Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

vineri, 11 septembrie 2020

Psihoterapie si Inflamatie

Care ar putea fi legatura intre psihoterapie si procesele inflamatorii, cele care cauzeaza afectiuni fizice grave precum artrita reumatoida, bolile de circulatie si diabetul? Aparent, niciuna. Cu toate acestea, de curand s-a descoperit faptul ca psihoterapia poate ameliora inflamatia. Care este explicatia?



☆ ☆ ☆


Uneori oamenii de stiinta observa faptul ca un medicament administrat sau doar testat, pentru o anumita afectiune, produce ameliorari neasteptate in ce priveste cu totul alte afectiuni decat cea vizata. Pe principiul... unde dai si unde crapa. Psihoterapia este o forma de tratament pe care o folosim pentru tratarea bolilor psihice, desigur, numai ca, pe acelasi principiu, de "unde dai si unde crapa" s-a observat faptul ca aceasta ar avea un efect important asupra proceselor inflamatorii.

Nu ar trebui sa ne surprinda atat de mult acest lucru, cum spuneam, dovedit stiintific si prezent in presa internationala de profil. Exista o legatura profunda, de intre-patrundere intre aceste parti ale fiintei umane: mental, emotional, fizic. Cand mentalul pica, este normal sa pice si partea fizica a fiintei noastre, iar cand mentalul este puternic si in echilibru, este normal sa existe efecte pozitive asupra sistemului imunitar si asupra capacitatii noastre de vindecare. 

Dar ce este inflamatia? Inflamatia este raspunsul sistemului imunitar in fata unor agresiuni exercitate asupra corpului de factori precum agentii patogeni (virusi, microbi) ce produc infectii, o substanta iritanta sau obiecte care produc rani. Simptomele inflamatiei acute sunt umflarea, inrosirea, durerea, pierderea functiilor (a mirosului sau gustului de ex.) si, desigur, temperatura crescuta. Daca aveti senzatia ca e logic ca sistemul imunitar sa intervina atunci cand intalneste astfel de agresiuni, lucrurile sunt mult mai complicate insa in ce priveste inflamatia cronica.

Inflamatia cronica este asociata cu diagnostice precum artrita reumatoida, ulcer, hepatita activa, boli de inima, diabet, placa arteriala, sinuzita, astm, psoriazis, etc. Factorii de risc sunt diferiti fata de cei valabili in cazul inflamatiei acute: probleme genetice, un sistem imunitar hiperactiv, stresul, fumatul, varsta inaintata si obezitatea (dieta neadecavata). Si acum urmeaza partea cea mai interesanta a articolului, caci cercetatorii au descoperit de curand o schema de tratament pentru afectiunile care au la baza inflamatia, total neasteptata si neconventionala. 

In mod normal, schemele de tratament pentru inflamatia cronica includ elemente precum renuntarea la fumat, la alcool si insusirea unor obiceiuri alimentare si de stil de viata mai sanatoase. Asa cum va spuneam la inceput, cercetatorii au experimentat cu diferitele forme de psihoterapie existente in acest moment (umanista, congnitiv-comportamentala sau psihanalitica) si au ajuns la concluzia ca psihoterapia,in general, produce amelilorari ale simptomelor inflamatiei iar psihoterapia cognitiv -comportamentala este cea mai eficienta dintre acestea. 

Si in acest moment cred ca trebuie sa ne gandim serios la explicatii - cum se face ca psihoterapia ajuta la ameliorarea functionarii sistemului imunitar si a proceselor inflamatorii? O explicatie la indemana este legatura intre minte, emotii si corp fizic, despre care vorbeam mai sus - de unde si aceasta abordare "holista" a unor astfel de afectiuni (in lb. engleza "whole" = intreg). De asemenea, ne putem intreba daca, dincolo de cauzele asa-zis genetice (un mod sofisticat de a spune ca nu stii care sunt cauzele acestor dereglari), poate ca adevaratele cauze ale inflamatiei cronice se leaga mai curand de gestionarea deficitara a stresului.

Daca luam in serios si asa-zisele cauze genetice ale unor astfel de afectiuni, gestionare stresului la astfel de subiecti nu doar ca devine importanta - ea devine esentiala. Iar psihoterapia cognitiv - comportamentala exact asta face: ne invata sa gestionam stresul. Daca ai vulnerabilitati genetice si mai esti, in plus si "un adevarat campion al stresului" - in sensul ca, fara sa vrei, generezi stres in orice situatia de viata, chiar si in cele mai anodine dintre ele, lesne de inteles ca vei avea o poveste lunga cu astfel de afectiuni cauzate de inflamatia cronica. 

V-as propune in final sa reflectati putin la acest aspect: cercetatorii chiar au descoperit ca aceasta lista lunga de afectiuni (artrita reumatoida, ulcer, hepatita activa, boli de inima, diabet, placa arteriala, sinuzita, astm, psoriazis) pot fi ameliorate prin intermediul psihoterapiei, care lucreaza cu imaginea de sine si felul cum privim lumea din jur, precum si cu ce alegem sa facem avand aceste reprezentari. Oare asta ne spune ceva despre rezonanta care exista intre noi, sensul pe care il dam vietii noastre si ceea ce asteapta acest univers din partea noastra?

In caz ca, in urma lecturarii acestui articol, veti intelege ca singurul tip de psihoterapie care ajuta cu inflamatia este cea Cognitiv - Comportamentala, v-as asigura ca orice terapie care este in acord cu zilele in care traim are cel putin o componenta cognitiva si comportamentala, prin urmare, daca intalniti un psihoterapeut care va va vorbi despre felul cum ganditi despre voi si despre lume, considerati ca exista premisele pentru un proces terapeutic adecvat, indiferent care este scoala unde s-a specializat in psihoterapie cel caruia v-ati adresat. 









(1) Imaginea Human Brain, de Ars Electronica, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) Psychcentral, (acc. 09.100.2020), Study: CBT, Best Therapy for Reducing Inflammation, website: Psychcentral

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu