Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

luni, 22 ianuarie 2018

Stil de Viata si Hazard


Daca ti-ai propus sa traiesti mai mult "decat iti este scris", Psihopedia te invita sa lecturezi o lista de 9 elemente de stil de viata care vor face ca viata ta sa cuprinda mai putin hazard. Noteaza care sunt aliatii tai si care sunt obiceiurile care te vor trada.



Poate ca va aflati si voi printre persoanele care cred ca "ce ti-e scris, in frunte ti-e pus". Adica, altfel spus, sunteti o persoana fatalista si considerati ca nimic din ceea ce alegem nu ar putea sa aiba vreo influenta asupra "destinului". Adevarul este ca exista lucruri care nu pot fi schimbate in niciun fel, sau care pot fi schimbate putin.

Daca v-ati nascut intr-un sat din Moldova este putin probabil sa deveniti un miliardar american sau un star de cinema - statistica v-ar fi cel mai mare dusman, in afara de "destin". Cu toate acestea, alegerile pe care le faceti in acel sat din Moldova va pot schimba viata intr-o buna masura. S-ar putea sa nu aveti la dispozitie decat scenariul A si scenariul B, iar scenariul C (unde puteti deveni starul de cinema) sa fie mai putin probabil. Dar intre scenariul A si scenariul B, il puteti alege pe cel care va pare de preferat.

Am descoperit spre exemplu ca poti sa iti calculezi durata de viata cu ajutorul unor situri de pe internet unde esti intrebat cateva lucruri privitoare la stilul de viata: daca fumezi sau consumi bauturi alcoolice, daca faci miscare sau daca mananci sanatos. Fireste, exista tot felul de incidente neprevazute care pot sa influenteze durata vietii tale in bine sau in rau dar asta nu inseamna ca stilul tau de viata, ca rezultat al propriilor alegeri, nu are nicio influenta.

Iar daca iti place sa te informezi in legatura cu lucrurile care reprezinta aliatii tai in aceasta poveste sau, dimpotriva, in legatura cu lucrurile care pot sa te tradeze, atunci poti spera sa atingi durata de viata pe care ti-o propui. Iata spre exemplu o lista de obiceiuri si elemente de stil de viata pe care s-ar putea sa le practici in mod curent si sa nu stii care este efectul lor:


  • Sarea in exces provoca dementa. Anumite studii stiintifice au demonstrat influenta negativa pe care sarea o are asupra functiilor cognitive (creier, memorie) si asupra sanatatii inimii, in special la persoanele sedentare. Daca consumati mai mult de o lingurita de sare pe zi, aveti motive de ingrijorare.
  • Daca ati inlocui toate bauturile cu apa... ati slabi mai usor, ati beneficia de un tonus mai bun, ati evita anumite boli, v-ati purifica organismul, creierul si inima ar functiona mai bine si ati manca mai putin,
  • Tigarile, pericol pentru sanatatea fizica si psihica. Probabil ca ati aflat numeroase lucruri despre pericolul pe care il reprezinta tigarile pentru sanatatea fizica, (cancer, impotenta, accident vascular). Dar tigarile reprezinta o amenitare si pentru sanatatea psihica, amplificand probleme din aria tulburarilor de anxietate si depresie.
  • Sedentarismul, pericol pentru sanatatea fizica si psihica. De asemenea, probabil ca stiti ca sedentarismul este un pericol major pentru sanatatea fizica (cancer, boli ale circulatiei, diabet, etc), avand un rol in numeroase imbolnaviri, dar are si un rol in problemele de anxietate si depresie, potrivit studiilor.
  • Fumatul si consumul de alcool, prevestesc imbatranirea. Bine, imi veti spune, orice prevesteste imbatranirea din moment ce ne ducem in directia ei. Totusi, s-a observat faptul ca la persoanele al caror stil de viata include aceste doua elemente, imbatranirea este mai rapida, si asta le va trezi nevoia de o tigara si o votka,, nu-i asa?
  • Consumul de alcool, asociat cu pierderea memoriei. Vorbeam despre semnele imbatranirii, iar unul dintre aceste semne este diminuarea dimensiunilor hipocampului, o regiune a creierului asociata cu memoria. Dar presupun ca daca beti foarte mult, nici nu aveti ce sa va amintiti mai tarziu, deci sa bem pentru asta!
  • Consumul de sucuri este asociat cu depresia. Anumite studii au scos la iveala asocierea intre consumul de sucuri (soft drinks, soda) si depresie. Din aceleasi surse aflam si faptul ca ceaiul si cafeaua sunt asociate cu o mai buna sanatate psihica decat consumul de sucuri, cu conditia sa nu fie un pretext pentru a consuma zahar in exces.
  • Privitul la televizor in timpul mesei ne face obezi. Da, s-a confirmat ceea ce banuiam cu totii, sau cel putin ar fi trebuit sa banuim inca de pe vremea cand ne-am instalat un televizor in camera unde ne luam masa. Explicatia este si ea logica: privitul la televizor ne diminueaza atentia si vointa de a ne opri din mancat.
  • Dieta vegetariana asociata cu depresia. Un studiu a scos la iveala un fapt oarecum curios: barbatii vegetarieni sunt mai depresivi decat cei nevegetarieni. Nu cred ca ar trebui sa se inteleaga ca dieta de acest fel cauzeaza depresia, intrucat vorbim despre corelatie, nu despre cauzalitate. Poate ca perfectionismul depresivilor isi pune sperantele in plante, deci cauzalitatea sa fie inversa. E bine totusi de stiut...




Dupa cum observati, informatiile exista, se afla la discretia noastra. Ramane la alegerea noastra daca ne dorim sa le folosim in favoarea noastra, sau preferam sa ramanem la fatalismul nostru de toate zilele. O veste buna pe care v-o pot oferi este aceea ca omul este o fiinta a obisnuintelor si odata ce reusiti sa implementati noile obiceiuri, eforturile vor fi mult mai mici.

Sadeste un gand si vei culege o fapta. Sadeste o fapta si vei culege un obcei. Sadeste un obicei si vei culege un caracter. Sadeste un caracter si vei culege un destin. PE SCURT: Sadeste un gand si vei culege un destin.








(1) Imaginea Rhythm Gym Girl, de Giancomo Ricci, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) Daily Mail, (acc. 21.01.2018), Salt Link to Dementia: Just a Teaspoon a day..., website: Daily Mail Online

(3) Bright Side, (acc. 21.01.2018), What Would Happen If You Replaced All Drinks With Water, website: Bright Side

(4) Mental Health, (acc. 21.01.2018), Smoking and Mental Health, website: Mental Health

(5) Medical Daily, (acc. 21.01.2018), Constantly Sitting Down Could Worsen Mental Health, website: Medical Daily

(6) Psychology Today, (acc. 21.01.2018), Heavy Smoking, Drinking Linked to Premature Aging. website: Psychology Today

(7) PsyBlog, (acc. 21.01.2018), Depression Linked to Bevarage Drink, website: PsyBlog 

(8) Step to Health, (acc. 21.01.2018), The Danger of Eating in Front of the TV, website: Step to Health

(9) Science Direct, (acc. 21.01.2018), Vegetarian Diet Linked to Depression, website: Science Direct

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu