Psihopedia va prezinta un basm terapeutic care merita atentia dvs. S-ar putea sa va regasiti si voi intr-una dintre cele doua galeti si sa descoperiti ca sensul vietii, fericirea si implinirea noastra sufleteasca depind in buna masura de felul cum interpretam lucrurile.
Printre diversele metode puse in valoare in cadrul psihoterapiei si a consilierii psihologice se afla si basmul terapeutic. Diferenta intre un basm terapeutic si un basm obisnuit este de multe ori neglijabila, in sensul ca atat basmul obisnuit cat si cel terapeutic incearca sa induca o anumita lectie de viata si respectiv o atitudine noua, diferita si in acelasi timp constructiva, in relatie cu provocarile de zi cu zi. Cu toate acestea, unele dintre basme, in special cele influentate de curentul romantic al literaturii, pot sa ne lase cu un bagaj de invataturi ... problematic. De aceea, ati putea avea surpriza ca un autor de literatura romantica sa gaseasca penibila sarcina de a confectiona un basm terapeutic. Da, vorbesc din experienta. LOL
In ultima vreme spre exemplu, avem de-a face acest curent social numit cancel culture si woke culture, care incearca sa scoata in evidenta problemele pe care le prezinta diversele opere literare la care generatii de-a randul s-au raportat cu pretuire si respect. Spre exemplu, am intalnit aceasta schimbare de atitudine fata de basmul Mica Sirena (de care am fost fascinant si eu ca si multi alti copii) cum ca basmul respectiv are o morala mai curand negativa, distructiva si care ar trebui tinuta departe de noile generatii: ca este acceptabil sa faci un pact cu o entitate malefica pentru a impresiona un partener romantic.
Un alt exemplu de basm celebru care are o morala problematica este Cenusareasa. Nici mai mult, nici mai putin, s-a afirmat despre Cenusareasa faptul ca ea ar transmite credinta ca o casatorie trebuie sa duca la fericire permanenta, pe termen nelimitat - ceea ce nu este adevarat, desigur, sau nu in masura in care intelegem din lectura basmului. Ei bine, nu stiu cati dintre copiii care au citit aceste basme s-au gandit fix la aceste lucruri. Poate ca exista o influenta dar este cert ca nu ar trebui sa ramanem la nivelul basmelor pentru copii, dimpotriva, pe masura ce crestem si acumulam cunostinte si experienta, sa descoperim lucruri noi despre casatorie si relatii, mai adaptate realitatii, asa cum de ex. aflam la un moment dat ca nu exista Mos Craciun, nu-i asa?
Este foarte posibil ca modul nerealist in care sunt prezentate lucrurile in astfel de basme sa creeze premisele unor crize, ale unor tulburari afective si ale unor conflicte intre adolescent si societate, atunci cand adolescentul descopera ca realitatile sale nu se potrivesc cu ceea ce a invatat el sau ea din povestile copilariei sale. De aici intrebarea de ce nu e totul perfect, asa cum este in basme? si de ce sunt eu diferit de eroii mei preferati? Este ceva gresit la mine? Este ceva gresit la aceasta lume? Cu toate acestea, lumea basmului terapeutic este una bine manichiurizata, din moment ce sunt strecurate mesajele constructive iar autorii de basme terapeutice intorc basmul pe toate partile si au grija sa nu fie transmisa nici cea mai vaga influenta negativa. Unii le vor gasi oricum dar merita incercat.
Probabil ca se mai pot spune lucruri despre diferentele intre basmul terapeutic si cel romantic dar ma voi opri aici. Doresc in schimb sa va prezint un basm terapeutic pe care l-am intalnit de curand. El are meritul ca transmite un mesaj realist si constructiv intr-o forma simpla si usor de inteles pe care va dau posibilitatea sa il descoperiti singuri in cele ce urmeaza.
A fost odata ca niciodata un taran care avea doua galeti. El folosea aceste galeti pentru a duce apa necesara treburilor casnice. Dar in timp ce una dintre galeti era buna si ducea apa pusa in ea fara a o risipi, cealalta era sparta si o mare parte din apa se scurgea pe jos. Galeata sparta era trista din aceasta cauza, fiindca stia ca nu poate sa-l ajute pe taran la fel ca galeata cea buna. Vazand tristetea galetii sparte, taranul lua galeata si o duse pe drumul pe care il facea zilnic cu cele doua galeti, pentru a duce apa. Dar de aceasta data drumul era facut pentru cu totul alt motiv: taranul i-a aratat galetii sparte toate plantele si florile care au crescut pe marginea potecii. "Uite cat de multa frumusete a creascut pe marginea drumului! Toate florile de aici au crescut datorita tie, fiindca le-ai oferit apa atunci cand nici macar nu stiai ca o faci!" Astfel, galeata cea sparta a inteles faptul ca nu trebuie sa fie perfecta pentru a-i ajuta pe ceilalti sa creasca.
Dupa cum spuneam mai sus, basmul terapeutic reprezinta o resursa unica in cadrul unei consilieri psihologice fiindca foloseste un instrument aparent banal si familiar cum este basmul, pentru a induce schimbari importante de atitudine la clientii de consliere psihologica. Basmul, ca si terapia prin intermediul amintirilor timpurii sau a viselor, este o componenta a terapiei prin metafora care consolideaza alianta terapeutica (client - consilier), pune in evidenta universul interior al clientului oferindu-i acestuia posibilitatea de a se identifica si a prelua mesaje noi si constructive. Desigur, acest tip de consiliere nu se optriveste oricarui client si nici oricarui psihoterapeut dar merita o sansa.
(1) Imaginea Children Holding Halloween Design Buckets, via Pexels
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu