Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

joi, 25 ianuarie 2018

Suntem Virusati

Forme de viata mai presus de intelegerea noastra va pot conduce din umbra, vulnerabilizandu-va comportamental. Aflati care este legatura intre virusul gripei si parazitii din lumea animalelor pentru ca apoi sa reflectam impreuna la ceea ce ne face vulnerabili sau puternici.



Un articol interesant din presa internationala de profil vorbea despre faptul ca, potrivit studiilor, virusul gripei ne face ... mai sociabili. Da, ciudat, nu-i asa? In primul rand, este greu de inteles cum s-a ajuns la aceasta concluzie cand, stim si noi, din experienta proprie, ca atunci cand suferim de gripa simtim mai curand nevoia sa ne retragem intr-un dormitor si sa ne cuibarim acolo, socializand, in cel mai bun caz, cu baietii si fetele de pe HBO, Comedy Central, Diva sau Netflix.

Si totusi, studiul citat pretinde ca s-a observat comportamentul subiectilor in cele cateva zile de incubatie a virusului, adica perioada de inainte de aparitia primelor simptome si s-ar fi constat o crestere a comportamentelor de tip social, care implica activitati si contacte inter-personale, o apropiere crescuta fata de ceilalti. Iar aceasta este, nu-i asa, o veste de luat in seama. Explicatia cercetatorilor este de ordin evolutionist: virusul ne determina sa devenim mai sociabili pentru ca el sa se raspandeasca. De aici si ideea ca daca am vaccina mai curand pe cei mai sociabili dintre noi (nu toata populatia), am invinge "santinelele virusului".

Nu as dori sa va hranesc gandurile paranoide, mai ales ca in ziua de azi are cine sa vi le hraneasca si nu as vrea sa adaug nelinisti biologice la anxietatea generalizata care caracterizeaza viata de zi cu zi - dar altfel cum as putea sa fac rost de noi cititori, nu-i asa? (Glumesc.) Totusi, acest articol mi-a amintit de alte fenomene interesante din natura, cum ar fi modul in care parazitii modifica comportamentul si fizionomia melcilor pentru a-i expune la atacul pasarilor in virtutea "aspiratiei" neostoite a parazitului de a supravietui.

Ca si cand acest virus sau acest parazit minuscul, pe care nici macar nu l-am putea percepe cu ochiul liber, si-ar dori cu orice pret sa influenteze lumea materiala din jurul sau pentru ca astfel... sa ce? Sa supravietuiasca, dar poate sa si triumfe, intr-un fel sau altul. Caci nu este putin lucru ca o forma de existenta minuscula sa deturneze pur si simplu viata unor ființe de dimensiuni infinit mai mari si sa le conduca la pieire. Fireste, imi veti spune ca parazitul o ajuta pe pasare, si in acest fel se mentine un anumit echilibru al lantului trofic. Dar daca privim situatia ca pe o metafora, pasarea ar putea fi un psihopat pradator?




In Psihologia Judiciara am intalnit anumite conditii, care ne-ar putea vulnerabiliza din punct de vedere comportamental, predispunandu-ne la statutul de victime ale unor "pradatori sociali", cum ar fi psihopatii, cei care abia asteapta sa vada vulnerabilitatea si sa profite de aceasta.


  • CONSUMUL DE ALCOOL - determina dezinhibarea comportamentului si limitarea posibilitatilor de anticipare a consecintelor unor actiuni.
  • EXACERBAREA EULUI - sau aroganta, care conduc la supraestimarea imaginii de sine si a posibilitatilor fizice si mentale, dar si la subevaluarea pericolelor.
  • NEGLIJENTA, INDIFERENTA - care conduc la ignorarea totala a pericolelor, prin lipsa de manifestare a ingrijirii fata de propria persoana sau altii (copii). Astfel sa lasa usile deschise, copiii nesupravegheati, etc.
  • CREDULITATEA - atunci cand nivelul de influentare a personalitatii va permite infractorilor sa profite de persoanele care, fiindu-le promise anumite lucruri de valoare, vor pierde mari sume de bani sau uneori, in cazul fetitelor, virginitatea.
  • STARI DE FRUSTRATIE - atunci cand ne simtim vulnerabili din punct de vedere emotional, izolati si complexati, si care atrag adesea infractorii ce ni se prezinta ca niste mari salvatori (vezi proxenetii care rapesc fetele indragostite de ei).
  • NIVELUL INTELECTUAL REDUS - poate limita foarte mult capacitatea de intelegere / decodificare a intentiilor reale ale infractorilor potentiali. Am putea aici adauga si lipsa experientei de viata.
  • DEZORGANIZAREA PSIHICA - la un nivel crescut de frustrare, unde emotiile sunt scapate cu totul de sub control, aparand tulburari afective (anxietate, depresie) dar si tulburari cu un caracter mai sever (delir, halucinatii) ofera unor infractori oportunitati pentru a ne victimiza.
Vulnerabili sunt insa si "baietii rai", adica aceia care se vad pe sine ca detinand puterea si isi imagineaza ca pot sa faca tot ceea ce doresc. Stiti spre exemplu despre cazul recent al militarului care si-a ucis partenera pe motiv ca... "pe mine nimeni nu ma inseala". OK, nu te inseala nimeni, dar merita sa faci puscarie daca totusi te inseala cineva? Ceea ce vreau sa scot in evidenta este faptul ca, uneori, ne limitam foarte mult posibilitatile de a face fata unor situatii complexe - este oare implicat aici vreun parazit? 

Acesta este aspectul intrinsec al problemei: la nivel intim, psihologic si emotional au loc tot felul de procese care determina aparitia acestor comportamente de risc. Oare ce te determina sa fii neglijent sau sa nu iti mai pese daca vei mai ajunge sau nu acasa dupa aceasta petrecere unde ai renuntat cu totul la orice control constient? Probabil ca acolo am putea sa "citim printre randuri" pentru a intui prezenta virusilor psihologici.

Asa cum am mai spus, nu as dori sa faceti din acest articol un prilej pentru descurajare. Curajul este, din punctul meu de vedere un combustibil social inestimabil si trebuie sa il pretuim, sa il insuflam celorlalti si noua insine, ori-de-cate-ori este nevoie. Daca veti vedea in fiecare om un potential criminal veti ajunge la mai multa vulnerablitate decat va doriti. Aceasta este o extrema care de fapt va face mai slabi.

Totusi, viata sociala este un lucru complex care presupune prudenta si curaj in acelasi timp iar Solutia este, pe cat posibil, evitarea extremelor: prudenta excesiva sau curajul inconstient. 

Imi veti spune ca "teoretic" este gresit sa fortezi limitele bunului simt, dar practic, viata ne pune in fata faptului implinit. Ei bine, am numai vesti bune pentru voi: suntem nepregatiti pentru viata si provocarile ei complexe dar putem sa ne pregatim atunci cand ne cunastem mai bine pe noi insine si cand cunoastem ceea ce putem face pentru a ne depasi limitele. 









(1) Imaginea Zombie Walk / Postmortem, de Andre Assumpcao, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) Psychology Today, (acc. 24.01.2018), Does Flu Trick People into Being More Sociable, website: Psychology Today

(3) NCBI, (acc. 24.01.2018), Change in Human Social Behavior in Response to a Common Vaccine, website: NCBI

(4) Harvard Crimson, (acc. 24.01.2018), Sociability Could Be Key to Flu Prevention, website: Harvard Crimson

(5) Butoi, T., (2009), Psihologie Judiciara, editura Fundatiei Romania de Maine

(6) ProTV, (acc. 24.01.2018), Tanara de 26 de ani, ucisa de fostul iubit, website: ProTV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu