Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

joi, 13 august 2020

Cine Naiba Este Karen?

Chiar asa: cine ar putea fi Karen? Printre surprizele acestui an, se afla si aceea ca oamenii sunt gata sa te numeasca Karen, in caz ca le displace faptul ca esti alba, de varsta mijlocie si pretentioasa. Dar nu ma reclamati inca: exista o Karen chiar si la Casa Alba! 



☆ ☆ ☆


In spatiul cultural al Americii s-a profilat conceptul de "Karen", in special in ultimii ani si, s-ar parea ca anul acesta Karen a venit puternic din urma pentru ca, nu-i asa, daca nu exista Karen, atunci ea trebuia inventata. Asa cum unii au inventat noi cuvinte care sa descrie emotii subtile, de care au nevoie persoanele mai delicate, tot la fel s-ar parea ca a fost nevoie de acest concept care indeplilniste functii bine determinate in vocabularul si viata noastra sociala. 

SONDER - Realizarea faptului ca fiecare persoana are o poveste a sa, o viata la fel de complexa ca si a ta. Termenul a fost inventat de John Koenig, aparand pentru prima data in lucrarea sa "Dictionarul Tristetilor Obscure", unde sunt mult mai multe neologisme mai mult sau mai putin utile. Ex. "Am simtit un profund sonder gandindu-ma la toti oamenii care citesc aceasta definitie si se intreaba daca tot articolul este la fel de plictisitor."


Dar sa revenim la Karen. Cred ca la noi exista cel putin cateva nume care au deja conotatii caracteristice adjectivelor. Spre exemplu, si imi cer scuze daca va numiti asa, noi avem conceptul de "Gheorghe" - Ex: "Hei, hei, nu fi Gheorghe!". De ce sa nu fii Gheorghe? Pentru ca, probabil, un Gheorghe nu sta prea bine cu manierele, nu stie limbi straine (poate stie totusi sa vorbeasca cu o gasca, un purcel sau un cal, ceea ce nu e rau deloc), si te poti astepta din partea lui Gheorghe sa te jigneasca neintentionat, sa fie lipsit de diplomatie sau chiar sa treaca la 10 cm de tine pe trecerea de pietoni, cu un jeep mare cat un tractor, pe care il tine plin de noroi, preventiv, fiindca nu vrea sa fie luat drept Roger si toti sa creada ca se epileaza pe picioare.


Iata deci cat de multe lucruri putem sa intelegem despre o persoana care poate ca nu se numeste Gheorghe, propriu-zis, in schimb este numit Gheorghe fiindca oamenii, cel putin uneori, pur si simplu simt ca stiu cum te numesti. Cam tot la fel stau lucrurile si cu Karen, doar ca americanii le numesc pe unele femei Karen pentru cu totul alte motive decat acelea pentru care ii numim noi pe unii barbati Gheorghe. Dar hai sa vedem ce spune dictionarul Urban si Wikipedia despre persoanele care, merita sa fie numite Karen. 



Karen - termen peiorativ folosit in SUA sau alte tari vorbitoare de lb. engleza pentru o femeie alba de varsta mijlocie, perceputa ca fiind pretentioasa si dificila, in mod inutil si dincolo de limita bunului simt. Karen este necooperanta, lipsita de intelegere si vrea mereu sa vorbeasca cu managerul (pentru a face o reclamatie, desigur). Frizura de tip "Bob" este de asemenea rezervata lui Karen, precum si faptul ca militeaza pe Facebook impotriva vaccinarii. Exista de mult timp acest stereotip cultural al femeii albe in preajma careia ceilalti trebuie sa fie extrem de prudenti, insa numai de curand a fost asociat cu numele de Karen. Originile termenului ar putea fi legate de un internaut caruia nevasta i-ar fi luat copiii si locuinta in urma divortului. In 2020 conceptul de Karen este folosit in orice forma de critica la adresa femeilor albe, (as adauga eu nefiind considerat inca "hate speech" fiindca femeile albe, daca se simt ranite pot sa vorbeasca cu managerul, fara absolut nicio problema.)

Sursa: Wikipedia



Trebuie sa fie destul de jenant daca ai ajuns, precum Kate Gosselin sa fii imaginea din Wikipedia a conceptului de Karen, dar hei, nu e ca si cum n-ar fi existat niciodata victimele holocaustului, ale bombei atomice, uraganele sau foametea din Africa. Totusi, sa ne aruncam o privire si in Dictionarul Urban, fiindca acolo se gaseste intotdeauna cate un specialist in nimic care sa te impresioneze cu "ce-i fata mintea".

 

Karen - nume asociat cu femeia alba de varsta mijlocie, nepoliticoasa, nesuferita si isterica. Karen intelege orice in mod gresit si interpreteaza orice in mod eronat cu cateva mii de procente. Ele reprezinta o specie care a suferit o mutatie, provenind din "Soccer Mom" si avand multe dintre trasaturile lor. Printre acestea se numara irascibilitatea, frizura de tip castron, o masina de tip SUV, inutil de mare, pe care o foloseste pentru a-si duce copiii la fotbal si pentru a fi o amenintare pe sosea. Insa Karen au si caracteristici proprii care includ dar nu se limiteaza la: tendinta de a le face viata grea angajatilor de la alimentara, prin scenele pe care le provoaca si solicitarile de a vorbi cu managerul, amenintarile de a da in judecata pe cineva pentru orice banalitate care poate sau nu sa o fi afectat direct pe Karen, claxoneaza sau ameninta cu procesul pe oricine se baga in fata ei la coada, se bazeaza pe uleiuri esentiale pentru sanatatea copiilor, fiindca asa a citit intr-o postare pe Facebook si citeste in public carti gen Erotica care fac "50 Shades of Gray" sa para Hamlet.

 

Casiera: Okay doamna, totul costa 27.75. Platiti cash sau cu un card?Karen: Hmmm, asta a fost incredibil de nepoliticos. As dori sa vorbesc cu managerul! (Situatia a degenerat rapid) Casiera: Pentru ce anume? Karen: Cum indraznesti sa-mi vorbesti astfel? Sursa: Dictionarul Urban


 

Pe fondul expansiunii culturale a termenului, democratii au avut de curand ideea de a o numi pe purtatoarea de cuvant a Casei Albe, tot Karen, fiindca parea o chestie la indemana si democrata... Okay, sper ca v-a facut la fel de multa placere sa cititi articolul despre Karen, pe cat de multa placere mi-a facut mie sa il scriu. You'll thank me later! De asemenea, orice asemanare cu persoane reale este pur intamplatoare, iar daca v-ati regasit in Karen probabil ca trebuie sa vorbiti cu managerul.

 








(1) Imaginea Can you see me now?, de Dollen, via Flikr, sub licenta CC BY-ND 2.0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu