Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

sâmbătă, 29 iulie 2017

Dictionar pentru Narcis

Fiindca Narcis isi doreste ceva mai multa atentie decat ceilalti tipi din manualele de diagnostic psihiatric, mi-am propus sa reunesc in acest articol termenii interesanti care au aparut pentru a descrie tulburarea de personalitate de tip narcisic.




Ati observat, nu-i asa? Este o societate care incurajeaza mai curand dezvoltarea valorilor materiale, faima, prestigiul si cultiva gustul pentru imagine. Ce se afla in spatele imaginii, ne intereseaza mai putin. Iar in spatele imaginii se gaseste uneori o mare vulnerabilitate existentiala. Este cazul persoanelor cu trasaturi narcisice, care sunt cumva incurajate sa se manifeste ca atare, ba chiar sa se si raspandeasca, data fiind societatea consumerista in care traim.

Recunosc ca nu mi-a fost usor sa inteleg narcisismul, ca si tulburare de personalitate. Intalnirea cu lucrarea Malignant Self Love (Iubirea de Sine Patologica) a lui Sam Vaknin a reprezentat un eveniment din acest punct de vedere. Cum sta treaba cu stima de sine a persoanelor cu aceasta tulburare de personalitate: este inalta sau este scazuta? Este inalta dar fragila? Cum este de fapt stima de sine a lui Narcis?

Iubirea de Sine Patologica a fost cartea care m-a ajutat sa inteleg  narcisismul intr-un alt mod si m-a ajutat chiar sa dezvolt un sentiment de compasiune fata de persoanele care sunt afectate de aceasta tulburare de personalitate. Asa am inteles ca de fapt mitologicul Narcis nu este indragostit de sine, ci mai curand de reflectia pe care a vazut-o in apa, de unde si dependenta sa de aceasta reflectie. In plus, reflectia este pur intamplatoare, lucru care face dificila o auto-cunoastere obiectiva.

Am descoperit ca oglindirea de care s-a indragostit Narcis va fi utilizata pentru a zamisli un Sine Fals, adica un mecanism de aparare pe care Narcis il foloseste pentru a evita povara realitatii. Cand vorbim despre "povara realitatii", vorbim despre modul cum se percepe cu adevarat Narcis - despre lipsa de incredere si lipsa de iubire pe care o are pentru el insusi. Sinele Fals, care este doar unul dintre termenii dictionarului meu, vorbeste despre structura paradoxala a narcisicului.

Inainte de a va impartasi termenii pe care i-am colectionat din aceasta carte, dar si din experienta mea psihologica anterioara - caci ei nu sunt noi intotdeauna, am sa va rog sa va aruncati o privire peste urmatoarea lista de trasaturi, pentru a va face o parere despre criteriile de diagnosticare a tulburarii de personalitate de tip narcisic, potrivit manualului de diagnostic psihiatric emis de Asociatia Psihiatrilor Americani.


Pentru a diagnostica tulburarea de personalitate de tip narcisic trebuie sa fie intalnite urmatoarele criterii:

A. Tulburari semnificative in functionarea personalitatii manifestate prin:

1. Tulburari in functionarea eului:

a. Identitate: O tendinta excesiva de a regulariza stima de sine si imaginea de sine prin raportare la ceilalti. Stima de sine este excesiv de ridicata sau de scazuta, ori oscileaza intre extreme iar afectivitatea oglindeste fluctuatiile stimei de sine.

b. Auto-directionarea: Stabilirea de scopuri este bazata pe ideea de a primi aprobare din partea celorlalti; standardele sunt excesiv de inalte, in scopul de a atinge excelenta, sau dimpotriva, sunt prea scazute, bazate pe un sentiment nejustificat al meritului; adesea sunt incapabili sa constientizeze motivatiile.

SI

2. Tulburari in functionarea inter-personala:

a. Empatie: Dificultati in ce priveste capacitatea de a recunoaste sau de a se identifica cu sentimentele sau nevoile celorlalti; se afla intr-un contact excesiv cu impresiile altora, dar numai daca sunt considerate relavante pentru sine; isi sub-estimeaza sau isi supra-estimeaza efectul asupra celorlalti.

b. Intimitatea: Relatiile sunt extrem de superficiale si exista doar pentru a servi regularizarii stimei de sine; reciprocitatea este inhibata prin manifestarea unui interes autentic redus fata de ceilalti si un interes exacerbat pentru castigul personal.

B. Trasaturi de personalitate patologice, manifestate in urmatoarele arii:

1. Antagonism, conflictualitate, caracterizate prin:

a. Grandomanie: Sentimentul auto-suficientei, pe fata sau ascuns. Egocentrism; convingerea ca persoana este superioara celorlalti si atitudinea condescendenta fata de acestia.

b. Cautarea atentiei: Incercari excesive de a atrage atentia si de a ocupa centrul atentiei; cauta admiratia.


C. Tulburarea de functionare a personalitatii si expresia acesteia sunt relativ stabile in cursul timpului si nu depind de specificul situatiilor.

D. Tulburarea de functionare a personalitatii nu reprezinta expresia stadiului de dezvoltare specific individului sau mediului socio-cultural.

E. Tulburarea de functionare a personalitatii nu reprezinta o manifestare a efectului unor substante ori a situatiei medicale a persoanei.


(Asociatia Psihiatrica Americana, 2013)




Dictionar de Termeni Narcisici:


  • False Self (Eul Fals) - este un mecanism de aparare unic, utilizat de cei cu Tulburare de Personalitate Narcisica prin intermediul caruia ei se protejeaza de anxietate, si in special de abandon - radacina anxietatii. Sinele Fals se dezvolta in copilarie pe doua filiere: 1. printr-o educatie abuziva clasica (abuz fizic, emotional, etc), sau 2. prin abuzul pe care il constituie rasfatul. Sinele Fals va reprezenta de aici inainte o poveste pe care si-o spune Narcis si mai ales le-o spune celor din jur, o minciuna prin care el isi construieste Persona (imaginea publica) in scopul de a compensa propriul gol launtric, sentimentele accentuate de inferioritate. Sinele Fals devine punctul de referinta al lui Narcis, care il instituie pe dansul drept "Lider de Secta", cu puteri mai curand supra-naturale. Functiile acestei formatiuni (Eul Fals) sunt pe de o parte sa absoarba durerea iar pe de alta parte, sa impuna Eul Fals, ca un politist ce vegheaza pentru ca ceilalti sa respecte aceasta imagine de sine contrafacuta.  In caz contrar, apar "consecintele". Eul Fals, cand lucrurile devin "mai serioase" (in psihoza), este implicat in delirul de grandoare. 
  • Teama de Intimitate - este o trasatura asociata narcisismului, care il ajuta pe Narcis sa evite pericolul unor relatii reale, percepute de el ca fiind "o capcana" in care se simte limitat, plictisit, abuzat, lipsit de orizonturi. Desi Narcis se poate casatori, el o face doar pentru ca se asteapta asta din partea lui si pentru ca alegerea aceasta ii va asigura ceea ce se cheama Narcissistic Supply (Sursa de Validare), de care Narcis este dependent, ca un toxicoman. Da, Narcis se teme de intimitate, fiindca in intimitate devine vulnerabil, este demistificat, ramane un simplu om... si inca unul cu numeroase metehne.
  • Narcissistic Supply (Sursa de Validare) - Pare a fi un termen ce intra in "folclorul narcisismului", fiind citat de tot mai multe autoritati in domeniu. Sursa de Validare este constituita dintr-o atitudine specifica pe care Narcis o asteapta din partea celor din jur: adulatie, admiratie, veneratie. Ai spune ca despre asta scria si dr. John Grey (nevoi specifice ale barbatilor): incredere, acceptare, apreciere, admiratie, aprobare, incurajare. Da, dar faptul ca avem nevoie de ele,  nu inseamna ca suntem dependenti de ele, ca mintim pentru a le obtine, sau ca pedepsim in caz ca nu le primim - asa cum face Narcis. El procedeaza astfel fiindca isi imagineaza cu toata naivitatea ca ceilalti, universul din jurul sau trebuie sa se adapteze la nevoile sale, niciodata invers.
  • Pathological Narcissistic Space (Spatiul Patologic Narcisic) - Este nu atat o zona sau un spatiu geografic cat mai curand un grup de persoane care ii ofera lui Narcis ceea ce el asteapta din partea lor: daca  nu adulatie, admiratie, veneratie, atunci cel putin atentie. Fireste, ar prefera sa primeasca adulatie, dar, daca nu e cazul de asa ceva, se multumeste si cu atentie. In Spatiul Patologic Narcisic se constituie secta lui Narcis, adica acel grup de persoane care ii impartasesc toate convingerile si ii asigura medicamentul zilnic (Narcissistic Supply). Grupul de suporteri este "dovada obiectiva" a grandorii iar in cadrul acestui grup, Narcis are rolul de Guru, Mare Maestru Mistic, Lider Spiritual, etc si le tine tot felul de prelegeri sclavilor sai.
  • Grandiosity Gap (Prapastia Grandorii) - Ei bine, Grandiosity Gap reprezinta un element care trebuia sa existe si el in economia acestei tulburari de personalitate, si exista datorita faptului ca intre Eul Fals si Eul Real, intre grandoarea fanteziei si mizeria realitatii exista aceasta distanta colosala si penibila. Cand ceilalti observa aceasta prapastie, sau doar cand are acest sentiment al vulnerabilitatii, Narcis ia masuri punitive pentru "reglarea conturilor". De aceea Narcis este, in esenta un frustrat, fiindca asteptarile sale sunt nerezonabile, lucru care il tine mai mereu sub tensiune, plangandu-se de ceilalti, amenintand, insultand sau pregatind razbunari. 
  • Approach - Avoidance Cycle (Ciclul Apropiere - Evitare) -  Este un termen care descrie evolutia relatiilor lui Narcis intre idealizare si depreciere: el se apropie si se indeparteaza, ca si cand cineva s-ar juca cu apa in timp ce faceti dus, si ar comuta pe apa rece, atunci cand va asteptati mai putin. Datorita unor factori precum plictiseala, vulnerabilitatea sau teama de a fi descoperit intr-o postura demistificata (teama de intimitate), Narcis se apropie si se indeparteaza, facand relatia cu el sa para mai curand o tortura, un sir de experimente brutale, interminabile. El poate sa dispara fizic, dar poate si sa se transforme in altceva, potrivit unui efect al Dr. Jekill & Mr. Hyde. Daca va doriti stabilitate emotionala, relatia cu Narcis nu este alegerea potrivita. Narcis crede uneori ca in felul acesta reaprinde scanteia iubiri, dar, fireste, este "gresit inteles". 
  • Magical Thinking (Gandirea Magica) - In acest termen se afla esenta existentei Sinelui Fals. Vorbim aici despre minciuna si despre auto-iluzionare, despre telenovele si despre "little pink pony", daca doriti. Toate se afla in mintea lui Narcis, care crede cu sinceritate ca, daca isi doreste ceva suficient de puternic, acel ceva devine realitate, doar pentru ca merita. Eforturile sunt excluse fiindca Narcis traieste intr-o lume aristocratica, nu meritocratica. De aceea Narcis este atat de expus viciilor si compulsiilor (ex. jocuri de noroc), care ii promit o viata de huzur contra zero efort. Pare de nezdruncinat convingerea lui Narcis ca in lumea aceasta el va invinge orice obstacol si va primi totul, pe tava, doar pentru ca este frumos si se afla la locul potrivit, in momentul potrivit. 
  • Sindromul Peter Pan (Peter Pan Syndrome) - Stiti ca exista un syndrom care reflecta refuzul unora de a se maturiza. Chiar asa: de ce sa te maturizezi? Maturitatea presupune responsabilitati, obligatii si un stil de viata demn de o inchisoare de maxima siguranta. Cine are nevoie de asa ceva? Una dintre mastile pe care le poarta Narcis (are 2 masti) este aceea a copilului caruia ii permiti orice, fiindca "mai are de crescut", prin urmare nu este momentul sa ii acorzi responsabilitati penibile cum ar fi sa aiba el insusi copii sau sa-si castige painea. In spatele acestei imaturitati se afla teama de a-si asuma responsabilitati si, desigur, neincrederea in sine. 
  • Compulsia Narcisica (Narcissistic Compulsion) - Este un termen care curpinde eforturile lui Narcis de a crea o impresie in jurul sau - de unde si sentimentul ca Narcis este un "people junky". Rareori Narcis alege sa faca eforturi de bun simt pentru a realiza ceva concret si valoros. Eforturile sale constau mai curand in scene de gelozie sau invidie, revarsari de furie, "reglari de conturi" spectaculoase si cu zgomot, revanse, razbunari, pedepse, teste pe care le aplica celorlalti si alte intrigi de acest fel. Narcis se joaca de-a Dumnezeu. Din pozitia Maestrului, care merita veneratia, Narcis nu trebuie decat sa-si impuna vointa prin forta si viclenie. Munca este pentru tractoare, nu-i asa?










(1) Imaginea Narcissus, de Shadi Samawi, via Flikr, sub licenta CC BY-NC 2.0

(2) Vaknin, S., & Rangelovska, L. (2003). Malignant self love: Narcissism revisited (1st ed. 4th rev. print.). Prague: Narcissus Publications.

(3) American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (5th ed.). Arlington, VA: American Psychiatric Publishing.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu