Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

miercuri, 28 iulie 2021

Barbatul Detesta Terapia

Este un fapt, nu-i asa? Dar care sunt motivele reale pentru care solutia terapiei, adesea sugerata victimei abuzului domestic, nu are absolut nicio sansa reala, caci abuzatorul nici macar nu doreste sa auda de asa ceva. Cele 7 motive pentru care barbatul uraste terapia de cuplu. 



☆ ☆ ☆


Dupa cum ati observat probabil, barbatii nu prea suporta ideea de a merge la terapie. Au o aversiune devenita proverbiala, deja subiect de meme-uri. Nu stiu daca v-a preocupat vreodata motivul pentru care barbatii nu suporta terapia. Ei bine, pe mine m-a preocupat. Nu fiindca am descoperit meme-ul de mai jos ci pentru ca am cunoscut oameni pe care am avut ocazia sa ii privesc mai atent. Asa am ajuns sa descopar o lista destul de cuprinzatoare de motive pentru care unii dintre barbati pur si simplu detesta ideea de a merge la terapie, in special la terapia de cuplu. 

Ei bine, da, barbatul nu doreste sa faca terapie de cuplu, care il îngrozește de-a binelea, dar pretinde ca motivul pentru care o refuza este acela ca nu ii vede sensul. Fiindca nu-mi place sa fac generalizari gratuite as dori sa le mulțumesc tuturor bărbaților care au dat dovada de curaj si de elevare,  poate și de curiozitate, prezentandu-se, totusi, alaturi de partenerele lor, la sedintele de consiliere a cuplului. Ei merita aceste multumiri fiindca sunt cei care duc inainte ideea de cultivare a relatiei, fara de care cuplul ar rămâne la fel de primitiv cum a fost pentru o lunga perioada a istoriei. 




Cultivarea relatiei este un proces care presupune nu doar descoperirea de comportamente care favorizeaza existenta cuplului, ci si intelegerea si surmontarea diferențelor de viziune, care constituie provocarile de cuplu, inerente oricarei relatii. Dar cultivarea relatiei implica și introducerea in cuplu a respectului si depasirea vechilor moduri de relationare, bazate pe monopolul puterii, absenta cooperării si perpetuarea rolurilor specifice erei sclavagiste: stăpânul si sclavul, sau suzeranul si vasalul. 

Firește ca ideea de cultivare a relatiilor ar avantaja una dintre cele doua parti. Aceasta "il avantajează" pe cel dominat, care are astfel oportunitatea de a castiga respect si dreptul la verticalitate in fata "stăpânului", prin restabilirea demnitatii si drepturilor acestuia si prin instituirea statutului de egal. Stapanul nu are niciun interes sa acorde  vreo sansa consilierii de cuplu. Fiindca orice iti reduce puterea este absurd, nu-i asa? Pe undeva, înțelegi ca ai mult prea multe drepturi, in relatie cu partenerul tau: dreptul la abuz, dreptul de a fi arogant, mitocan si insensibil fara consecinte notabile, ca sa dau niste exemple, asa, la intamplare. Dar de ce sa renunti la aceste drepturi?

Consilierea de cuplu presupune si ieșirea la lumina a comportamentelor abuzive si recunoașterea lor ca atare. In plus, consilierea de cuplu presupune sa recunoști ca nu esti chiar perfect si ca eforturile se fac si acasa, nu doar acolo unde ne castigam existenta. De ce s-ar duce la consiliere de cuplu un barbat care te considera inferioara, fiindca ai un salariu mai mic decât el sau pentru ca nu dispui de muschii lui? El nu doreste nicio schimbare. Pentru el, drepturile și obligatiile sunt exceptional de bine aranjate, asa cum le-a aranjat chiar el, în calitate de cap al familiei

Eventual, sa mearga ea la consiliere, ca sa nu mai sufere in mod inutil. Asa cum, in trecut, sclavii care incercau sa evadeze din sclavie erau considerati bolnavi psihic, tot la fel si Stapanul ar dori sa te vindeci de nefericirea ta de a suporta niste abuzuri pe care le considera inerente unei relatii cu el. Dar vindecarea ei presupune ca el sa piardă din drepturi, acceptand ca nu le știe chiar pe toate, desi pozează in acest lider de secta trimis de Dumnezeu pe pamant, cu pretentia ca toate defectele sale sunt calitati si, prin urmare, trebuie tratat ca un rege. 




Iata, in sinteza motivele pentru ca unii dintre barbati nu vor accepta niciodata o intalnire cu un terapeut de cuplu:

  • PIERDEREA PUTERII ABSOLUTE IN CADRUL CUPLULUI
  • RECUNOASTEREA FAPTULUI CA NU ESTE PERFECT
  • RECUNOASTEREA FAPTULUI CA NU LE STIE PE TOATE
  • RECUNOASTEREA CA ATARE A ABUZURILOR PRACTICATE
  • NEVOIA DE A CONSERVA O STARE CARE IL AVANTAJEAZA
  • INSTITUIREA UNUI CADRU IN CARE I SE CER EFORTURI
  • RUSINEA DE A-SI FI PIERDUT STATUTUL DE "BARBAT"

Acum, probabil ca va vin in minte ceteva femei care detin ele puterea in cuplu si practica un regim de abuzuri, in special de natura verbala, psihologica si emotionala. Cred ca genul real al persoanei care stapaneste cuplul nu este important. Mai important este sa recunoastem aceasta structura bazata pe putere absoluta si iluzia superioritatii personale ce le ofera unora superioritatea morala si de statut care le permite sa se manifeste abuziv fata de celalalt membru al cuplului. De fapt nimic nu-ti ofera dreptul de a fi abuziv, dar cu toate acestea unii te suporta asa, avand ei insisi motive sa o faca. 

Iata motivele pentru care este acceptabil pentru unii sa se afle intr-o relatie cu un partener abuziv:

  • TEAMA DE RESPONSABILITATE, DE A-SI LUA VIATA IN MAINI
  • COMPLEXELE DE INFERIORITATE DEBILITANTE
  • TEAMA DE PROVOCARI SI DE LUME, IN GENERAL
  • NECONSTIENTIZAREA ABUZULUI IN CARE TRAIESC
  • ILUZIA AVANTAJELOR PE CARE LE OFERA RELATIA ACTUALA
  • DISPONIBILITATEA DE A FACE EFORTURI IN SCHIMBUL PROTECTIEI
  • O INTELEGERE DENATURATA A IDEII DE CUPLU

Partenerul abuziv nu are nevoie de terapie, desi se asteapta din partea lui anumite schimbari. Nu va dori sa le faca, fiindca situatia actuala ii convine. Probabil ca singura solutie ramane abandonarea acestei relatii in care iti risti pana si viata. Este cunoscut faptul ca multe dintre femeile care isi pierd viata inainte de vreme, si-o pierd fiindca sunt ucise de partenerii lor. Asa intelegem ca singura solutie este sa fugi cat te tin picioarele, dar ca sa faci asta, ar insemna ca ai curaj si ca intelegi ce ti se intampla, considerand ca meriti si este posibil sa primesti mai mult de la viata. Iar asta tine de tine, nu de partenerul care te stapaneste. 









(1) Imaginea A Man's Fist, de Fort George, via Flikr, sub licenta CC BY 2.0 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu