Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

duminică, 6 septembrie 2020

Psihologie Teritoriala

Ce-i al tau e pus deoparte insa nimic nu e vesnic si nici garantat. Asa ca faci tot posibilul sa iti securizezi proprietatea iar altii fac tot posibilul sa schimbe aceasta situatie in favoarea lor. Astfel a aparut psihologia teritoriului si diversele forme de a marca un teritoriu: securizarile, provocarile si seductiile.



☆ ☆ ☆


Traim intr-un univers social dominat de o anumita ordine. Ordinea este starea naturala a lucrurilor si presupune existenta unor reguli sau limite. Cu toate ca universul iubeste ordinea, asta nu inseamna ca, din cand in cand, nu apar episoade de dezordine, cand aceasta ordine se renegociaza, uneori civilizat, la masa tratativelor, alteori in mod brutal, "old school", ca sa zic asa, prin confruntare fizica sau armata, in functie de nivelul de civilizatie al celor implicati.

Asta se intampla in familii, intre iubiti, in aria profesionala, intre prieteni, politicieni si intre clanurile de mafioti deopotriva. In mod interesant, ca tot am pomenit de clanurile de mafioti, acestia nu isi doresc rafuieli zgomotoase de dragul balamucului. In Napoli spre exemplu, unde exista asa-numita Alleanza di Secondigliano, daca vreunul dintre membri isi face de cap intr-o zona care apartine altui clan, (sa zicem ca jefuieste o banca), acesta va fi corectat dur chiar de clanul din care face parte, pentru ca a incalcat acordul existent intre clanuri. Ati ramane uimiti cat de mult iubesc mafiotii ordinea!

Exista trei tipuri de marcare de teritoriu in functie de scopul acestora: securizarile, provocarile si cele realizate in scopul seducerii. Securizarile urmaresc mentinerea ordinii existente in timp ce provocarile si seductiile urmaresc schimbarea ordinii existente, diferenta intre cele doua constand in maniera de abordare. Va voi oferi mai jos cateva exemple din fiecare categorie insa mai intai va voi prezenta trasaturile acestor diferite marcari de teritoriu:

  • Securizarile - sunt justificate, necesare, indispensabile mentinerii ordinii existente
  • Provocarile - abuzive, curajoase, sfidatoare in relatie cu ordinea existenta
  • Seductiile - delicate, subtile, aparent inofensive, dar urmarind sa schimbe ordinea existenta / sa o imbunatateasca

Teritoriile, de un fel sau altul se pot securiza printr-o multitudine de masuri, incepand cu cele simbolice si terminand cu cele care implica desfasurarea de forte umane sau militare. Iata spre exemplu cateva forme de a-ti marca teritoriul, atunci cand acesta iti apartine, potrivit cu ultima negociere in vigoare.

SECURIZARILE

  • Barbatii merg spre exemplu sa-si ia partenerele de la serviciu, de la sala de fitness sau de la scoala. Este un gest aparent inofensiv, despre care ai crede ca e o dovada de iubire (ceea ce este), insa are si rolul de a marca teritoriul (partenera in cazul acesta) si de a securiza relatia.
  • Femeile posteaza fotografii de cuplu pe retele de socializare. S-a descoperit prin cercetare stiintifica faptul ca rolul fotografiilor de cuplu postate pe Facebook sau Instagram este acela de a-i tine departe pe posibilii pretendenti sau pretendente. 
  • Cadourile, dintre care unele sunt sub forma de bijuterii, haine sau device-uri (telefoane) purtate non-stop respectiv la ocazii, reprezinta un mod subtil de a marca teritoriul. In plus persoana care a primit cadoul se poate lauda de unde provine aceasta blana, colier sau acest telefon nou-nout.
  • Amplasarea de baze militare este un mod de a marca teritoriul, care are rolul de a intimida si de a descuraja planurile sau intentiile invadatoare ale unor terte parti. 
  • Declaratiile publice - Iohannis isi poate critica adversarii politici pentru chestii imaginare insa ne dam seama ca Ardealul nu e "de vanzare", desi demersul presedintelui pare a fi penibil.
  • In Cluj primarul G. Funar se apucase sa vopseasca tot felul de obiecte publice (banci, tomberoane,etc) in culorile drapelului. Aveam pe atunci un primar destul de teritorial.

Cu toate acestea, apar constant asa-zisele "reglari de conturi", care au rolul de a institui o noua ordine. Frustarea este o parte fireasca a vietii noastre emotionale si pentru ca exista frustarea, vor exista si rezmeritele, conflictele si renegocierile de teritoriu (real sau simbolic). Mai exista un mod de a marca teritoriul care se face atunci cand teritoriul respectiv nu iti apartine de drept insa esti dispus sa incepi "balamucul" pentru a ti-l insusi. Aceste marcari de teritoriu au rolul de a provoca.

PROVOCARILE
  • Amantele care isi lasa urme de ruj, de parfum, usoare zgarieturi pe spatele tau, de ce nu, sau chiar isi abandoneaza lenjeria intima in casa amantului in speranta ca aceste "marcari de teritoriu" vor declansa conflicte ce vor duce la o noua ordine, dorita de amanta.
  • Tagurile - Ma refer la gestul de a posta pe pagina cuiva de Facebook anumite materiale audio / foto / video care cumva atesta legatura dintre voi si, de multe ori declanseaza adevarate revolutii: cine este aceasta persoana si ce reprezinta ea pentru tine, te vor intreba unii, cum ar fi partenera / partenerul de drept. 
  • Intre adolescenti, unul dintre acestia poate sa se aseze in locul altuia, sa imprumute anumite obiecte si sa nu le mai restituie, sau chiar sa seduca prietena altuia pentru a-l umili. Nu este doar o problema de resurse redistribuite ci si o problema de afirmare a puterii personale si a disponibilitatii la conflict. De asemenea, adolescentii isi marcheaza teritoriul prin intermediul a ceea ce se numeste graffitti sau guma de mestecat lipita in locuri strategice.
  • Uneori fortele militare isi trimit cate un avion sa treaca "din greseala" prin spatiul aerian al altui stat, in speranta ca va exista o riposta care ar putea duce la declansarea unei confruntari militare, rezultatul fiind demonstrarea potentialului. Poate fi si un pretext pentru anexarea de teritorii dar si o simpla insulta, pentru ca iti permiti - o agresiune simbolica care vorbeste despre cat de puternic te simti in raport cu cealalta parte. 




Dar marcarile de teritoriu nu sunt intotdeauna atat de sfidatoare si umilitoare si nici nu securizeaza intotdeauna o ordine existenta, cum ar fi o relatie. Ele pot avea si functia de a propune ceva si chiar de a seduce, de a declansa in mintea noastra scenarii legate de o ordine noua posibila si, poate, reciproc avantajoasa. 

SEDUCTIILE
  • Cadourile - Asa cum puteti primi un cadou din partea unui partener actual, tot la fel puteti primi un cadou din partea unui pretendent, conotatia acestui gest fiind sensibil diferita caci scopurile oferirii cadoului sunt si ele diferite.
  • Comentariile, share-urile si like-urile - Fiindca in ziua de azi multe lucruri incep pe retelele de socializare, toate elementele din aceasta sectiune vorbesc despre atentia de care ne bucuram din partea unei persoane, despre eventuala compatibilitate si despre disponibilitatea de a relationa.
  • Oferirea si primirea de servicii - Ca si cadourile, serviciile reprezinta unul dintre limbajele iubirii
  • Atingerea - Este un mod destul de palpabil de a-ti marca teritoriul dorit, nu-i asa? A atinge un strain "intamplator" pe brat, umar sau spate (nu vorbesc despre hartuire sexuala), este un mod de a invada spatiul personal al celuilalt, totusi social acceptabil in majoritatea situatiilor.
  • Timpul oferit - Si in speta atentia care poate fi respinsa sau acceptata si care urmareste schimbarea ordinii existente
  • Lucrurile imprumutate - Cand imprumuti un lucru cuiva este o dovada a increderii pe care acea persoana o prezinta si a faptului ca exista o baza pentru mai mult.
  • Lucrurile "uitate" - A uita un lucru la cineva in casa, de exemplu, sau in birou, intentionat de multe ori, reprezinta un motiv pentru a te intoarce sa ti-l recuperezi si o ocazie de a testa vibe-ul relatiei.
  • Lucruri depozitate - Cand rogi pe cineva sa iti tina un lucru este ca si cand i-ai da un motiv sa isi aminteasca de tine de fiecare data cand il revede. De asemenea, este un statement: am incredere in tine sa imi pastrezi acest obiect. 









(1) Imaginea My Bodyguard, de Chuck Orbitz, via Flikr, sub licenta CC BY 2.0 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu