista si sunt usor de gasit la o cautare pe internet. 


Revenind la Psihosomatica si la modul in care stresul ne influenteaza intr-adevar sanatatea fizica, nu mai este o simpla ipoteza aceea ca in realitate factorii de stres pe care ii gestionam in mod deficitar produc o slabire a auto-controlului si o conduita de risc in ce priveste stilul de viata (alimentatie, odihna, miscare) pe care o putem aduce in discutie atunci cand vorbim despre legatura intre stres si imbolnavire. Altfel spus, nu stresul in sine produce cele mai grave consecinte asupra sanatatii noastre ci faptul ca, atunci cand il gestionam in mod deficitar, acesta ne face nepasatori in ce priveste stilul de viata (ce, cat si cum ne alimentam sau regimul de miscare raportat la consumul de alimente cu aportul lor energetic si nutritiv). 


Fiindca, cel putin in orasul Brasov pare sa fi venit iarna, este cunoscuta afectiunea psihica numita Tulburarea Afectiva Sezoniera sau Depresia de Iarna care ii afecteaza pe cei meteosensibili. Este interesant faptul ca unul dintre simptomele acestei tulburari este tocmai tendinta de a consuma alimente de tip fast - food. Putem deci vorbi despre un cerc vicios: depresia ne impinge catre alimente de tip fast food in timp ce acestea din urma nu ne salveaza de depresie, dimpotriva. Din pacate, ele ne protejeaza cu atat mai putin de afectiuni precum diabetul, cancerul sau sindromul metabolic. 


Sindromul metabolic reprezinta o categorie de boli care se produc impreuna si care cresc riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral (AVC) si diabet de tip 2. Sindromul metabolic se refera la prezenta a cel putin 3 dintre urmatoarele afectiuni: hipertensiunea arteriala, toleranta scazuta la glucoza, excesul de grasime ponderala in jurul taliei, niveluri peste normal ale trigliceridelor si nivele scazute ale colesterolului bun. Daca ai doar una dintre aceste afectiuni nu inseamna ca suferi de sindrom metabolic. Insa inseamna ca ai un risc mai mare de boala severa. Iar daca dezvolti mai multe boli din aceasta categorie, riscul de complicatii, precum diabetul de tip 2 si bolile cardiovasculare, este si mai crescut. Daca suferi de sindrom metabolic sau de una din componentele sale, schimbarile majore in stilul de viata pot sa intarzie si chiar sa previna dezvoltarea problemelor de sanatate severe. Sursa: ReginaMaria.ro


Asa cum am promis, va prezint in continuare cele 3 tipuri de strategii de lupta cu stresul.


  • Strategiile centrate pe evaluare ~ sunt acele mecanisme de coping care implică schimbarea mentalitatii sau efortul de schimbare a atitudinii mentale fata de o anumita problema. Spre exemplu, in loc sa suferim pentru ca ceva frumos s-a terminat, putem sa ne bucuram pentru ca a existat. Sau in loc sa ne gandim la calitatile unui fost partener, ne gandim la defectele sale, ceea ce ne poate ajuta sa depasim durerea despartirii. 
  • Strategiile centrate pe problema ~ sunt cele care modifica comportamentul persoanei. Un bun exemplu în acest sens este să inveti ceva nou, sa implementezi o solutie, sa actionezi pentru a influenta un anumit rezultat. De exemplu sa inveti sa gatesti in loc sa te lasi prada deznadejdii ca vei fi judecata.
  • Strategiile centrate pe emotie ~ includ alterarea emotiilor cuiva pentru a tolera sau elimina stresul. Exemplele includ distragerea atenției, meditatia si tehnicile de relaxare. De asemenea, o excursie, o vizita la prieteni sau un serial pe Netflix. Principiul distragerilor este simplu: a face ceea ce iti face placere. Totusi, aceste strategii nu sunt potrivite pentru toate tipurile de factori de stres, ele reprezentand adesea doar o amanare a confruntarii cu problema.


Mesajul articolului de azi a fost, in esenta, acela ca factorii de stres ne pot face rau dar nu in masura in care credem noi si nu in modul in care ne imaginam. Mai mult decat factorii de stres ar trebui sa ne ingrijoreze efectul pe care factorii de stres il au asupra stilului nostru de viata (conduita de risc) si desigur, ar trebui sa ne ingrjoreze obiceiurile noastre alimentare pe care le imprumutam de la ceilalti fara sa ne intrebam care sunt avantajele si dezavantajele acestora pe termen lung. 








(1) Imaginea Woman With Sunglasses Holding Cans of Soda, de Mahdi Chaghari, via Pexels

(2) Science Daily, (acc. 22.09.2022), Link between fast food and depression confirmed, website: Sciencedaily.com

(3) National Library of Medicine, (acc. 22.09.2022), Soft drink consumption and mental health problems among adults in Australia, website: Pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu