Antidotul pentru criza adolescentei este... relatia. Daca stiti sa cultivati relatii, puneti putin din asta in relatia cu adolescentul. Iar daca nu stiti, invatati, sau asteptati-va la ce este mai rau.
o o o
Dupa cum stiti, ma preocupa aspectele legate de relatii si am promovat de ceva timp conceptul de "cultivare a relatiei". Asa se explica faptul ca mi-a atras atentia un material numit "Cum sa-ti ruinezi relatia cu un adolescent", care incearca sa sintetizeze cateva dintre asteptarile lor in raport cu adultii din viata lor.
Adolescenta este o varsta a experimentarilor, pe masura ce adolescentii se dezvolta si intra in deplinatatea potentialului cognitiv si senzorial, iar nevoia de experimentare este un prilej de definitivare a trasaturilor de personalitate care face uz de aceste experiente pentru a se pozitiona in raport cu lumea.
Totusi, cei sapte ani de acasa isi vor spune cuvantul in aceasta cautare de experiente, deci nu va asteptati ca un adolescent sa devina un mic monstru doar fiindca a ajuns la liceu. Este adevarat ca acum grupul de prieteni devine ceva mai important decat familia, dar adolescentul va folosi lucrurile invatate in familie pentru a-si selecta prietenii, deci asigurati-va ca ati fost un exemplu decent pentru ei.
Daca priviti videoclipul urmator, care este mai plin de invataminte decat ar putea parea la prima vedere, veti intelege cat de fericiti sunt adolescentii impreuna cu prietenii lor si, pe de alta parte, cat de greu le este sa vina in contact cu realitatile greoaie si gri ale adultilor. De aceea, va revine misiunea delicata de a intermedia relatia adolescentului cu realitatea.
In sensul celor spuse mai sus, va invit sa lecturati o lista de lucruri pe care adolescentii le resping in relatia cu adultii din viata lor (parinti, tutori, etc) pentru a intelege nivelul la care ei se afla si asteptarile concrete pe care le au. Este utila cunoasterea acestora pentru ca, in absenta lor, va va fi greu sa intrati intr-o relatie cu ei.
- CAND NU II ASCULTATI - da, comunicarea trebuie sa fie bidirectionala, daca va doriti sa ramaneti in lumea speciala a adolescentului vostru. Incepeti prin a-l asculta si a-l intelege si veti fi rasplatiti cu ascultare si intelegere.
- CRITICILE EXCESIVE - este un alt mod prin care va pregatiti sa parasiti lumea speciala a copilului care nu doreste sa mai aiba de-a face cu persoane ce nu vad decat jumatatea goala a paharului si deci, probabil ca au o problema psihica.
- INTEROGATORII INTERMINABILE - cand va transformati intr-un procuror DNA, care pune tot felul de intrebari obositoare in incercarea de a-i controla fiecare miscare. Da, vreti sa stiti mai mult, vreti certitudini, dar in felul acesta veti sti mai putin iar incertitudinile vor creste.
- RUINAREA PUBLICA A REPUTATIEI - adolescentii sunt foarte sensibili la ceea ce se spune despre ei in public, de aceea si fenomenul de bullying ii afecteaza mai mult ca pe adulti, iar cand ii atacati in prezenta prietenilor, cu tot felul de reprosuri sau povesti penibile, va vor tine minte.
- APLICAREA DE ETICHETE - este tentanta pentru adulti dar adolescentii nu doresc sa le puneti etichete si sa ii judecati superficial, potrivit unor categorii vehiculate la nivel social. Recititi inceputul listei: invatati sa ascultati!
- LUPTELE PENTRU PUTERE - in special in luptele de putere care sunt inutile (de ce nu si-au mancat legumele sau de ce si-au cheltuit aiurea alocatia). Oferiti-le o bruma de libertate si se vor lasa influentati mai mult in chestiunile cu adevarat importante. Nu sunteti gardianul lui iar daca sunteti, uitati de relatie.
- SA PRETINDETI SUPUNERE IMEDIATA - Sarah si prietena ei cea mai buna fac acest joc genial pe care il vor urmari cateva milioane de copii, (... like + ... share + ... subscribe), si tocmai atunci da buzna mama ei cerandu-i sa termine cu prostiile si sa se apuce de invatat pentru teza de saptamana viitoare daca vrea sa nu devina o ratata. Relatie? Zero.
- SUSPICIUNILE CONSTANTE - un lucru la fel de obositor ca si intrebarile de interogatoriu, suspiciunile au darul de a atrage lucrurile de care va temeti cel mai mult fiindca in mentalitatea lor limitata de adolescenti, acestea devin o alternativa serioasa la atmosfera de "razboi rece" pe care o cultivati fara sa vreti.
- SUNTETI ZGARCITI CU SCUZELE - desigur, v-ar putea parea ca va va stirbi autoritatea dar nu este asa. Este util (pentru relatie) sa recunoasteti ca ati gresit atunci cand simtiti ca ati facut-o. Duritatea excesiva construieste zidul dintre voi si adolescent. Nu va doriti asta.
- CAND II IGNORATI - in spiritul celor spuse mai sus (asculta, nu cere supunere imediata, etc), parintii pot sa lase impresia uneori ca laptopul, masina, televizorul sau munca lor sunt mai importante decat adolescentul.
- CAND LE CRITICATI ASPECTUL - pentru un adolescent aspectul exterior este o forma de a se afirma public, ba chiar o religie asumata temeinic. Este de inteles faptul ca uneori s-ar putea sa para ciudat si neingrijit, dar e inutil sa intrati in acel tip de polemica. Lasati-le imaginea pe care o doresc! Le va trece.
- CAND II COMPARATI CU ALTII - pentru un adolescent este umilitor sa fie comparat cu rudele, vecinii sau prietenii de familie. Este ca si cand ati regreta ca exista - sau cel putin asa veti fi perceputi.
- CAND ASTEPTATI PERFORMANTE - este cam acelasi lucru ca si a-i compara cu altii. Puteti sa zugraviti un scenariu luminos pentru ei, dar nu le impuneti performantele cu forta. Performati voi insiva intr-un domeniu si pastrati relatia cu ei.
Psihoterapeutul William Glasser, care este pentru mine "Marele Will" (adevaratul), vorbeste despre "lumile noastre speciale" - acesta reprezentand un concept central al sistemului sau terapeutic. El ne invata sa accesam lumea speciala a celuilalt printr-o relationare care implica participarea activa la viata adolescentului, in spiritul celor 4C din psihologia adleriana (curaj - conectare - a conta - a fi capabil).
Cand un parinte isi incurajeaza copilul, participa la viata lui, ii arata adolescentului ca si el conteaza si ii ofera oportunitatea de a demonstra ca este capabil sa raspunda provocarilor de zi cu zi ale vietii sociale, acel parinte este echipat cu toate cele necesare pentru a oferi o educatie de succes. Acest articol a incercat sa va ajute sa accesati lumea speciala a adolescentilor vostri, cultivand relatii veritabile cu ei.
(1) Imaginea Max, de Ashley Webb, via Flikr, sub licenta CC BY 2.0
(2) Scarry Mommy, (acc. 25.01.2018), How to Ruin Your Relationship With Your Teenager, website: Scarry Mommy
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu