Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

duminică, 1 aprilie 2018

Parenting Contraintuitiv

Trei intrebari si trei raspunsuri surprinzatoare! Sunt mai sanatosi emotional copiii bogati? Care este profilul pustiului care va ajunge sa castige multi bani cand va creste mare? Sunt copiii traumatizati cu adevarat afectati de evenimentele traumatice?


o o o 

Una dintre preocuparile traditionale ale Psihopediei este sa infirme psihologia de masa, doar atunci cand este cazul. Psihologia de masa este intuitiva si se bazeaza pe evaluarile de la nivelul simtului comun, dar acestea pot sa se dovedeasca, asa cum o sa vedeti, total gresite. Am selectat un numar de trei fapte care pot parea "stiintific validate" de aprecierea noastra de bun simt, dar sunt de fapt infirmate de stiinta si cercetare.

Imaginati-va urmatoarea situatie:

  • Daca v-ati afla chiar acum intr-o clasa de elevi de 9 ani, vi s-ar pune urmatoarea intrebare: care dintre acesti elevi credeti ca vor deveni bogati peste ani si ani? Sa fie oare tocilarul constiincios? Sau sa fie atletul clasei, frumos dezvoltat fizic? Ori poate este copilul sters, care nu iese in evidenta cu nimic? Ori, cine stie, sa fie teribilistul clasei?
  • De asemenea, daca v-ati afla in aceasta sala de clasa, vi s-ar adresa urmatoarea intrebare: care dintre acesti copii vor avea mai multe probleme de sanatate psihica (anxietate, depresie, adictii, etc) si de comportament peste cativa ani, la liceu sau facultate? Sa fie copiii care provin din familiile defavorizate, sau dimpotriva, copii care provin din familiile bogate?
  • Si in final, daca ati fi intrebati care dintre copiii din clasa respectiva se vor adapta mai bine la cerintele scolii si viata sociala: sa fie cei despre care stiti ca au fost abuzati in copilarie (de exemplu au fost rapiti), sau, dimpotriva, cei care nu au fost nevoiti sa treaca prin astfel de experiente limita?




Ei bine, dupa cum v-am spus la inceput, sunt pregatit sa va contrazic convingerile si am s-o fac cu ajutorul celor mai serioase surse: cercetari realizate la modul cel mai profesionist. Ce au spus aceste cercetari?

  • COPIII CARE SE VOR REALIZA CEL MAI BINE DIN PUNCT DE VEDERE FINANCIAR SUNT DE FAPT CEI CARE NU RESPECTAU REGULILE IN COPILARIE. Ei bine, da, antreprenorii si cei carora nu le-a fost teama sa-si negocieze drepturile, au devenit mai tarziu cei mai bogati dintre fostii elevi, in ciuda tocilarilor care, desi aveau slujbe respectabile, nu castigau atat de bine. Aceste spirite nelinistite si cu "zvac", au inteles s-ar parea, cel mai bine secretul succesului, in ciuda faptului ca, se poate specula ca, o parte din banii castigati sunt obtinuti tot prin eludarea si nesocotirea regulilor.
  • COPII PROVENITI DIN FAMILIILE INSTARITE, VOR AVEA CEL PUTIN LA FEL DE MULTE PROBLEME DE SANATATEMENTALA SI COMPORTAMENT CA SI RESTUL. In ciuda a ceea ce ati putea sa credeti la o privire superficiala asupra problemei, copiii proveniti din familiile bogate, se afla intr-o mare criza existentiala. S-ar spune ca se afla intre ciocanul asteptarilor uriase ale parintilor, a standardelor nemiloase si nicovala pe care le-o ofera oportunitatile de distractie care le stau la discretie, intr-o lume care crede mai curand in valori sterile cum ar fi petrecerile cu alcool si droguri. Asa se explica de ce, in special fetele provenite din familii instarite, au mari probleme de sanatate emotionala si comportament.
  • COPIII CARE AU SUFERIT PRESUPUSE TRAUME IN COPILARIE SE ADAPTEAZA CEL PUTIN LA FEL DE BINE CA SI CEI CARE NU AU TRAVERSAT ASTFEL DE EVENIMENTE. Trauma este un lucru subiectiv si nu exista copil care sa nu fi trait cel putin o intamplare pentru care nu a fost pregatit. Potrivit unui alt studiu longitudinal, s-a constatat faptul ca existenta unor incidente traumatice in copilarie (abuz fizic, sexual, rapire, etc), nu constituie obligatoriu premisa unor tulburari emotionale si comportamentale mai tarziu in viata, in ciuda mitului care sustine acest lucru. Desigur, este important modul in care integram astfel de evenimente in experienta noastra psiho-emotionala. Fostii copii abuzati pot alege sa nu se lase definiti / reprezentati de intamplarile respective, dar pot alege si sa foloseasca aceste intamplari pentru a se afirma ca victime. Este important ce alegem sa invatam din astfel de experiente. 




Sper ca vi s-a parut interesant acest set de 3 fapte dovedite stiintific si ca, poate, cine stie, vor ajuge sa va influenteze atunci cand, spre exemplu, nu puteti sa dati vreo sansa copiilor "inadaptati", sau cand va imaginati ca provenienta dintr-o familie instarita este garantia succesului in viata. In mod interesant, daca putem considera ca banii reprezinta promisiunea reusitei si a supravietuirii odraslelor noastre, stiinta pare sa dovedeasca ca acest lucru nu este intotdeauna adevarat.








(1) Imaginea Kevin, de Waking Photo Life, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) Psychology Today, (acc. 31.03.2018), Kids who break the rules are more likely to become rich, website: Psychology Today

(3) Psychology Today, (acc. 31.03.2018), The problem with rich kids, website: Psychology Today

(4) Scott, O.L. (2009) 50 Great Myths of Popular Psychology, Wiley-Blackwell Publishing

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu