Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

sâmbătă, 31 martie 2018

Metoda Misterului in Seductie

Daca urmati Metoda Misterului, asa cum este prezentata in aceasta carte, ar trebui, literalmente, sa fiti capabili sa seduceti ORICE FEMEIE pe care o intalniti -- nu conteaza cat ar fi aceasta de atragatoare si cat ar parea de inaccesibila.


o o o

Poate ati observat ca nu prea ma dau in vant dupa retete de seductie, in sensul ca nu cred in acestea si nici nu le recomand. Poate ca pretinzi ca esti ceva anume si ai fi placut daca ai fi autentic sau poate ca obosesti prefacandu-te. Totusi, daca exista o reteta de seductie pe care o recomand, aceea este bunul simt, cu tot ce presupune acesta: deschidere, cooperare si intelegerea reciproca - adica, sintetizat spus, RESPECT.

Recunosc insa ca bunul simt nu este infailibil, ca reteta de seductie, asa cum nicio alta reteta de seductie nu este infailibila, indiferent ce vi s-ar promite. Puteti da gres in viata voastra intima si cu bunul simt, ca si cu nesimtirea pe fata, dar puteti si sa reusiti cu ambele - atat de certe sunt lucrurile in aceasta privinta! Dar bunul simt iti asigura cel putin, "loc de buna-ziua" si eventualii parteneri sexuali, vor sti, in forul interior, ca ai fost OM cu ei, chiar daca asta nu a contat pentru dansii.

Dar asa cum recunosc mai toti autorii din acest domeniu, iubirea nu este niciodata dezinteresata si ar fi oarecum ciudat sa fie asa. Daca iubirea ar fi dezinteresata, atunci, probabil ca omul de serviciu sau gunoierul ar avea o multime de admiratoare si atunci, fireste, ar fi nevoiti / ajutati, sa isi schimbe meseria.

Dar ce cautam noi in partenerii nostri? Am intalnit de curand intr-o carte pe tema seductiei ipoteza urmatoare: noi cautam in partenerii nostri doua lucruri: SUPRAVIETUIRE SI REPRODUCERE. In timp ce barbatii cauta mai curand valoare reproductiva in femei  (ceea ce face corpul femeii o valoare materiala in sine), femeile cauta mai curand Supravietuire, adica capacitatea barbatului de a asigura protectia familiei (ceea ce face banii barbatului sa devina foarte importanti).

Cumva, aceasta ipoteza are sens, imbinandu-se armonios cu restul informatiilor mele. Probabil ca o persoana care nu gandeste asa, este speciala, si nu obligatoriu in sensul bun: imaginati-va o femeie care nu apreciaza capacitatea barbatului de a oferi protectie si resurse de supravietuire - oare asta este o dovada de responsabilitate fata de urmasi si, in general, fata de societate? Da, exista poate si argumente impotriva acestei ipoteze, sau care sa o completeze, nu zic nu.

Dar, priviti putin in jur: cate dintre femei sunt pur si simplu nepasatoare fata de resursele barbatului si cati dintre barbati sunt nepasatori fata de corpul unei femei? Acesta este, de asemenea, un mod in care ne si pacalim singurei, fiindca un barbat cu resurse se afla in atentia a numeroase pretendente, in timp ce o femeie cu resurse (stiti voi de care) este si ea urmarita de multi barbati, seamana cu batalia pe tigai, atunci cand se inaugureaza un magazin universal sau la moastele Sfintei Parascheva.

Nu pot sa contrazic aceste teorii fiindca, in ciuda vulgaritatii lor si in ciuda faptului ca oamenii se chinuie sa mascheze totul frumos, in spatele unor emotii, flori si serenade, cei mai constienti dintre noi nu pot sa nu recunoasca existenta unei laturi vulgare a relatiilor: banii si sexul, care par a fi decisive, in comparatie cu latura subtila a acestora: placerea de a impartasi evenimente, trairi, activitati, etc.

Prin urmare, majoritatea cartilor de seductie nu fac altceva decat sa cultive ideea ca, un barbat are nevoie sa construiasca o imagine personala anume - sa se prezinte pe sine ca fiind Mascul Alfa -- purtator de valoare si furnizor de protectie -- supravietuire), in timp ce o femeie, nu are altceva de facut decat sa se prezinte pe sine ca fiind, tot la fel, furnizoare de excelente servicii sexuale si materne.

Autorii din domeniu considera ca, potrivit acestei teorii, femeia este de fapt spiritul practic al cuplului, fiindca isi alege partenerul potrivit unor criterii economice si de supravietuire, in timp ce el, barbatul, ar trebui sa fie mai curand "genul romantic", fiindca este preocupat mai curand de aspectele senzual - sentimentale ale relatiei.




Da, stiu exact ce aveti in minte. Mai precis, aveti in minte ceva de genul: "Bine, dar stim cu totii ca femeile sunt mai sensibile, visatoare si sentimentale, in timp ce barbatii sunt mai curand pragmatici, orientati pe profesie si prieteni. Ei bine, asa pare sa fie. Mi-e teama insa ca cele doua sexe incearca sa ascunda in spatele acestor aparente, adevaratele lor preocupari.

Barbatii ar parea niste "pierde vara" daca ar visa toata ziua la frumoasele lor iubite, in timp ce femeile ar parea niste materialiste fara de suflet daca nu ar ascunde asta in spatele inimioarelor de ciocolata, ghioceilor si ursuletilor de plus pe care le viseaza cu aviditate de Sf. Valentin. Oricum, scopul meu nu este sa demasc asta ci mai curand sa demasc cartile de seductie care incearca sa cultive niste iluzii, doar pentru a profita de vulnerabilitatea unor oameni, carora le promit chestii irealizabile.

Trebuie sa iubesti promisiuni de genul celor care urmeaza si care pot fi egalate doar de politicienii aflati in campania electorala:

Daca urmati Metoda Misterului, asa cum este prezentata in aceasta carte, ar trebui, literalmente, sa fiti capabili sa seduceti ORICE FEMEIE pe care o intalniti -- nu conteaza cat ar fi aceasta de atragatoare si cat ar parea de inaccesibila. (...) Sa seduci orice femeie in 7 ore? Cum poate fi posibil asa ceva? Motivul pentru care functioneaza asa rapid Metoda Misterului este ca ea defineste procesul natural al curtarii, de la intalnire la sex, care a fost aplicat fiecarei povesti de dragoste despre care ati auzit sau ati citit. Ea reflecta adevaruri universale si cursul natural al evenimentelor si am pus-o la cale in urma succeselor mele. (Chris Odom, 2007)

Download link: Mystery Method PDF

Daca stim toate astea despre nevoile secrete ale celor doua genuri, cred ca putem sa inducem in eroare, relativ usor, pe oricine, pretinzand ca suntem "purtatori de valoare", si demonstrand asta cu ajutorul unor insemne specifice. In sitcomul Friends, una dintre protagoniste, purta la serviciul ei de chelnerita niste "sani uriasi", adica niste boluri de plastic, pentru a crea iluzia ca este "purtatoare de valoare reproductiva".

Cam asa le recomanda trainerii in ale seductiei si barbatilor, sa poarte "proteze" ale masculinitati lor, constand in insemne ale valorii lor sociale (ca furnizori de Supravietuire). Si in timp ce prezentam ostentativ aceste insemne, avem motive serioase sa "cultivam misterul" - adica sa ne tinem bine sub control adevarata identitate si adevarata valoare "de piata". Ei bine, daca seductia consta in asta, probabil ca suntem o specie destul de trista.

In filmul Venus si Marte un milionar a recurs la o metoda mai neconventionala de a seduce o femeie -- el juca rolul unui vagabond nespalat dar romantic in felul sau, care iti "umple podul" de serenade. Nu stiu cate fete viseaza la o astfel de poveste de dragoste (adica sa nu le intereseze statutul pretendentilor) si, in plus, nu stiu daca acest dezinteres chiar este o calitate pentru ele. S-ar putea sa reprezinte mai curand semnul dificultatii lor de a se adapta la cerintele societatii.

Pe scurt, cred ca mult laudata Metoda a Misterului este o uriasa pacaleala pseudo stiintifica. Eu personal nu cred in mister ca si metoda de a castiga adeziunea altora, desi, nu ma indoiesc de faptul ca, pe termen scurt, poate avea efecte insemnate. De multe ori, un partener te implora sa il minti frumos, pentru a putea mai tarziu sa iti ceara socoteala pentru asta. Misterul poate oferi "spatiu de manevra" pentru proiectiile noastre: iti imaginezi ca ai de-a face cu idealul tau. Dar oare ne vom multimi cu niste vise, la nesfarsit?

SI in timp ce bunul simt iti cere sa te arati doar putin mai bun decat esti in realitate (adica cel putin sa vii la intalnire cu pantofii lustruiti), Metoda Misterului este un fel de drog pe care il servesti unei persoane vulnerabile, incapabile sa isi gestioneze provocarile de zi cu zi si dornice sa evadeze. Asa cum nu cunosti ce ingrediente au pus interlopii in medicamentele lor, preparate intr-un subsol cu sobolani, gandaci si igrasie, tot la fel nu stii cine se ascunde cu adevarat in spatele Misterului.

Metoda Misterului este deci incorecta si riscanta pentru toata lumea implicata, desi s-ar putea sa va atingeti scopurile: adica sa faceti sex cu persoana pe care "vi s-a pus voua pata". Nu stiu daca va permiteti sa suportati consecintele, dintre care furia celuilalt este poate cea mai importanta, si poate oricand sa se transforme intr-o razbunare. Razbunarea ca si dreptatea, doare uneori. Enjoy!








(1) Imaginea Dance of Seduction, de Alex Proimos, via Flikr, sub licenta CC BY-NC 2.0

(2) ODOM, C., (2007), Mystery Method: How to get beautiful women into bed, St. Martin Press

(3) Hauck, P., (2002), Cum sa iubesti pentru a fi iubit, editura Polimark, Bucuresti
Show comments
Hide comments

2 comentarii:

  1. Ipoteza la care faci referire a fost lansată cu mult timp în urmă, şi se pare că se(re)confirmă periodic. O femeie este calibrată biologic să aleagă un partener capabil de a oferi şanse maxime de supraviețuire. Toată fauna terrei funcționează după acest principiu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Anonim

      Cred că viața este un lucru complex și de multe ori ipotezele pot sa ne fie infirmate - de aici și frumusețea ei. De aceea incerc sa raman cu mintea deschisă și evit sa îmi formulez teorii prea solide, irevocabile. Cred in schimb in unicitatea omului și dreptul său de a avea o personalitate distinctă, evit sa pun toti barbatii / femeile într-o 'oala'. Mulțumesc.

      Ștergere