Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

vineri, 9 septembrie 2022

Adevarul Special Rusesc

Daca este adevarat ca adevarul este relativ, inseamna ca pana si adevarul acestei afirmatii este relativ. Un articol in care mi-am propus sa analizez modul in care regimul de la Moscova impune adevarul rusesc special pentru a influenta perceptia asupra faptelor realitatii. 



☆ ☆ ☆


Cred ca fiecare dintre noi are lumea sa speciala, unde pastreaza momentele sale de fericire, revelatiile avute, valorile in care crede si care ii ghideaza conduita, dar si persoanele dragi, cele care i-au oferit o relatie si sentimentul apartenentei. In lumea ta speciala s-ar putea sa intelegi lucrurile in mod diferit, prin prisma valorilor tale, dar si a experientelor de viata, fiindca ceea ce te face unic este felul in care interpretezi lucrurile. Sunt gata sa accept acest lucru ca reprezentand o realitate psihologica incontestabila. Acesta este motivul pentru care doua persoane care se afla in fata aceluiasi incident pot intelege lucruri total diferite din acel incident. 

Pornind de la acest adevar al unicitatii noastre si al rolului pe care il joaca interpretarea in viata noastra psihica dar si sociala, observ cum unii incearca sa sugereze faptul ca pot sa zugraveasca absolut orice fapt in culorile cele mai neasteptate. Spre exemplu, daca un popor isi doreste sa imbratiseze valorile democratiei si stilul de viata occidental, poate fi privit ca o incercare a puterilor occidentale de a deturna cursul firesc al lucrurilor. Oare alegerile libere pot fi privite ca o lovitura de stat? Sau uciderea unui oponent politic poate fi privita ca un mod de a face curatenie in tara si de a elimina influentele occidentale decadente?




Aparent, toate aceste lucruri sunt posibile. Fiindca traim intr-o era a informatiei insa nu ne-am imaginat niciodata ca efectul pervers al informarii poate sa fie dezinformarea, propaganda si manipularea. Asa-zisul filosof Alexandr Dugin ne initiaza in ceea ce se cheama adevarul special rusesc. El sustine ca totul este o problema de interpretare, ceea ce este un adevar recunoscut, si ca adevarul in sine este relativ. Dar aici putem avea o discutie. Fiindca daca adevarul este relativ atunci insasi aceasta afirmatie este relativa, nu-i asa? Pana la un punct, lucrurile pot fi relative: daca fumatul produce sau nu cancer sau daca un castig la loterie te face sau nu fericit - exista suficient loc pentru relativism aici. Dar ce poate fi relativ in faptul ca ai avut sau nu un accident de circulatie sau daca ai sau nu nevoie de parasuta pentru a supravietui atunci cand sari dintr-un avion? 

Cei care te fac sa crezi absurditati, te pot face sa comiti atrocitati. Voltaire

Asa cum am mai povestit in acest blog, la persoanele afectate de psihopatologie si in special la cei care sufera de o psihoza, poate aparea ceea ce s-ar putea numi saltul psihotic - un proces prin intermediul caruia mintea bolnava a pacientilor psihotici sare la niste concluzii intr-un mod nefiresc si ignorand faptul ca nu exista dovezi clare ale credintelor respective. In acest mod, bolnavul psihotic poate sa vada chiar si in Biblie un indemn la a ucide pe cineva, iar din configuratia norilor poate sa inteleaga daca o cariera este buna sau nu pentru el. Cred ca putem vorbi despre un astfel de salt psihotic atunci cand discutam despre ideile lui Alexandr Dugin. Iata felul cum foloseste Dughin ideea ca adevarul este relativ si care sunt consecintele asimilarii acestei idei:

  • NATO ESTE AGRESORUL ~ fiindca se extinde in mod amenintator, pregatindu-se parca sa preia controlul Rusiei
  • OCCIDENTUL PRACTICA RUSO-FOBIA ~ fiindca nu este de acord cu actiunile regimului de la Moscova, il critica si ofera sprijin Ucrainei
  • OCCIDENTUL ESTE DECADENT ~ si poti afla de la propagandistii rusi cele mai teribile lucruri care se intampla in occident, despre care nici macar nu stiai ca sunt adevarate (de ex. eu am aflat ca in Danemarca ar exista un bordel pentru zoofili)
  • AMERICA ORGANIZEAZA LOVITURI DE STAT ~ fiindca nu poate fi adevarat faptul ca in Ucraina a existat o revolutie portocalie, izvorata din dorinta cetatenilor de libertate si democratie
  • UCRAINA ESTE UN STAT NAZIST ~ fiindca incearca sa paraseasca zona de influenta ruseasca si sa se alipeasca occidentului, sa practice un sistem murdar, decadent si democratic
  • RUSIA NU A PIERDUT NIMIC IN RAZBOI ~ dimpotriva, Putin declara ca ar fi castigat suveranitate si respectul tuturor. Contractele de miliarde de euro pentru furnizarea de gaz, colaboratorii, dintre care unii sunt esentiali pentru progresul tehnologic al Rusiei, etc, toate astea intra la detalii.

Acestea sunt doar cateva esantioane ale adevarului special rusesc. Pe astfel de elemente se bazeaza toate actiunile absurde ale regimului. Probabil ca ati simtit genul acesta de antagonism in discutiile politice dintre liberali si socialisti. Fiindca in Rusia societatea a fost depolarizata si depolitizata sistematic iar opozitia a fost eradicata fizic, s-ar putea spune, apare situatia stranie in care adevarul special rusesc se ciocneste cu adevarul occidental, modul de face lucrurile din Rusia se ciocneste cu modul de a face lucrurile in Vest. Iar mai simplu spus: democratia se ciocneste cu dictatura. 

Cred ca adevarul special rusesc contine extrem de multe idei de tip paranoid: stiti voi - ceilalti incearca sa imi faca rau si am nevoie sa raman extrem de incordat si vigilent pentru a nu permite ca acest lucru sa se intample. Si de fapt regimul de la Moscova are toate motivele sa se teama de Occident. Dar nu pentru ca ar putea ataca Rusia si nu pentru asa - zisa rusofobie. Acestea sunt inchipuiri. Amenintarea pe care o constituie Occidentul este cu totul alta: aceea ca rusii s-ar putea inspira din Vest, la fel cum face Ucraina, ceea ce ar presupune ca Putin sa renunte la putere. Oare este Putin pregatit sa renunte la putere? Adevarul este relativ dar cu toate acestea vedem ca acest om, dupa ce a dominat scena politica ruseasca incepand cu 1999 a reusit sa schimbe legislatia pentru a-i permite sa ramana la putere pana in 2036.




Si pentru a incheia apoteotic, cred ca scopul acestui asa-zis adevar special rusesc este acela de a proteja regimul. Cu alte cuvinte, in Rusia, la ora actuala, este considerat real si adevarat orice lucru care limiteaza libertatile cetatenilor, mareste controlul statului si mentine la putere acest grup de indivizi pe care ii vedem in prim planul vietii politice rusesti. Personal, cred ca Putin avea nevoie de acest razboi, ca de aer, indiferent sub ce pretext halucinant. Adevaratul motiv pentru care a inceput acest razboi s-ar putea sa il gasiti intr-un documentar HBO care se numeste Navalny si pe care vi-l recomand. Liderul opozitiei rusesti, aflat acum in puscarie (unde altundeva?) a reusit sa ii dea un sah mat liderului de la Kremlin si a fost nevoie de aceasta uriasa perdea de fum ridicata in urma razboiului pentru ca atentia societatii sa fie distrasa de la aceasta situatie disperata in care se afla dictatorul. 








(1) Imaginea In Front of Kremlin, de Aghyad Ajjar, via Pexels

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu