Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

duminică, 14 iunie 2020

Viol & Victime Minore

Este oare oportuna relaxarea discutiilor despre viol? Spre exemplu, putem sa facem haz de o persoana care a fost violata, punand in evidenta vina ei? Sau am putea sa facem asta daca reusim sa fim amuzanti, precum Mihai Bendeac?


o o o

Observ ca exista o discutie despre violul indreptat impotriva minorelor care a polarizat, pe de o parte pe cei care inca mai cred in bunul simt comun si se raporteaza la acesta in ceea ce fac, iar pe de alta parte, cei care au ajuns sa "inteleaga" anumite lucruri despre cum poti face rating pe YouTube sau care, cel mai probabil, au tendinte vizibile catre ceea ce se cheama "tulburarea de personalitate antisociala", mai comun denumita psihopatie. 

Am gasit un videoclip pe canalul de YouTube al comediantului Mihai Bendeac care mi-a amintit de textul acesta de meme: "orice fata isi doreste un baiat cu simtul umorului, pana cand acesta incepe sa faca misto de ea" (se numeste "roast", mai nou). OK, trebuie sa precizam, daca mai era nevoie, ca Mihai Bendeac este artist si ii putem permite anumite "licente poetice", doar asa de dragul artistilor. In acest fragment el comenteaza dintr-o perspectiva "mai speciala", o stire pe care a intalnit-o pe internet. Daca o iei ca si stand-up comedy, este chiar amuzant.

 

 
Daca insa o iei "pe bune", in sensul ca ea ar putea sa reflecte convingerile si atitudinea lui Mihai Bendeac fata de femei, atunci fragmentul poate sa ne para impins pana la limita (de jos) a atitudinilor pe care un barbat le poate avea fata de femei si, in special fata de femei lipsite de experienta, adica adolescente. In paranteza fie spus, eu imi mai fac din cand in cand pacate, si vorbesc despre faptul ca unele fete folosesc experientele traumatice pe care le-au trait, pentru a scoate in evidenta felul cum este structurata personalitatea lor, dar de aici si pana la a face haz de asta, e o cale lunga.

Si nu stiu daca este ceva amuzant in asta, desi, s-ar parea ca Mihai Bendeac reuseste sa surprinda partea amuzanta, din perspectiva unei persoane care are o tulburare de personalitate de tip antisocial, careia ii lipseste empatia si cauta sa scoata in evidenta faptul ca victima isi are partea ei de vina. Acum, daca ma intrebati pe mine, este destul de putin masculin sa faci haz de o persoana mai slaba decat tine si asta poarta numele de bullying in mediul scolar, efectele putand sa fie poate mai dificil de gestionat decat un viol in sine. 

Partea buna a acestei atitudini manifestate de Mihai Bendeac in acest videoclip, desi s-ar putea sa nu fiti de acord cu mine, este ca acele victime ale violului care s-au recuperat mai bine dupa trauma suferita, ar putea sa descopere ca lucrurile pot fi privite mai putin dramatic, ca se poate face haz de necazul propriu si ca, in toata nebunia aceasta, poti sa gasesti un sens si o logica, precum si anumite invataminte. Spre exemplu, poti sa inveti ca in aceasta lume naivitatea costa, ca nu poti avea incredere chiar in oricine, si ca anumite situatii pot fi evitate.

Dar daca te afli printre acele victime ale violului care nu au gestionat bine aceasta trauma si care inca traiesc efectele violului si inca simt rana emotionala, ma indoiesc ca poti sa intelegi umorul lui Mihai Bendeac. Recunosc ca pe mine m-a amuzat videoclipul acesta dar marturisesc ca eu nu sunt victima a violului si, la varsta / experienta mea, putine lucruri ma mai pot lua prin surprindere, deci am putut sa privesc cu detasare aceasta mostra de umor marca Mihai Bendeac.

De altfel, comediantul a avut ceva probleme ca urmare a felului cum a ales sa comenteze acest incident, sper ca nu foarte mari. Ceea ce as vrea sa mentionez pe final este faptul ca da, o anumita atitudine a victimei poate sa creeze premisele unei tragedii. Aici nu este vorba despre a critica victima. Este vorba despre a media relatia victimei cu realitatea. Poate ca tot asta face si Mihai Bendeac in videoclipul sau. Desigur, nu este vina victimei ca a fost violata. 

Dar victima trebuie sa inteleaga cateva lucruri despre toata aceasta situatie:

  • Statutul de femeie presupune vulnerabilitate si tocmai de aceea, prudenta crescuta. Prin urmare, nu poti sa iesi din casa dupa o anumita ora fara sa fii insotita (adesea nici ca barbat nu poti face asta, in anumite zone sau momente). 
  • Femeile au dreptul sa fie frumoase si admirate, numai ca felul cum se imbraca uneori este interpretat gresit de catre cei care pot prezenta pericol pentru dansele. 
  • Lumea nu se va schimba si psihopatii nu vor disparea prea curand dintre noi, prin urmare, in loc sa asteptam asta, ar fi poate mai bine sa ne gandim cum ne putem proteja de acestia si, daca este cazul, cum putem lupta impotria lor.
  • Este mai util pentru tine sa iei cateva lectii de auto-aparare si sa-ti cumperi un spray cu piper decat sa iti plangi de mila. De fapt, o atitudine de excesiva vulnerabilitate ii atrage pe psihopati.
  • Psihopatii care le-ar putea victimiza au intotdeauna grija sa arunce responsabilitatea asupra victimelor - este un mecanism de aparare specific lor, numit de psihanalisti "rationalizare". Spre ex. ei iti vor reprosa ca te-ai imbracat provocator si ai iesit din casa neinsotita, dupa apusul soarelui, spunand ca "ti-ai cautat-o", sau vor intreba "de ce erai bauta?" concluzionand ca, probabil, "si tu iti doreai ceva".
  • Este inutil sa criticam psihopatii pentru ca gandesc astfel si cu atat mai putin util sa le cerem sa nu mai critice victimele - NU O VOR FACE NICIODATA.
  • Unii dintre psihopati pot fi subtili si pot sa isi pregateasca agresiunea sexuala timp de luni intregi (procesul poarta numele de "grooming") 
  • De asemenea, ei pot sa iti strecoare chestii in bautura, prin urmare, ar fi bine sa ii cunosti pe cei care te insotesc in oras.
  • Cum insa nu poti sa cunosti in profunzime pe fiecare om, este util sa accepti ca i se  poate intampla oricui asa ceva, oricate masuri si-ar lua, si asta nu ar trebui sa fie capatul lumii. Alternativa ar fi sa nu mai iesi niciodata din casa si, poate, ar fi la fel de dramatica precum violul. 
  • De asemenea, este cu mult mai util sa initiezi o actiune in instanta, impotriva agresorului, decat sa iti plangi de mila, eventual cu public.
Cand privesti lucrurile din perspectiva unei persoane cu experienta de viata, care stie sa fie prudenta cand este cazul, si sa se pregateasca pentru situatii-limita, acestea pot sa para amuzante. De fapt, Mihai Bendeac vorbeste din perspectiva aceasta si exclusiv celor care se afla in postura aceasta. De aceea, unora s-ar putea ca actorul nostru sa le para mai curand "un geniu neinteles".  Eu personal cred ca nu ar trebui sa il luam atat de in serios si nu cred ca, din cauza lui, anumiti barbati vor deveni violatori in serie. Poate insa era util sa precizeze in videoclipul sau ca le datoram femeilor respect si violul este cea mai urata forma de marlanie posibila. 

De asemenea, violul poate avea efecte precum pierderea unor examene si / sau dificultatile de integrare in societate, ca urmare a traumei suferite. Nu stiu daca lucrurile stau asa in cazul Anei Maria Mocanu, oricine ar fi ea, totusi, nu este total exclus. Desigur, lucrurile sunt mai complexe decat atat, in sensul ca un viol este gestionat prin prisma experientei de viata acumulate, dar tocmai de aceea este posibil ca unele dintre victime sa nu reuseasca sa il gestioneze in vecii vecilor.

Libertatea este ceea ce facem cu ceea ce ne-au facut ceilalti. JP Sartre. 








(1) Imaginea Fallen, de Ram Balmur, via Flikr, sub licenta CC BY-NC 2.0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu