Starea noastra mentala si emotiile ne influenteaza sanatatea fizica. Unii considera ca toate bolile au o componenta emotionala, care se reflecta in evolutia bolii si timpul necesar vindecarii. Bolile de piele, cele cardiovasculare, disfunctiile sexuale si diabetul par a fi cele mai influentate de starea mentala.
Exista un numar de afectiuni ale corpului fizic despre care se crede ca ar fi direct cauzate sau cel putin influentate de starea noastra mentala. Din pacate, psihosomatica, adica acea latura a medicinei care se ocupa cu studiul afectiunilor cauzate sau influentate de starea mentala, nu este la fel de bine organizata ca stiinta precum alte arii ale medicinei. Spre exemplu nu ar putea nimeni sa spuna cu o certitudine de 100% ca (virgula) cauza unei afectiuni este psihologica sau in ce proportie este psihologica. Pur si simplu nu avem cu ce sa evaluam asta.
Cu toate acestea, coincidentele (si s-ar parea ca toata psihosomatica se bazeaza pe coincidente stranii) nu au cum sa nu-ti dea de gandit. Spre exemplu, o astfel de coincidenta este suprapunerea unor boli cardiace cu tulburari mentale sau diagnostice de depresie, anxietate sau stres post-traumatic. Comorbiditatile - ca sa folosesc un termen "la moda". Si cu toate ca la mijloc nu este decat o coincidenta, cunosc personal cazuri in care ameliorarea starii emotionale a atras dupa sine vindecarea corpului fizic sau ameliorari importante ale afectiunilor acestuia.
Bolile pielii, problemele cardiace, disfunctiile sexuale se afla printre cele mai cunoscute afectiuni in atentia psihosomaticii iar in ce priveste bolile pielii, cum ar fi psoriazisul, s-a teoretizat deja legatura directa intre acesta si starea emotionala. De fapt vorbim aici despre un ciclu de inter-conditionari ce isi poate avea sursa atat in boala de piele cat si la nivel mental / emotional, evolutia nefasta a acestui ciclu putand sa fie asemanata cu rostogolirea unui bulgare pe panta plina de zapada.
Pe de o parte, psoriazisul poate sa produca tulburari afective, fiindca apare anxietatea si teama ca ceilalti vor observa aceasta afectiune, deci ne vom teme de evaluarile lor, dezvoltand o tulburare de anxietate generalizata, o fobie sociala si atacuri de panica. Pe de alta parte, medicina psihosomatica explica concret legatura dintre tulburarile emotionale (stres) si aparitia psoriazisului.
O recenzie sistematica din 2016 aparuta in Jurnalul de Dermatologie Clinica si Estetica a sumarizat 57 de studii pe acest subiect, notand faptul ca stresul psihologic si depresia pot sa stimuleze eliberarea de cytokine pro-inflamatoare, care sunt molecule eliberate in cadrul raspunsului imun. Inflamatia cauzata de acestea pare capabila sa exacerbeze afectiuni precum psoriazisul sau depresia. (...) Singura parte pozitiva in ce priveste legatura dintre psoriazis si sanatatea mentala rezida in faptul ca daca se actioneaza pentru ameliorarea uneia dintre cele doua, ar putea exista un impact asupra celeilalte. Self.com
Iar asa cum spuneam mai sus, am cunoscut personal cazuri in care o oarecare ameliorare a starii emotionale a avut drept rezultat cu totul neasteptat, vindecarea psoriazisului. Cum s-a ajuns aici? Ei bine, persoana respectiva a invatat notiuni elementare de gestionare a emotiilor, cum ar fii constientizarea acestora si reinterpretarea unor stimuli, astfel incat nivelul de stres resimtit a fost mult diminuat. Deci da, pot spune ca exista speranta in privinta psoriazisului cu etiologie psihologica.
Psihosomatica, chiar daca nu este atat de tare in evaluari si cuantificari, iar multora le pare o chestie cu totul pseudo-stiintifica, este totusi tare in speculatii, dintre care unele sunt extrem de interesante si merita sa reflectam asupra lor. Am intalnit explicatii de genul celor care urmeaza, legate de mesajul bolii de piele, sau cum mai este denumit in psihoterapie "jargonul organului".
Uneori corpul tau este mai destept ca tine, in special pielea. Acest organ exprima de multe ori ceea ce tu nu poti spune, nu pui in cuvinte pentru ca este prea greu.
Poate ceva ce nu iti place la tine, iar ceea ce nu vrei sa stii sau sa simti, ramane in inconstient si actioneaza sub o forma ascunsa.
Presiunea si durerea emotionala a unor nevoi nesatisfacute supun corpul la o incordare atat de mare, incat va ceda in locul ce la mai vulnerabil, aparitia unei eczeme fiind un exemplu de strigat al corpului, ce razbate prin piele.
Traind intr-o lume imperfecta, apar adesea conflicte intre ceea ce ai nevoie in interior si cee ce primesti din exterior. Iar acest lucru este cel mai bine resimtit la granita, adica la nivelul pielii. Psychologies.ro
Dar pentru ca psoriazisul in sine poate fi o sursa de tulburare emotionala, prin mecanismul explicat mai sus, o ameliorare obtinuta pe cale medicala (despre care v-ar putea vorbi un medic) poate sa duca la mai putin stres si la ameliorarea problemelor emotionale cauzate direct de aparitia psoriazisului. In exemplul despre care v-am vorbit mai sus, de vindecare a bolii de piele pe calea ameliorarii emotiilor, persoana in cauza epuizase orice cale de a vindeca medical afectiunea insa, in mod neasteptat, aceasta s-a vindecat dupa stabilizarea sa emotionala.
(1) Imaginea Skin, de Realize_Photo, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu