Daca fumatul in timpul sarcinii nu cauzeaza ADHD-ul, dependentele sau psihopatia, ori chiar infamul sindrom Tourette, se poate spune insa ca le prevesteste, precum un corb care croncane a paguba, la capataiul copilului tau.
Vestile pentru femeile gravide care nu au renuntat la fumat sunt foarte bune. S-ar parea ca fumatul in timpul sarcinii ajuta pe toate planurile, atat copilul, cat si familia. Dezvoltarea copiilor expusi cosumului de nicotina in timpul perioadei de gestatie este mult avantajata, acestia obtinand rezultate mai bune la scoala, fiind mai bine dezvoltati fizic si adaptandu-se mai usor cerintelor societatii.
Ei bine, nu este deloc asa. Am vrut doar sa va hranesc iluziile, mai ales ca sunt atat de putine lucrurile care ne fac fericiti, iar tigarile chiar sunt printre acestea. De curand scriam despre un studiu care demonstra faptul ca persoanele recunoscatoare fumeaza mai putin, deci probabil ca putem fi cel putin recunoscatori pentru faptul ca Dumnezeu a inventat tigarile - iar astfel vom fuma mai putin?
Efectele fumatului asupra sarcinii si evolutiei ulterioare a copiilor expusi acestui obicei al mamei, la care ea nu a reusit sa renunte pe durata sarcinii, este totusi neclar. Nu rasuflati usurate insa. Studiile arata ca exista o asociere intre fumat si probleme dintre cele mai serioase: ADHD (deficitul de atentie combinat cu hiperactivitatea), dezvoltare cognitiva anevoioasa, probleme de comportament si consumul abuziv de substante.
Dar numeroase studii leaga pana si infamul si misteriosul Sindrom Tourette de fumatul mamei in timpul sarcinii - asta daca mai era nevoie de un motiv suplimentar sa va lasati de fumat in caz ca sunteti o graviduta. Sindromul Tourette se caracterizeaza, prin prezenta unei implacabile tendinte de a realiza ticuri verbale, de miscare sau de alt fel. Tendinta este involuntara, efectele sunt extrem de invalidante pentru cel afectat, iar tratamentul este problematic.
OBJECTIVE: We assessed the role of prenatal maternal smoking in risk for Tourette syndrome and chronic tic disorder (TS/CT) and pediatric-onset obsessive-compulsive disorder (OCD).
CONCLUSION: Prenatal maternal smoking was associated with increased risk for TS/CT as well as TS/CT with comorbid psychiatric conditions, even after adjustment for several important variables, including maternal psychiatric history, socioeconomic status, and partner smoking. Our findings point to a pathway linking prenatal tobacco exposure and altered brain development to TS/CT. (US National Library of Medicine)
Miss "Biskit" from Biskitland thinks Tourette doesn't define her.
Mecanismul prin care apar aceste complicatii este insuficient explicat si inteles, dat fiind ca asocierea intre fumatul pe timpul sarcinii si dezvoltarea complicatiilor ulterioare nu a fost (inca) de tip cauzal ci de tipul covariatiei (acolo unde apare fumatul pe timpul sarcinii, apar si problemele, dar nu s-a demonstrat inca faptul ca problemele sunt cauzate de fumat, in sine.
De ce nu s-a stabilit o relatie de cauzalitate intre fumat si complicatiile mentionate mai sus? Pentru simplul fapt ca este dificil sa realizezi un studiu in care sa izolezi foarte bine fumatul de, sa spunem, personalitatea mamei sau mediul in care se dezvolta copilul. Ca sa va formati o idee, in familiile in care si tatal fumeaza, probabilitatea ca odrasla sa dezvolte ADHD este si mai mare decat in familiile in care fumeaza doar mama.
Cu alte cuvinte, chiar daca nu putem sa stabilim aceasta relatie de cauzalitate, prezenta fumatului in perioada sarcinii, nu este tocmai un "vestitor al primaverii", dimpotriva, este mai curand un corb care croncane a paguba, si care ar trebui sa va ingrijoreze - suficient de mult incat sa il alungati de la capataiul puiului dumneavoastra - just in case. De altfel este si ciudat sa permiteti unui corb sa va ingrijeasca odorul, la care tineti asa de mult.
Iata insa, in viziunea cercetatorilor, care este motivul pentru care nu se poate stabili aceasta relatie ferma de cauzalitate intre fumat si aparitia complicatiilor despre care vorbeam mai sus:
- FUMATUL SI CLASA SOCIALA - Se apreciaza faptul ca femeile apartinand unei clase sociale inferioare, nu se vor opri din fumat pe timpul sarcinii, doar pentru ca sunt gravide, ceea ce inseamna ca, nivelul social scazut ar putea sa devina o explicatie pentru unele dintre problemele dezvoltate de copiii mamelor fumatoare. Mai ales ca exista suficiente dovezi in slujba faptului ca, in general, nivelul social afecteaza evolutia si sanatatea emotionala a copiilor.
- FUMATUL SI SANATATEA MENTALA A MAMEI - De asemenea, s-a demonstrat stiintific faptul ca mamele afectate de o problema de sanatate mentala, cum ar fi depresia, gasesc mai greu motivatia de a se lasa de fumat, in ciuda sarcinii. Daca sanatatea mentala a mamei este precara, sunt sanse ca expunerea la nicotina sa nu fie singurul factor de risc.
- FUMATUL SI CALITATEA MEDIULUI FAMILIAL - In cele din urma, daca mediul in care se dezvolta copilul este unul marcat de un regim de parenting deficitar, in care apare abuzul (verbal, fizic, emotional, etc) sau neglijarea, este de asteptat ca acesta sa-si puna amprenta pe evolutia psiho-emotionala a copiilor prin detalii precum autoritarismul aspru sau indiferenta parentala.
Asadar, cercetatorii s-au vazut nevoiti sa faca o distinctie necesara intre influenta propriu-zisa a nicotinei asupra fatului si prezenta unui anumit profil de personalitate al mamei care nu se opreste din fumat pe timpul sarcinii. In acest profil de personalitate, cateva trasaturi vor iesi in evidenta, dupa cum urmeaza:
- Prezenta depresiei si de aici motivatia scazuta pentru a renunta la fumat in timpul sarcinii.
- Trasaturi antisociale si de aici o redusa intelegere a consecintelor fumatului pe timpul sarcinii precum si un redus interes pentru binele celorlalti (al copilului)
- Un interes scazut fata de binele propriu si fata de binele copilului, lucru care explica pastrarea obiceiului de a fuma, prin nepasare.
Cu alte cuvinte, personalitatea gravidelor care fumeaza ar putea explica complicatiile care apar mai tarziu in existenta copiilor, in mod independent de expunerea la nicotina sau alte substante cu caracter nociv, pe care le contin tigarile.
Exista insa in lumea stiintifica si pareri care pun mai mult accent pe modul in care nicotina influenteaza structura creierului copilului ce urmeaza sa se nasca, activitatea acestuia si functionarea specifica a sistemului endocrin. In urma unor studii efectuate la Universitatea Rockefeller din New York, s-a constatat modul in care expunerea la nicotina influenteaza dezvoltarea fatului.
Astfel, daca mama fumeaza fie si putine tigari in perioada sarcinii, dezvoltarea creierului este deturnata in asa fel incat copilul va simti o tendinta implacabila de a consuma substante cu puternic efect stimulant, cum ar fi nicotina, alcoolul, drogurile sau alimentele nesanatoase. Creierul nu face diferenta intre diferite tipuri de substante chimice insa niciuna dintre acestea nu este de dorit.
Copiii femeilor care fumeaza sunt mult mai expusi tentatiei de a fuma si dezvolta dependenta fata de nicotina si multe alte substante care dau dependenta. A intelege cum se intampla asta, ne ajuta sa intelegem cum putem preveni acest proces. O consecinta este faptul ca expunerea la nicotina in perioada intra-uterina cauzeaza moartea neuronilor responsabili cu regularizarea nivelului de stimulare si placere in experientele de zi cu zi, cum ar fi alimentarea sau administrarea de droguri. (Psychology Today)
(2) WebMD, (acc. 23.07.2017), Smoking While Pregnant Linked to ADHD in Children, website: WebMD
(3) NCBI, (acc. 23.07.2017), Maternal Smoking During Pregnancy and Severe Antisocial Behavior in Offspring: A Review, website: NCBI
(4) Psychology Today, (acc. 23.07.2017), Smoking While Pregnant, website: Psychology Today
(5) NCBI, (acc. 23.07.2017), The Relationship of Maternal Smoking to Psychological Problems in the Offspring, website: NCBI
(6) NCBI, (acc. 23.07.2017), Prenatal Maternal Smoking and Increased Risk for Tourette Syndrom, website: NCBI
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu