Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

marți, 23 august 2022

Vara Te Ia Valul

Ceea ce face vara un anotimp de vis, in care se intampla vacantele dorite si momentele de neuitat, il face in acelasi timp si cel mai periculos dintre anotimpuri. Ritmul verii este unul vioi, entuziast dar nepasator. Astfel, vara adauga lectii de viata noi in colectia ta de lectii de viata.



☆ ☆ ☆


Gandirea pozitiva, ca si emotiile pozitive, la nivelul simtului comun, sunt intelese gresit, ceea ce este explicabil - nu ne-am orientat cu totii catre facultatea de medicina sau de psihologie. Ei bine, gandirea pozitiva lipsita de realism nici macar nu poate fi numita gandire pozitiva, cu toate ca poate imbraca haina gandirii pozitive. Pe de alta parte, emotiile pozitive (stiti voi care - fericire, incantare, entuziasm, incredere in ceilalti si incredere in fortele proprii, etc) pot sa ne aduca in cele mai nefericite situatii ale vietii. De fapt, emotiile pozitive duse la extrem au acest efect de a ne tulbura si a crea dificultati in ce priveste adaptarea noastra la mediu, prin tulburarea mintii si blocarea, incomodarea sau intarzierea actiunilor.

Criteriul după care se poate delimita în mod întemeiat funcţia reglatoare a emoţiei de funcţia ei perturbatoare, este de ordin energetic, nu informaţional. Trecerea intensităţii dincolo sau sub limitele fâşiei optime de siguranţă a dinamicii sistemului personalităţii, atrage după sine, de cele mai multe ori, efecte dezorganizatoare. Sursa: Fundamentele Psihologiei, Afectivitatea Umana, Mihai Golu


Dupa criteriul pe care il ofera profesorul Mihai Golu la Fundamentele Psihologiei intelegem faptul ca emotii pe care le-am putea considera negative cum ar fi tristetea, anxietatea sau furia, ar putea sa influenteze pozitiv anumite actiuni, in timp ce emotii pe care in mod normal le consideram pozitive pot foarte bine sa aiba un efect negativ asupra comportamentului si sa influenteze negativ rezultatul unor actiuni. In acest sens, o emotie negativa poate fi inteleasa ca fiind o emotie mult prea intensa ori insuficient de intensa iar pozitive sunt emotiile a caror intensitate este moderata, suficient de intense pentru a produce un impact dar nu atat de intense pentru a tulbura judecata, comunicarea sau comportamentul.

Vara ne cam ia valul

Este o expresie des intalnita pe care o folosim fiecare dintre noi fiindca pe toti ne mai ia valul, la un moment dat. Cand ne ia valul se intrunesc cateva conditii necesare. Spre exemplu, ne ia valul daca lucrurile, in general se afla intr-un echilibru, ba chiar, uneori ne ia valul cand suntem bine cu viata noastra, cand avem realizari si putem fi multumiti de noi insine si de directia catre care evolueaza viata noastra. Ar putea fi concediul din August un moment in care te-ar putea lua valul? Desigur! Pe fondul acestei stari de bine apare o scadere a vigilentei iar aceasta este o alta conditie necesara pentru a te lua valul. Si, desigur, in contextul in care lucrurile merg bine si ne scade vigilenta, apare si nenorocirea, care poate fi de multe feluri. Dar sa sintetizam:

  • O SITUATIE SATISFACATOARE ~ in sensul ca nu ai mai suferit de multa vreme, ai inceput sa uiti gustul suferintei si al problemelor greu de rezolvat iar pe de alta parte, ai inceput sa te obisnuiesti cu gustul dulce al succesului. 
  • SCADEREA VIGILENTEI, DEZINHIBAREA ~ aceasta lipsa de vigilenta se manifesta in general prin aprecierea gresita a pericolelor, lipsa anxietatii, un curaj vecin cu nebunia si /sau un idealism care neaga faptele realitatii
  • ELEMENTUL IMPREVIZIBIL ~ lipsa vigilentei are aproape intotdeauna consecinte, fie ca vorbim despre aspectele individual-personale fie ca vorbim despre fenomene sociale mai ample, care descriu o stare a societatii. Cu alte cuvinte, ne poate lua valul pe toti o data. 

S-ar spune ca exista un fel de ciclicitate a lucrurilor care se intampla intre o nenorocire si urmatoarea. Intre aceste nenorociri au de asemenea loc tot felul de revelatii, lectii care sunt invatate pentru ca, pana la urmatoarea nenorocire sa le uitam la loc, fiindca doar asa vom fi pregatiti pentru nenorocirea urmatoare. Fireste, nu poti preintampina absolut toate nenorocirile, iar de multe ori iti lipsesc lectiile de viata in sine si cauti nenorocirea respectiva in mod intens si obsesiv, pentru ca in final sa primesti lectia care iti lipsea din colectia ta de lectii de viata. Acum veti intelege ca avem nevoie de vigilenta si de ceva anxietate preventiva, pentru a putea preintampina anumite nenorociri, caci numai anxietatea, dintre toate emotiile umane, ti-ar putea bloca marsul vesel catre nenorocire. 

Pe de alta parte, daca am trai toata viata cu obsesia nenorocirilor care s-ar putea intampla, probabil ca nu am mai dispune de capacitatea de a ne bucura de viata. De asemenea, probabil ca ne-ar lipsi curajul pentru orice ne-ar promite putina bucurie sau reusita de orice fel. Ne-am retrage din fata pericolelor dar si din fata oportunitatilor. Orice criza ar fi un prilej de retragere iar preocuparea noastra principala ar fi aceea de a proteja ceea ce avem, mai putin de a obtine ceva in plus - caci idealismul si anxietatea, nu se prea impaca. 

De altfel, este destul de greu de gasit echilibrul intre prea multa si prea putina anxietate, intre prea multa si prea putina vigilenta. Totusi, fiecare dintre noi gaseste acel echilibru care ii este specific si caracterizeaza apetenta sa pentru risc si, respectiv, tendinta sa de a fi luat de val, sau nu. 

Si totusi, ce se poate intampla cand te ia valul? Iata cateva exemple, dintre care unele sunt inspirate din stirile acestei veri:

  • Te ia valul si te indragostesti de cine nu trebuia
  • Te valul si te indragostesti cand trebuia sa pregatesti examenul
  • Te ia valul in trafic si te angajezi intr-o depasire riscanta
  • Te ia valul si folosesti materiale pirotehnice intr-un subsol antifonat cu materiale inflamabile
  • Te ia valul si iti joci toti banii la pacanele
  • Te ia valul si uiti sa inchizi portierele masinii
  • Te ia valul si te incurci cu niste ciudati la un festival (Botezatu la Untold)
  • Te ia valul, consumi niste cocaina si apoi dai cu masina peste cineva
  • Te ia valul si te intorci la adictia pe care ai dezvoltat-o in adolescenta
  • Te ia valul si... te ineci
Desigur, se pot intampla nenorociri si in contextul unor evenimente mai putin placute. cand suntem coplesiti de probleme si cautam evadarea in locuri nepotrivite, fiindca nu orice evadare din realitate este una reusita. Dar aici vorbim despre acele nenorociri care se intampla atunci cand ... ni se uraste cu binele. Exista un stres al lipsei de activitate, sau al plictiselii. Si tot asa exista si un stres al evenimentelor fericite: inceperea unei relatii, terminarea unei scoli, un nou loc de munca, stresul plecarii in concediu sau cel al sarbatorilor. Ne ia valul in contextul plictiselii dar si in contextul unor schimbari percepute ca fiind pozitive si de bun augur. 

Am intalnit un articol pe Facebook in care se afirma faptul ca la noi se ineaca oamenii fiindca nu stiu sa inoate si ca in tarile civilizate exista proba speciala de inot la orele de educatie fizica iar in final elevii vor putea sa inoate in vreo doua - trei stiluri. Explicatia care tradeaza orientarea potrivit careia orice problema are la origine lipsa educatiei, imi pare totusi superficiala. De fapt multi dintre cei care se ineaca stiu sa inoate destul de bine si ar fi luat inclusiv nota de trecere la educatie fizica. Chiar si daca ar fi ceva adevar aici, ne ramane totusi sa explicam de ce sunt atatea accidente de circulatie, la care de asemenea suntem campioni sau alte incidente nefericite care au la baza, in esenta, aceeasi schema. 



Ma refer la aprecierea gresita a pericolelor, disproportia intre ceea ce ne dorim si ceea ce putem, idealismul lipsit de contactul adecvat cu realitatea. Probabil ca la fel de multe probleme apar si ca urmare a componentei culturale si axiologice: nu se mai cultiva realismul, intelepciunea si responsabilitatea ci mai curand idealismul bolnav, curajul nebun si imprudenta. In contextul aceasta, misiunea psihologului devine una ingrata: a media relatia societatii cu realitatea. Totul este magic, peste tot, poftele noastre sunt biciuite fiindca doar acestea fac economia sa creasca. Daca n-ar exista copii care viseaza sa devina rock star, ar da faliment fabricantii de instrumente muzicale.




Vara se intampla multe lucruri din categoria te ia valul sau te prinde flama. Fiindca tot ceea ce face vara sa fie un anotimp grozav si cool, va face din acest anotimp si cel mai periculos dintre anotimpuri. Spre exemplu vara sunt mai numeroase agresiunile sexuale, accidentele de circulatie, inecurile, accidentele ca urmare a folosirii materialelor pirotehnice, incendiile, inclusiv cele de vegetatie, decesele bebelusilor lasati in masina, la soare, si lista ar putea continua. Cu alte cuvinte nu e vorba doar despre lectiile de inot care lipsesc sau de lectiile de conducere preventiva care si acestea lipsesc. E vorba despre o intreaga educatie pentru a da piept cu vara, si in general cu momentele fericite ale vietii noastre. Nu am scris acest articol pentru a speria lumea ci doar pentru ca imi doresc sa stiu ca suntem putin mai vigilenti.








(1) Imaginea Woman Holding Surf Board, de Bradley Hook, via Pexels

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu