Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

duminică, 19 iulie 2020

Personalitatea Dependenta & Crima

Ne fascineaza cultele religioase unde lucrurile degenereaza, in numele lui Dumnezeu. In gruparea de penticostali din orasul suedez Knutby lucrurile au luat-o razna si, acestui cult i se cuvine un loc privilegiat in topul celor mai degenerate culte care au existat vreodata.


☆ ☆ ☆

Vezi o comunitate de penticostali (nu ca ar fi ceva gresit cu ei) si ai impresia ca totul trebuie sa mearga extraordinar acolo, sub obladuirea Celui de Sus, nu-i asa? Dar uneori aparentele inseala, chiar si intr-o comunitate de oameni credinciosi. Acum nu stiu cum au inteles acesti penticostali din Suedia credinta si pe Dumnezeu, insa acolo s-au intamplat niste lucruri exceptional de urate, in mod constant.

Spre exemplu, o auto-proclamata "Mireasa lui Hristos" (pe nume Asa Waldau), pastor la biserica penticostala din orasul suedez Knutby ii cere tanarului pastor Helge Fossmo (care era casatorit cu o alta femeie) sa o ... "satisfaca sexual in numele lui Hristos". Daca nici asta nu v-a blocat neuronu' atunci inseamna ca sunteti prea buni pentru blogul meu. Una peste alta, astea se petreceau undeva la inceputul acestui mileniu, deci nu in evul mediu si, cum spuneam, intr-o tara cunoscuta mai curand pentru nivelul de civilizatie.

Dar religia a fost intotdeauna folosita de unii pentru a-si "autoriza" fara-de-legile si daca cei doi traiau aceasta "chestie in numele lui Hristos", Helge Fossmo se depaseste pe sine in momentul cand, dupa ce a inceput o relatie sexuala cu Sara Svensson, dadaca a copiilor sai, o convinge pe aceasta sa o ucida pe sotia lui Alexandra Fossmo, fiindca... asta e voia lui Hristos. Ceea ce tanara Sara Svensson va face, animata fiind de cateva chestii cum ar fi un delir religios si o tulburare de personalitate dependenta.

Sara Svensson fusese convinsa de pastorul penticostal ca aceasta crima este o dovada de supunere fata de Dumnezeu, caruia I se implinea voia. El decisese ca Alexandra Fossmo trebuia sa moara si sa se intoarca in ceruri, acasa. Mai mult decat atat, dadaca Sara Svensson a primit niste mesaje pe telefon, de la un numar necunoscut, care ii cereau sa comita aceasta crima, acest sacrificiu uman.

Fireste, aceste mesaje-text sunt puse pe seama lui Dumnezeu care, nu-i asa, ii facea Sarei Svensson onoarea de a i se adresa. Gen: "Hei am primit un mesaj! Uite, este de la Dumnezeu!!". Cam atat de credula se poate dovedi o femeie tanara care are o vulnerabilitate existentiala crescuta si detine o stima de sine extrem de precara. Adaugati la asta faptul ca prima sotie a lui Fossmo murise si ea in conditii misterioase - nu fusese dovedita crima insa (decesul a fost considerat accident, poate si pentru ca nimeni din Politie nu se asteapta ca un pastor crestin sa-si ucida nevasta pentru a colecta asigurarea de viata). 



Si cam atat de departe poate ajunge manipularea atunci cand sunt folosite parghiile pe care ti le pune la dispozitie credinta in Dumnezeu. Intotdeauna m-au fascinat cultele religioase si pana unde pot sa degenereze lucrurile, in numele lui Dumnezeu, intr-un astfel de cult. Se pare ca in gruparea de penticostali din orasul suedez Knutby lucrurile au luat-o razna urat de tot si, eu personal i-as rezerva un loc privilegiat acestui cult intr-un top al celor mai degenerate culte care au existat vreodata, depasit poate doar de mult mai faimosul cult al lui Jim Jones (People's Temple).

Sara Svenson a beneficiat de tratament psihiatric in urma acestei crime pe care a recunoscut-o imediat, spunand chiar ca "fusese lucrul corect pe care trebuia sa-l faca" (creierul ei era proaspat spalat si apretat). O persoana cu tulburare de personalitate dependenta este caracterizata de teama de abandon imbinata cu supunere si pasivitate. Cei cu un astfel de diagnostic ar face literalmente orice pentru a evita respingerea. Alte simptome includ evitarea responsabilitatii (iti cer sfatul si pentru a alege intre mustar si ketchup), sensibilitate exagerata la critica si evitarea compulsiva a singuratatii.

Cultul penticostal de la Knutby a devenit asadar un loc de intalnire pentru cele mai ciudate forme de viata. Psihopatii se intalnesc cu dependentii si din asta nu avea cum sa iasa ceva bun. Erau folosite imagini din biblie precum momentul in care lui Abraham i s-a cerut de catre Dumnezeu sa isi sacrifice fiul, pe Isaac, in numele credintei sale, fiind oprit de catre un mesager al lui Dumnezeu, in ultimul moment. Daca s-ar intampla astazi asa ceva, cred ca ar fi considerata... tentativa de omor...

Dar s-a intamplat in urma cu mii de ani si nimeni nu stie exact detaliile. Totusi, membrii cultelor cu profil de tulburare de personalitate anti-sociala (psihopatii) pot sa foloseasca astfel de scrieri religioase pentru a justifica o crima. Iar daca acestia se intalnesc cu personalitati dependente si "slabe de inger" pe care le pot teroriza cu abandonul, exista sanse sa nici macar nu fie condamnate pentru orchestrarea crimei.  








(1) Imaginea Personal Jesus, de Nello Filipe, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu