Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

duminică, 7 iunie 2020

Rasismul American Este O Iluzie

Un articol in care va propun o ipoteza ce ar putea explica cu brio de ce atat de multi americani de culoare isi pierd viata in confruntarile cu Politia. De asemenea, am si o ipoteza cu privire la motivul pentru care au luat amploare demonstratiile "BLACK LIVES MATTER" in 2020. 


o o o

S-a vorbit mult zilele acestea despre cazul George Floyd, negrul care a fost ucis de Politie in statul american Minnesota. Pare ca toata lumea a imbratisat ipoteza (ridicata la rangul de certitudine) ca incidentul a fost motivat de ura si de rasismul care caracterizeaza Politia americana. Si nu ca mi-ar face mie o deosebita placere sa ma opun majoritatii, desi o voi face de fiecare data cand voi avea argumentele necesare, dar de data asta chiar ma voi opune acestui curent de opinie care, in ciuda faptului ca nu se bazeaza decat pe prezumtii, a starnit o adevarata revolutie.

Dar hai sa vedem care sunt faptele. Un american de culoare, pe nume George Floyd, merge sa-si cumpere tigari si ofera o bancnota ce trezeste suspiciuni angajatilor magazinului. Acestia il abordeaza pe Floyd in parcarea magazinului si ii cer tigarile inapoi pe motiv ca bancnota de $20 era falsa. Dar cum nu ii poti lua tigarile unui fumator inrait, Floyd refuza sa le predea si incepe scandalul. Vine Politia si incearca sa ii alinieze chakrele domnului Floyd. In mod neinspirat un ofiter de Politie ramane cu genunchiul pe gantul barbatului ceea ce conduce la decesul acestuia. 

In scurt timp opinia publica se inflameaza, dat fiind faptul ca totul a fost filmat de trecatori si a devenit viral pe retelele de socializare. Incepe revolutia. Va amintiti ca ne preocupa COVID-19 si victimele facute de acesta? Toata lumea a uitat despre virus ca si cand nici macar n-ar fi existat vreodata. La fel cum virusul ne facuse sa uitam de incendiile din Australia. S-a iesit pe strazi, cu mic si mare pentru a ne exprima solidaritatea cu ... victimele rasismului, cum ar fi George Floyd si toate persoanele de culoare care au murit inaintea lui, si care, cel mai probabil au fost ucisi de albi, fiindca albii sunt rai cu negrii. 

Este singurul lucru care imi aminteste de epidemia de COVID-19, fiindca asa cum toate certificatele de deces trebuiau sa contina numele virusului, in mod similar, toti negrii morti vreodata, pare ca au murit din cauza rasismului. Vorba aceea.... o poveste ca asta este atat de senzationala incat nu poate fi decat adevarata! Acum lumea se intreaba daca politistii care l-au omorat pe George Floyd sunt vinovati de omor cu premeditare (fiindca venisera la munca ca sa omoare niste negri) sau l-au ucis prin imprudenta. Totusi logica emotionala a maselor nu poate fi invinsa de logica mea de laborator, asa ca adevarul a fost oarecum stabilit inainte de proces si de cercetarea penala. Caci da, emotia este un lucru minunat care ne da certitudini ce nu trebuie demonstrate si ar fi pacat sa incerci asta.

Una dintre aceste certitudini este aceea ca Gorge Floyd si-a pierdut viata ca urmare a acestui rasism cainos care dainuie de prin 1800 si care nu se da dus in lada de gunoi a istoriei. Pare ca psihologii americani se aliniaza curentului si declara chestii bazate pe primele impresii si exclusiv pe observatiile facute in urma vizionarii filmelor postate peste tot. Dr. Todd Grande sustine ca politistul care l-a ucis pe Floyd ar detine "tetrada intunecata" (alcatuita din Narcisism, Psihopatie, Machiavelism si Sadism). Eu am deja cateva teorii cu privire la acest incident dar cand aud aceste afirmatii absurde nu mai rezist si ma bag in seama cu doctorul american. 




Ii spun omului ca politistii nu sunt super-eroi care reusesc, printre multe altele, sa-si controleze emotiile si actiunile in mod ireprosabil si nici nu te poti astepta la asa ceva din partea lor, in contextul in care o multime de cetateni isi pierd locul de munca, devin isterici, si supravietuiesc cu o chifla si o conserva primite din partea statului. Nu de alta, dar pare ca dr. Grande nu percepe criza care afecteaza societatea si vede narcisism acolo unde, eu spre exemplu vad doar disperare si dorinta de a compensa frica cu forta bruta si un genunchi pe gat. 

Se spune ca George Floyd era un baiat de miere, decat ca la autopsie avea vreo 20 de substante interzise in sistem si fusese suspectat ca detine bancnote false. De asemenea, din poze reiese ca oricat de bland era, totusi avea un cap deasupra politistilor care incercau sa il imobilizeze - de unde si disperarea acestora. Fiindca una este sa imobilizezi o pisicuta rea ca un tigru si cu totul alta este sa imobilizezi un tigru bland ca o pisicuta. Dar trecem si peste asta, fiindca in fond, ne place prea tare ideea ca niste rasisti din Politia americana au ucis un negru care era painea lui Dumnezeu. 

Insa vreau eu sa discutam despre asta? DA. De unde ideea ca aceasta crima a fost motivata de ura? Si in fond cum poti demonstra lucrul acesta? Doar fiindca ni se pare noua ca lucrurile stau asa? Si totusi, i-a intrebat cineva pe acesti politisti daca urasc negrii? Sau a intrebat cineva familiile lor daca sotii / tatii lor plecau la munca cu gandul de a ucide cat mai multe persoane de culoare intr-un timp cat mai scurt? Ori erau ei cunoscuti ca si simpatizanti ai KKK sau a unor alte grupari de white supremacists? Exista macar cea mai vaga dovada ca acesti politisti chiar urasc negrii? 

Probabil ca nu exista aceasta dovada si singura dovada este ca noua "ni se pare" sau asa ne convine sa "ni se para" ca albii ii urasc pe negri si din cauza asta ii si omara cand ii prind la inghesuiala. Mi-e teama ca adevarul este cu totul altul. Oamenii sunt frustrati, caci s-a acumulat multa tensiune peste tot in lume, datorita acestor carantine nationale iar cea mai mica scanteie aparuta devine o supapa folosita pentru a elibera din presiune.  Masele au o logica a lor care nu necesita argumente solide si dovezi stiintific administrate. Ele ii urmeaza pe cei mai pasionali dintre noi folosind astfel de prilejuri pentru a se elibera de frustrari. Credeti ca Floyd este singura persoana de culoare care si-a pierdut viata in acest mod? Si atunci de ce acum, in primavara anului 2020? Care este diferenta? 

In mod interesant, societatile aflate in carantina au obtinut o vacanta de la aceasta carantina, afirmandu-si convingerile in legatura cu acest virus: "de virus ne arde noua acum?" Exista lucruri mai importante decat acest virus. In plus, acum in anul de gratie 2020, avem si mai mult timp pentru a ne gandi la toate nedreptatile de pe lume! Ceea ce ar trebui sa le dea de gandit celor care au instituit aceste carantine nationale, nu-i asa? Caci daca oamenii nu sunt ocupati cu propria viata, tendintele lor "filosofice" nu ajuta cu nimic societatea umana. In China este mai simplu, pentru ca exista un nivel ridicat de obedienta, dar modelul carantinei isi arata hibele acum in ce-i priveste pe occidentali.

Nu poti pur si simplu sa le iei oamenilor atatea drepturi, dintr-o data! Adica poti, dar uite ce se intampla! In ce priveste discriminarea pe criterii de culoare a pielii cred ca am ajuns deja la o concluzie ce merita luata in serios. Este adevarat faptul ca sunt ucisi multi negri in Statele Unite. Mai mult decat atat, s-ar parea ca acestia nu isi pierd viata doar pentru ca sunt ocupati cu activitati criminale - adevarul pare a fi altul: politica locala a departamentelor de Politie determina incidenta deceselor. 

Dar mai exista un detaliu care nu a fost dezbatut pana acum. Este o certitudine faptul ca negrii sunt niste atleti mai buni decat albii. Ei domina pur si simplu majoritatea sporturilor unde activeaza. Poate cu exceptia tenisului, fiindca nu au o traditie in asa ceva. Totusi, fiind atleti mai buni, cu alte cuvinte, daca ai intra intr-o confruntare fizica cu un negru, risti sa o cam "iei pe coaja", politistii din America sunt nevoiti sa raspunda cu extrem de multa violenta pentru a reusi totusi sa tina lucrurile sub control. Din strategiile lor fac parte inclusiv tehnici interzise oficial (genunchiul pe gat), la care se adauga focurile de arma.

Iata o explicatie logica care elimina asa-zisa ura rasiala pe marginea careia se face tot acest tam-tam mediatic. America este una dintre societatile cele mai tolerante cu privire la minoritati de tot felul si avem de invatat extrem de multe de la societatea americana, in aceasta privinta. Ceea ce ma uimeste pe mine este faptul ca nimeni pana acum nu a reusit sa constientizeze adevaratele motive pentru care exista aceasta asa-zisa brutalitate a Politiei indreptata impotriva negrilor. Si sa nu uitam ca in ce ii priveste pe oamenii legii, o secunda le poate fi fatala (armele sunt pe toate drumurile) si traiesc pe principiul "kill or be killed" (ucide sau fii ucis), in conditiile in care au familii si nu isi doresc sa lase in urma vaduve si orfani. 

Ca o concluzie a acestui articol, temerea mea este aceea ca ceea ce se intampla acum in America este inca o proba a faptului ca nu stim sa interpretam datele statistice. Vedem intr-o statistica faptul ca exista foarte multi barbati afro-americani care isi pierd viata in confruntari cu Politia si credem ca motivul acestor decese este rasismul. Asta in conditiile in care in America poti sa suferi consecinte extrem de usturatoare pentru asa ceva (procese, condamnari, despagubiri, etc). 




o o o




(1) Imaginea Black Lives Matter, de Hajee, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu