Hartuirea sexuala terapeutica si iluminarea femeii de 40 de ani. Suna ca versurile unui cantec punk, dar e si ceva adevar aici. Exista oare o varsta la care o femeie ajunge sa se bucure de hartuirea sexuala?
o o o
Se vorbeste in literatura de specialitate despre crizele pe care le sufera oamenii si, respectiv, casniciile, odata cu implinirea varstei critice de 30 de ani. De fapt, la fiecare "schimbare de prefix" exista o astfel de presupusa criza - daca nu este prea mult spus, un moment in care suntem nevoiti sa ne punem anumite intrebari si sa recunoastem ca valorile noastre s-au schimbat, sincronizandu-se cu fizionomia.
O femeie este frumusetea intruchipata si poate sa isi ascunda varsta - nimeni nu-si va da seama. Dar ce te faci cu adevaratele adolescente? Ei bine, le poti ridiculiza sau poti sa citesti cateva carti spiritual - moral - ezoterice si de psihologie practica, in timp ce rivalele tale mai tinere pierd noptile in club. Si atunci e ca si cand "ti-ai luat revansa impotriva orasului" - acest oras ce refuza sa te mai fluiere si sa te mai claxoneze, doar fiindca esti mult mai inteligenta decat in urma cu 10 ani - cam nedrept, dar viata merge inainte.
Partenerul observa momentul delicat pe care il traverseaza sotia sa de 35 de ani (nervi, tristete, atacuri gratuite, lovituri inopinate sub centura, etc) si vorbeste cu muncitorii constructori de pe strada lor, aranjand ca acestia sa o "hartuiasca sexual", putintel. Zis si facut! In ziua urmatoare, femeia trece pe strada iar muncitorii incep sa ii strige, in cor, "Pisi, ce ti-am face de te-am prinde...". Femeia zambeste ca o Gioconda si merge acasa intr-un suflet, cu o dispozitie de zile mari - ii pregateste sotului o cina frumoasa, cu un desert special. Tipul a invins sistemul!
Asa intelegem de ce nu toate femeile au de povestit chestii dramatice cu #metoo, iar unele dintre ele, cum ar fi Catherine Deneuve tin parca sa conserve obiceiul "sanatos" al barbatilor de a le hartui sexual pe fete, dar mai ales pe femeile trecute de 30 de ani - ceea ce, aparent, are un efect profund terapeutic asupra acestora din urma. Ask Madame Deneuve!
Dar mai sunt si femeile care nu primesc (niciodata) hartuirea terapeutica necesara, de zi cu zi, cum ar fi si Oana Pellea, si acestea reprezinta un caz particular despre care, de asemenea, trebuie sa vorbim. Oana Pellea isi afirma de curand entuziasmul de a fi implinit 40 de ani, trezind curiozitatea si admiratia, deopotriva. Ea declara la un eveniment monden:
Femeia la 40 de ani este extraordinara. Cu cat ii cad sanii, cu atat i se inalta spiritul. (...)Ce este dupa frumusetea de oglinda? E ceva care poate modifica in mod esential forma. Este foarte bine sa tii cont de forma, sa te ingrijesti, dar sanatatea este cea care urla in fiecare dintre noi. Iar ceea ce face ca un om sa para sau sa devina superb este puterea sa de a nu spune niciodata «e prea tarziu» si tine de o impacare cu tine si cu viata ta. E usor sa fii frumoasa cand esti foarte tanara. Dar eu am intalnit femei de 80 de ani extrem de frumoase, femei care… nu s-au lasat! Care n-au spus niciodata «e prea tarziu».M-am uitat dimineata in oglinda Si mi-am spus: «Oh, esti superba!». Dar eu sunt superba nu pentru ca imi impun, ci pentru ca stiu ca maine voi arata mai rau decat azi. (Tango, 2013)
Da, in fond, fiecare dintre femei are nevoie sa descopere o astfel de perspectiva noua asupra propriei persoane si asupra propriei vieti, pentru a putea sa demonstreze de ce, in final, femeile traiesc mai mult decat barbatii. Pentru ca femeile au mai multa grija de ele, au un stil de viata mai prudent si mai intelept - si asta chiar ma umple de admiratie, desi femeilor nu le plac barbatii care vor sa fie mai prudenti si mai intelepti ca ele - cine mai protejeaza familia?
In conditiile in care, pentru o femeie, vine un moment in care, ii e greu sa ramana "o regina a frumusetii", recunoscuta pe plan local - national - international, etc, cu toate avantajele pozitiei respective, acestea au nevoie de ceva realism si prietenie cu sine pentru a se resemna, pe de o parte, iar pe de alta parte pentru a crede totusi in sine, chiar si acum, dupa ce se afla on the wrong side of 30. Si, de asemenea, cu toata admiratia mea, recunosc ca ele au aceasta rezilienta, de cele mai multe ori.
Inaltarea spiritului despre care vorbea Oana Pellea, si care compenseaza cu succes lucruri pe care femeile tind sa le lase in urma, cum ar fi calitatile fizice, reprezinta, din punctul meu de vedere, capacitatea de a gestiona o problema personala atat de profunda, fie si cu riscul de a nu mai deveni niciodata atat de stralucitoare, din punct de vedere social, precum erau la 20 de ani. Caci prezenta fizica a femeii nu este un aspect chiar lipsit de importanta.
Se facuse un studiu din care rezulta faptul ca nivelul de fericire cel mai inalt este atins de femei in tinerete - dupa care, parca incep sa traiasca din amintiri: cum plangeau barbatii dupa dansele, pe la 20 de ani... Stiti, era expresia aceea: "cine rade la urma, rade mai bine"? In ciuda acestor descoperiri, consider ca nimeni si nimic nu ne poate opri sa fim fericiti, daca ne dorim cu adevarat asta - Oana Pellea stie!
Si cu atat mai putin ne poate opri sa fim fericiti acest invelis superficial destinat sa hraneasca iluziile la fel de superficiale ale barbatilor tineri si plangaciosi. Femeile descopera in decursul acestei "Iluminari de la 40 de ani" o multime de lucruri - ca nimeni nu apartine (juridic) nimanui si chiar faptul ca se poate trai si cu mai putina iubire, sau in absenta acesteia - nu este o blasfemie decat la Magic FM: si daca dragoste nu e, nimic nu e...
Am fost invatati sa credem in fantome. Si in fiinte supranaturale, in strigoi, vrajitoare, si in iepurasul de Pasti. Cam aceeasi valoare o are si atitudinea unui adult sanatos si inteligent atunci cand afirma ca nu poate trai fara iubirea unei alte persoane. (...) Este si gresit sa cerem cuiva sa ne iubeasca. Cel caruia ii producem placere prin satisfacerea dorintelor si nevoilor, isi creaza singur sentimentul de iubire fata de noi. (...) Este cat se poate de evident ca, in cazul adultilor, dragostea trebuie meritata. Fara conditii ne iubim, probabil, cainele sau papagalul, dar acestea nu se refera si la oameni, de la care asteptam sa ne satisfaca unele dorinte si nevoi. Nu este, desigur, o descoperire prea magulitoare pentru natura umana. (...) Sa nu ne facem insa reprosuri ca ne folosim unul pe celalalt. Este firesc sa procedam astfel. (dr. Hauck, 2002)
Dupa cum observati, exista multe revelatii pe care oamenii le au mult mai tarziu, dupa prima tinerete. De aceea, eu personal, sunt un mare fan al acestei Iluminari a femeii de 40 de ani. Lipsa iluminarii face relatiile cu fete mai tinere de-a dreptul toxice si infernale, in ciuda faptului ca nurii lor au un aspect comercial, ireprosabil.
Ticaitul sanilor este adesea asurzitor pentru o tanara femeie. De aceea, cred, ele isi doresc sa isi atinga telurile cat mai devreme in tineretea lor, se grabesc ca niste furnicute sa se casatoreasca, sa faca o nunta frumoasa, si multe, multe poze. Din fericire, visurile li se implinesc, caci o femeie tanara este o forta nestavilita a naturii. Dar cum o femeie nu se poate baza numai pe sani, intervine Iluminarea. Nu este o solutie ideala sau perfecta, dar pe femei, Iluminarea de la 40 de ani le salveaza.
(1) Imaginea Sympathy for the ... , de Massimo Ankor, via Flikr, sub licenta CC BY-NC 2.0
(2) Revista Tango, (acc. 26.03.2018), Femeia de 40 de ani... website: Revista Tango
(3) NBC News, (acc. 26.03.2018), Men end up happier than women, website: NBC News
(4) Hauck, P., (2002), Cum sa iubesti pentru a fi iubit, editura Polimark, Bucuresti
(5) CNN, (acc. 26.03.2018), Catherine Deneuve denounces #metoo in open letter, website: CNN
Foarte bine punctat. Ai talentul rar de a spune lucrurilor pe nume și de a explica totul foarte ușor și firesc. Și ma bucur ca apreciezi iluminarea femeii de la 40. Eu cred ca ea atunci devine cu adevărat, iubibilă. 🙂
RăspundețiȘtergere