Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

marți, 30 august 2022

Barbatii Sunt Inutili

Ne-am dori ca barbatii sa invete de la femei, caci au ce. Dar in acelasi timp, barbatul vulnerabil si efeminat isi gaseste cu greu locul in proximitatea unei femei. Un articol in care o descoperim pe Marilyn Frye si ne intrebam daca ceea ce isi doreste ea din partea barbatilor este realist sau nu. 



☆ ☆ ☆


Asa cum si trebuie, am in lista de prieteni tot felul de specimene cu tot felul de probleme mai mult sau mai putin rezolvate. Dintre acestea, se evidentiaza o distinsa doamna care intreaba in mod periodic daca le-am gasit vreo intrebuintare barbatilor fiindca dumneaei nu le-a gasit niciuna. Dar de curand a postat un citat destul de interesant pe care il reproduc in cele ce urmeaza. Este vorba despre un citat dintr-o doamna filosof american despre care Wikipedia are numai cuvinte de lauda: Marilyn Frye, filosof american preocupata de teme cum ar fi sexismul si privilegiul masculin sau chiar suprematia albilor si marginalizarea persoanelor cu orientare sexuala gay. Dar iata si citatul respectiv: 

A spune că un bărbat este heterosexual înseamnă că el are relații sexuale exclusiv cu femei. 

Dar aproape tot ce ține de iubire, în cazul majorității bărbaților, este rezervat exclusiv pentru alți bărbați.  

Persoanele pe care ei le admiră; respectă; adoră, venerează şi onorează...persoanele pe care le imită, idolatrizează şi cu cine cultivă legăturile mai profunde...persoanele pe care şi de la care sunt dispuşi să învețe...a căror respect, admirație, recunoaştere, onoare, reverență şi iubire îşi doresc: aceste persoane sunt în marea lor majoritate, alți bărbați. 

În relațiile lor cu femeile, ceea ce este văzut ca respect este curtoazie, generozitate şi paternalism; ceea ce e văzut ca valorare, este de fapt a pune femeia ca într-un clopot de cristal. 

De la femei ei vor devotament, supunere, îngrijire şi sex. 

Cultura heterosexuală masculină este homoafectivă; ea cultivă iubirea pentru bărbați.

Marilyn Frye.The Politics of Reality. Ensayos

Da, fiindca cine se aseamana se aduna, nu-i asa? Ca idee generala, filosofii sunt o tagma destul de interesanta a celor care sunt preocupati de arta scrisului. Un filosof are nevoie de la fel de multa atentie ca si oricare alt scriitor. Problema este ca atentia publicului se acorda in anumite conditii. Spre exemplu daca te pricepi sa creezi intriga. Asa se ajunge in situatia in care un filosof nu poate scrie despre bun simt comun si armonie intre popoare fiindca publicul nu doreste sa adoarma atunci cand il citeste, dimpotriva. Asa cum filosoful nazist Dughin are propria lui lume in care cocheteaza cu tot felul de idei nastrusnice, care, intr-un stil vadit anti-social (psihopat) nu prea tin cont de ce ne dorim noi ceilalti, tot la fel si Marilyn Frye, ne tine treji noaptea cu ideile sale pline de generalizari gratuite si acuzatii mai mult sau mai putin fondate. 

Lecturand citatul, nu poate sa nu-mi vina in minte acele persoane care te acuza de rasism fiindca nu te-ai casatorit cu o partenera de culoare, in autobuz ai ales un loc langa un alb, sau pentru ca nu ai angajat un negru ori, daca esti politist, pentru ca l-ai amendat fiindca a trecut strada printr-un loc nepermis. Dar apoi ma simt provocat: exista oare ceva adevar in spusele acestei ganditoare din America? Sunt o multime de acuzatii acolo: ca idolatrizam mai curand barbatii, ca am prefera sa invatam de la barbati si ca suntem dispusi sa recunoastem mai curand meritele barbatilor decat pe ale femeilor. Asa sa fie?

In primul rand, trebuie sa recunoastem ca felul cum se face socializarea baieteilor are drept punct de referinta mai curand modelele masculine. Din vremuri imemoriale baieteii au fost incurajati sa urmeze modelele masculine si cand a fost vorba de a invata ceva de la femei, ne-am temut cu totii sa nu devina efeminati, nu-i asa? Caci un baiat efeminat este ca excavatorul fara cupa. El nu-si gaseste locul in aceasta societate si, din pacate, inclusiv femeile il vor respinge fiindca cele mai multe dintre acestea isi doresc sa primeasca ceva securitate din partea partenerilor, si mai putin sfaturi despre cum se potrivesc sau nu intre ele culori cu nume sofisticate, ne-mai-auzite.

Cu alte cuvinte, daca este sa le reprosam ceva barbatilor in ce priveste faptul ca sunt dispusi sa invete ceva de la barbati si refuza sa invete de la femei (nu ca n-ar avea ce sa invete), cred ca li se poate imputa si femeilor aceasta stare de fapt. Observam aceasta atitudine oarecum duplicitara la unele dintre femei care si-ar dori sa vada barbati care pot sa vorbeasca despre emotiile lor si sa coopereze la fel de bine cum o fac femeile, sa fie empatici si intelepti ca si ele, dar care, pe de alta parte, au oroare de barbati care plang sau care nu sunt in contact cu masculinitatea lor, tocmai atunci cand femeia are nevoie sa vada asta la ei. Iti vor spune refrenul - it's not you, it's me - nu e vina barbatului, eu ma simt expusa si stangace in fata unui barbat vulnerabil. Fair enough, right? 




Dar cred ca am motive sa o contrazic pe aceasta distinsa doamna filosof. Eu personal am admirat femeile pentru tot ceea ce au, spre deosebire de barbati: intelepciunea si capacitatea de a empatiza cu ceilalti. Dar dincolo de asta, am intalnit mereu femei muzicieni si femei scriitoare sau femei psiholog ori psihoterapeut de la care am avut doar de invatat in ce priveste viziunea, originalitatea sau seriozitatea si capacitatea de a se implica intr-un anumit proiect sau in pregatirea lor profesionala. As dori sa mentionez o femeie pe care o iubesc si care se numeste Agatha Christie, care, punand in valoare inzestrarile sale speciale a ridicat singura genul literaturii politiste la cel mai inalt rang.




Am invatat enorm de multe lucruri de la femei in ce priveste psihologia si psihoterapia, am profesoare si colege despre care imi amintesc intotdeauna cu un zambet pe buze. De asemenea, admir numeroase femei care s-au afirmat in domeniul muzical. De multe ori muzica barbatilor promoveaza o agresivitate gratuita, in timp ce muzica femeilor se dovedeste a fi subtila, plina de rafinament, armonie si expresivitate. Am si postat multe dintre aceste femei pe acest blog si imi face placere sa le fac cunoscute si publicului din Romania care este dispus sa imbratiseze sunete exotice. Kimi Shelter, tanara din videoclipul de mai sus este cea mai recenta descoperire demna de admiratie si chiar va recomand sa ascultati muzica trupei din care face parte.




Sper ca am reusit sa o contrazic pe Marilyn Frye nefiind nevoie sa postez aici o lista a tuturor femeilor pe care le-am admirat in viata mea. Sunt sigur ca fiecare barbat mai stie cate o femeie care a insemnat ceva pentru dansul. Desigur, cand avem experienta de tipul traumelor, putem sa ramanem plini de amaraciune si putem sari la concluzii care nedreptatesc pe unii si pe altii. Iar cand ceilalti se regasesc in ideile noastre, nu ar fi de mirare ca si acestia sa sufere de aceleasi probleme ca si noi.










(1) Imaginea Close-up of Woman Crying, de Ivan Samkov, via Pexels

(2) Wikipedia, (acc. 30.08.2022), Marilyn Frye, website: Wikipedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu