Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

duminică, 2 august 2020

Opioide si Scandal

Un adevarat lant al slabiciunilor are drept rezultat pandemia opioida din societatea moderna. Acest lant al slabiciunilor porneste de la rapacitatea concernelor farmaceutice, care doresc sa faca profit cu orice pret, continua cu identificarea unor medici coruptibili si se finalizeaza cu dorinta omului modern de a evita cu orice pret durerea.



☆ ☆ ☆


Probabil ca sunteti la curent cu scandalul, inca de actualitate al opioidelor din Statele Unite. Pentru cei care nu stiu ce sunt opioidele, acestea sunt substante obtinute initial din semintele unei specii de mac care au un puternic si complex efect asupra organismului uman, atat fizic cat si psihic. Acest efect consta in atentuarea durerii fizice, opioidele fiind folosite de mult timp pentru realizarea anesteziei. Dar efectul opioidelor se manifesta si la nivel psihologic caci produc o stare de euforie.

Din categoria opioidelor fac parte substante precum morfina, heroina, fentanylul sau carfentanylul, diferenta intre acestea fiind potenta acestora tot mai mare cat si faptul ca cele mai puternice dintre ele nu mai au nicio legatura cu semintele de mac, fiind mai curand substante de sinteza.
Se considera ca utilizarea responsabila a acestor substante, strict pentru uzul lor medical si pentru perioade de timp limitate, este sigura si fara efecte secundare. Totusi, pentru efectul lor psihologic puternic, unii dintre noi folosesc aceste substante pe cont propriu, in scop asa-zis "recreational", caci oamenii au nevoie sa se recreeze iar unii iau foarte in serios acest lucru, recreatia devenind un fel de scop al vietii lor, pentru care merita sa lasi in urma orice altceva.
Principalele scopuri pentru care, in special adolescentii incep sa experimenteze cu opioidele sunt dupa cum urmeaza: 1. pentru ca prietenii lor o fac, 2. din curiozitate sau 3. ca o forma de a gestiona frustrari si durere emotionala. Si, slava Domnului, un adolescent poate sa traiasca extrem de multa frustrare, ca urmare a conflictului, adesea violent, intre ceea ce isi doreste adolescentul si ceea ce ii ofera realitatea, in conditiile in care acestia testeaza limitele realitatii si isi negociaza locul in lume.  

Scandalul opioidelor  are la origine cateva elemente destul de bine definite: 1. lacomia cencernelor farmaceutice, 2. coruptibilitatea unor medici care sunt investiti cu autoritatea de a prescrie medicamente, 3. capacitatea acestor substante (opioide) de a crea dependenta si 4. dorinta omului modern de a elimina durerea, acum si pentru totdeauna, usor si rapid. Dupa cum observati exista un adevarat lant al slabiciunilor, si pe undeva, era si greu sa nu existe o epidemie opioida, in conditiile date.

Dar mai bine haideti sa le luam pe rand.


1. LACOMIA CONCERNELOR FARMACEUTICE. Acum, daca ne gandim bine, fiecare dintre noi care a produs in viata lui ceva, isi doreste ca produsul respectiv sa fie unul de succes. In fond ti-ai pus mintea la contributie, ai invenstit in proiectul respectiv, timp, bani si imaginatie creatoare, iar in conditiile acestea dorinta de a avea succes este oarecum justificata.

Numai ca unii nu se multumesc cu un succes modest, limitat la ceea ce ne permite bunul simt comun si realitatea, fiindca in fond, idealul consumerist al lumii este bine inradacinat in mintile noastre. Stiti voi... masini germane, vacante scumpe, iubite tinere, vila cu piscina in diverse locuri ale planetei, si deci un continut de invidiat pe Instagram. Sub presiunea consumerismului acestuia salbatic, multi dintre cei care produc aceste medicamente ajung sa confunde scopul de a ajuta pacientii cu scopurile enumerate mai inainte. Rezultatul?

S-ar putea sa va surprinda acest rezultat. Ei isi formeaza adevarate sindicate ale crimei organizate prin care urmaresc imbogatirea cu orice pret. Aceste sindicate se manifesta concret in ceea ce inseamna marketingul, nu agresiv ci mai curand pervers si  lipsit de scrupule. Agentii de vanzari nu trebuie sa aiba experienta farmaceutica si cu atat mai putin trebuie sa aiba constiinta si moralitate. Ei trebuie doar sa vanda. Prin urmare aceste concerne pot angaja foste stripteuze si te miri ce frustrati care au un milion de scuze pentru a otravi populatia si a incalca regulile jocului.

Spre exemplu, este de notorietate aparatul de vanzari din cadrul firmei Insys, care a produs un spray cu fentanyl, un opioid extrem de puternic, de multe ori mai puternic decat morfina sau heroina. Doze mici din acest opioid sintetic ar fi avut un rol benefic in tratamentul durerii cronice la cei bolnavi de cancer, carora le era destinat in exclusivitate acest medicament. Dupa modelul Purdue Pharma, care a produs Oxycodon (Paracetamol) in anii '90, Insys pretinde ca acest spray este o binecuvantare si doar 1% dintre pacienti ajung sa dezvolte dependenta.




2. MEDICI CORUPTIBILI. Aparatul de vanzari fara scrupule presupune identificarea medicilor coruptibili pe care agentii de vanzari de la Insys ii puteau aborda intr-un mod mult mai productiv pentru ambele parti, mai putin pentru pacienti, care dezvoltau dependenta, acestia din urma nefiind vreodata informati cu privire la acest efect secundar periculos. Mai mult decat atat, pecientii primesc opioide puternice chiar si pentru o migrena, caci pacientul nu este decat un numar intr-o statistica, reprezentand vanzarile.

Agentii de vanzari de la Insys sunt niste adevarati spioni si detectivi particulari care, in dorinta de a vinde cat mai multe opioide, se intereseaza care dintre medici sunt mai cautati, unde sunt cozile cele mai lungi si, dintre acesti medici, care au probleme financiare ca urmare a divortului, familiei numeroase, obiceiurilor costisitoare, bolii sau altor nenorociri. Exista si riscul sa fie luati la bataie de catre medici, tocmai fiindca este ilegal sa prescrii opioide pentru durerile de cap, dar, una peste alta, agentii de vanzari rapace de la Insys, sunt dispusi sa riste.

Iar unii dintre medici sunt dispusi sa riste si ei lucruri cum ar fi pierderea licentei de a practica aceasta nobila meserie, destinata vindecarii si ingrijirii celor aflati in suferinta. De altfel, pierderea licentei s-a si intamplat, nu in putine randuri, caci nu e atat de greu sa observi cum se inmultesc persoanele fara adapost si supradozele cu fentanyl, si nu e atat de greu sa descoperi ca fiecare poveste incepe cu o durere de cap sau cu o durere aparuta in urma unui accident, caci ai primit de la "un medic serios" medicamente destinate celor bolnavi de cancer.

3. POTENTA EXTRAORDINARA A ACESTOR SUBSTANTE. Desi s-a incercat, inca din anii '90 o desenzibilizare a populatiei fata de opioide si transformarea lor in medicamente "mainstream", dupa decade intregi in care au fost privite ca substente periculoase, care te fac sa iti pierzi mintile, opioidele sunt tot mai puternice si tot mai mainstream, ca urmare a activitatii perfide si insidioase a aparatului de marketing / propaganda. De altfel agentii de vanzari stiu ca aceste substante vor da dependenta si tocmai aceasta este ideea.

4. PACIENTII CU DURERI CRONICE. Daca se prescriu opioide pentru migrena, se stie ca data viitoare pacientii respectivi vor cauta orice pretext pentru a primi o alta reteta. Iar dependenta este atat de coplesitoare incat astfel de pacienti ajung sa isi produca singuri raniri si fracturi in scopul de a obtine o reteta. O sa-mi spuneti ca astfel de pacienti trebuie sa fie ei mai speciali, fiindca altfel nu se explica astfel de gesturi extreme. Poate... dar cine stie cat este personalitatea lor si cat este opioidul in sine?

Ceea este clar in schimb este faptul ca foarte multi dintre acesti pacienti ajung de nerecunoscut si totul incepe cu o reteta scrisa "la misto", adica cu ignorarea limitelor stabilite de FDA si cu ceva avantaje pentru medicul care vi le-a prescris, cel mai probabil uitand sa mentioneze efectele secundare monstruoase ale respectivului medicament, caci asa se face treaba buna si asa creste economia planetei!  

Singurul care nu stie cat de periculoase sunt aceste opioide pare a fi beneficiarul. El se profileaza ca victima in ecuatia aceasta in care suferinta sa reala devine hrana pentru lupii flamanzi din industria farmaceutica. El a suferit, spre exemplu, un accident de circulatie, sau poate ca este un fost sportiv, care a suferit un accident pe terenul de sport, ori pate ca este un muncitor in constructii care a suferit un accident profesional ori un birocrat care a dezvoltat o durere de spate fiindca sta mult pe scaun.

Uneori poate fi un adolescent care a dezvoltat pietre la rinichi, deci are anumite dureri. Iar adolescentii sunt cu atat mai vulnerabili cu cat inteleg mai putin mecanismul dependentei, sevrajul si gestionarea emotiilor. Din oricare categorie ar face parte, pacientul ajunge sa isi simplifice extrem de mult existenta, si sa o reduca la vreo doua preocupari: 1. sa fiu high si 2. sa fac rost de bani rapid pentru a fi high. Da, pentru ca heroina este mai ieftina si se poate lua si fara prescriptie, de la dealer. Situatiile disperate cer masuri disperate... 

E nevoie de mari resurse psihologice, sociale si materiale pentru a reusi sa iesi din aceasta poveste iar multi dintre dependenti pur si simplu nu au acces la acestea, ramanandu-le optiunile cunoscute: puscaria sau moartea. Partea cea mai tulburatoare este aceea ca nimeni nu se gandeste la aspectul uman al problemei, desi se presupune ca medicamentele se fac pentru a ajuta oamenii, nu pentru a-i tari in infern,










(1) Imaginea Poppies, de Anajnaren, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu