Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

luni, 10 august 2020

Incidente Decisive

Oare un incident dureros, pentru care nu ai fost pregatit, precum o jignire sau o umilinta suferita, ar putea sa te transforme dintr-o persoana buna si frumoasa intr-un psihopat lipsit de scrupule? Vom incerca sa raspundem in articolul de fata.



☆ ☆ ☆


Oare exista incidente atat de puternice prin influenta si amprenta pe care si-o lasa asupra noastra, incat sa determine schimbari majore in viata noastra? Spre exemplu, te-ai putea gandi la un astfel de incident chiar acum, constient fiind ca datorita acelei intamplari, ai ajuns sa iei o anumita decizie pe termen lung, care ti-a schimbat viata in moduri semnificative? Probabil ca da...

Poate ca fiecare decizie importanta are la baza un set de valori, dar probabil ca are la baza si un set de evenimente care te-au determinat sa imbratisezi acele valori, pe o durata de timp nedeterminata, ca si cand s-ar merita cu adevarat sa le urmaresti pe acelea si nu pe altele. De ce familia si nu prietenii, de ce sanatatea si nu banii, de ce, de ce, de ce? De asemenea, de ce banii cu orice pret si nu banii cu anumite conditii, cum ar fi, sa fie facuti in mod cinstit, ori sa nu-ti puna in pericol sanatatea?

Vedeti, nu este atat de usor sa stabilesti care a fost motivul pentru care ai facut anumite alegeri. Si mai ales, nu este foarte usor sa recunosti, in mod constient si cu sinceritate, eventual in fata unui grup de persoane, cum ar fi un grup de psihoterapie, sau, de ce nu, in fata unei camere de luat vederi, stiind ca totul va ajunge in spatiul public, in vazul tuturor. Am avut sansa sa descopar o astfel de marturie de curand si o postez aici si pentru voi.




Pe scurt, Alec Burlakoff, fost administrator scolar, fost director de vanzari la firma americana de produse farmaceutice Insys, povesteste aici despre momentul decisiv din experienta sa de administrator scolar, in care pare ca a luat decizia sa renunte la aceasta cariera, care ii rezerva un sir intreg de momente umilitoare pentru a intra in vanzari, unde credea el, va reusi sa obtina banii si statutul care i-ar fi adus respect si recunoasterea pe care simtea dumnealui ca o merita.

Momentul respectiv avea toate motivele sa ii ramana in memorie, fiind incarcat emotional si, de asemenea, avea toate motivele sa ii influenteze deciziile, fiindca emotia este in general legata de motivatie iar motivatia fireste ca ne determina comportamentul. Ei bine, Alec Burlakoff tocmai ne-a povestit despre incidentul care, cel mai probabil, a determinat moartea a sute de mii de persoane, daca nu mai mult.

Aflat in campusul liceului Boca Raton, care avea o politica anti-fumat, fostul administrator scolar iese pentru a-i atrage atentia unui parinte ca nu poate fuma in parcarea liceului. Acest parinte a fost impertinent, de ce sa n-o recunoastem, si i-ar fi dat o replica ca aceasta: "reguli nesemnificative de la oameni nesemnificativi". De asemenea i-ar fi pufait direct in fata, inainte sa paraseasca parcarea respectiva. Deci hmmm... Destul de dur, nu-i asa? Oare suficient de dur pentru ca apoi sa devii un agent de vanzari rapace, pentru care nu conteaza decat sa vanda cu orice pret?

Daca imi cititi blogul, probabil ca va amintiti ca am scris un articol in care spuneam ca persoanele care traiesc cu principiul "scopul scuza mijloacele", care le si "justifica" actiunile ilegale sau imorale, au probabil cateva trasaturi asociabile psihopatiei, daca nu cumva, prin testare adecvata, s-ar putea demonstra ca sufera de o tulburare de personalitate de tip anti-social (psihopatie), caracterizata prin lipsa empatiei si a remuscarilor ori tendinta de a trece peste cadavre pentru a-ti atinge scopurile (la figurat dar si la propriu, din pacate).

De asemenea, astfel de persoane au o particularitate in gandire, pe care o putem observa si la Alec Burlakoff: faptul ca acesta foloseste un incident, neplacut, desigur, pentru a-si manipula criticii si a-i determina pe acestia sa creada ca el este victima in ecuatia asta - el a suferit cat timp a fost administrator la liceu si de aici i se trage aceasta dorinta de a razbi in viata, cu orice pret, chiar si cu pretul vietii unora dintre pacientii carora le-a "bagat pe gat" (la propriu si la figurat) un spray cu fentanyl care, teoretic, era pentru cei bolnavi de cancer.

Spun teoretic, fiindca, prin actiunile sale de marketing agresiv, lipsit de orice etica si orice compasiune umana, a mituit o multime de medici pentru ca acestia sa prescrie acest medicament cu efecte secundare extrem de puternice, chiar si celor care sufereau de o banala migrena. Se apreciaza ca un numar de aproximativ 25% dintre cei care folosesc astfel de medicamente ajung sa dezvolte dependenta de opioide. Ceea ce inseamna ca in scurt timp isi vor cumpara heroina de pe strada, care este mai iefita si fara prescriptie dar cu efectele pe care presupun ca le cunosteti si voi.

Inteleg ca Alec Burlakoff a despagubit statul american cu vreo 10 milioane de dolari. Nu stiu daca este suficient si nu stiu daca viata tuturor dependentilor de droguri are un pret. De asemenea, nu stiu cu ce ii incalzeste pe acestia, daca inca mai sunt in viata, ca statul si-a luat inapoi "partea leului". Dar sa revenim la intrebarea initiala: oare un astfel de incident decisiv poate ajunge sa transforme pe oricine intr-un psihopat care, cum se zice "o vinde si pe masa pentru bani"?

Probabil ca un incident izolat nu este suficient. Valorile umane nu se formeaza in urma unui singur incident. Mai sunt si modelele de viata, cultura consumerista si alte trasaturi de personalitate. Spre exemplu Alec Burlakoff are si o vizibila intoleranta la frustrare sau o si mai vizibila intoleranta la umilinta, in conditiile in care umilinta este prezenta in viata noastra si, intr-un fel sau altul, trebuie sa invatam sa traim cu ea, sa o gestionam, mai bine zis.

Cu toate acestea, un incident precum cel care i s-a intamplat lui Alec Burlakoff la liceul unde era administrator, poate avea un impact extrem de puternic asupra unuia precum subiectul nostru. Incidentul nu trebuie subestimat si in special, nu trebuie subestimat de cel caruia i se intampla. Pentru Alec Burlakoff acest incident a fost o trauma (ceva pentru care nu a fost pregatit). Si cu toate ca ni se intampla mereu lucruri pentru care nu suntem pregatiti (asa e viata), avem intotdeauna optiunea de a vorbi cu un specialist - nu pentru ca suntem "nebuni" ci pentru a invata sa gestionam astfel de incidente.



In videoclipul de mai sus, care a fost folosit de firma de produse farmaceutice Insys, pentru a-si promova sprayul ucigas cu fentanyl, il puteti vedea si pe Alec Burlakoff, cum "flexeaza" cu sprayul si cu banii si cu pacientii si cu tot succesul sau fenomenal. Este si ceva de apreciat la Alec Burlakoff: faptul ca a vorbit despre ce se intampla la Insys Therapeutics. 









(1) Imaginea Evil Nurse, de Raphael Chan, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu